Artrose spreekuur

Wist u dat 90% van de katten boven de 12 jaar en 90% van de honden boven de 5 jaar last heeft van artrose? Maar wat is artrose nu eigenlijk?

Wat is artrose?
Artrose is een aandoening die wij vooral zien bij oudere honden en katten. Het is een ander woord voor slijtage van het gewricht. Deze slijtage ontstaat doordat het kraakbeen wordt aangetast en daardoor minder of geen bescherming meer kan bieden aan het gewricht. Hierdoor wordt het gewricht dikker, minder beweeglijk en dus ook pijnlijk. Ook zien we vaak dat de spieren om dit gewricht heen verslappen. Helaas is dit niet te verhelpen, maar wel te vertragen en te ondersteunen! Naast oudere dieren kunnen ook jongere dieren artrose krijgen, bijvoorbeeld door erfelijke aandoeningen, een ongeluk (trauma) en ook door overgewicht en/of overbelasting.

Wat zijn de symptomen?
Vaak wordt artrose verward met ouderdom. ‘Hij is al oud, dus de klachten horen erbij’, wordt er gezegd. En natuurlijk gaat het vaak gepaard met ouderdom, maar u moet niet vergeten: artrose is een aandoening waarbij uw dier zeker geholpen en ondersteund kan worden om zich beter te gaan voelen. Welke symptomen kunt u bij uw dier zien als hij/zij last van artrose heeft?

  • Startkreupelheid: stijf zijn bij het opstaan en dus langzaam op gang komen
  • (Soms) kreupel lopen
  • Minder actief: vaker en langer in de mand liggen
  • Niet meer ergens (hoog) op springen/klimmen. Bijvoorbeeld in de auto, op de bank, bovenin de krabpaal of op de vensterbank
  • Likken aan het gewricht door pijn en zwelling.

Diagnostiek
Herkent u één van deze klachten bij uw dier? Dan is het mogelijk dat uw dier last heeft van artrose. Om echt artrose vast te kunnen stellen zal een lichamelijk onderzoek door een dierenarts gedaan moeten worden in combinatie met een röntgenfoto. Zodra artrose is vastgesteld gaan we samen met u kijken naar een geschikte behandeling. Er zijn namelijk meerdere opties mogelijk.

Wat kunt u doen om uw dier te helpen?
Om het dier eerst van de ergste pijn te ontlasten worden vaak pijnstillende ontstekingsremmers gegeven. Dit is echter alleen symptoombestrijding. Uw dier kan ook ondersteund worden door de juiste voeding te geven. Wij gebruiken hiervoor Mobility van Royal Canin. Deze voeding bevat allerlei voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren, die samen de artrose-ontwikkeling vertragen en uw dier ondersteunen. Bij de meeste honden en katten resulteert deze voeding in afname van de klachten en een verlaging van de benodigde dosering pijnstilling.

Artrose spreekuur
Om artrose bij honden en katten aan te pakken gaan wij ons hier de komende maanden extra op richten. Zo ontvangt u op de eerste zak Mobility 50% introductiekorting! Daarnaast kunt u gratis gebruik maken van ons artrose spreekuur. Wij houden de ontwikkeling van de artrose met bijbehorende klachten bij uw dier in de gaten, adviseren u over de behandeling en u kunt al uw vragen stellen. Daarnaast ontvangt u nu bij aankoop van een zak Mobility C2P+ 12 kg voor de hond een gratis blik natvoer Mobility en een gratis voerton.

Heeft u vragen over artrose of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact op met onze praktijk!