EHBO avond – 28 maart!

Eerste Hulp bij Dieren: wanneer ga ik naar de dierenarts?

Het kan helaas voorkomen dat er een ongeluk (klein of groot) gebeurd met uw huisdier. Dit kan variëren van een poot tussen de deur, iets vreemds opeten of een aanrijding. Wat kunt u als eigenaar nu het beste doen in zulke situaties?

Handige tips:

 • Zorg ervoor dat u ten alle tijde het telefoonnummer van uw dierenarts bij de hand heeft. Sla het bijvoorbeeld op in uw telefoon.
 • Bij twijfel of een dierenarts bezoek nodig is: bellen. Liever een keer teveel gebeld dan te weinig.
 • Speel niet zelf voor arts. Als je dier een poos geleden medicijnen van de dierenarts heeft gekregen, gebruik die dan niet nog een keer. Dit kan de situatie soms zelfs verergeren! Raadpleeg altijd eerst de dierenarts voor advies.
 • Leer katten en andere dieren die in een reismand vervoerd worden al vroeg dat dit een normale gang van zaken is. Wanneer u dan met spoed naar
  de dierenarts moet, zorgt dit niet voor extra paniek en/of stress.
 • Zorg ervoor dat u de medische informatie van uw dier ergens opgeschreven heeft, zoals: leeftijd, gewicht, eerdere ziektes, allergieën en/of medicijngebruik. Dit kan in een levensbedreigende situatie levensreddend zijn als u bijvoorbeeld bij een andere dierenarts komt (in de vakantie o.i.d.).

Wanneer ga ik naar de dierenarts?

Regelmatig worden wij door klanten gebeld met de vraag of een dierenarts bezoek nodig is. Een aantal dingen vereisen direct zorg van de dierenarts, wacht dit dan alstublieft ook niet af. Door af te wachten kan het soms zo zijn dat het dier te laat bij ons is binnen gebracht en wij er weinig en soms zelfs niets meer aan kunnen doen.

Wanneer is het verstandig om te bellen (ook ‘s avonds, ’s nachts en in het weekend)?

 • Als uw dier aangereden is. Ook al lijkt er aan de buitenkant niets aan de hand, uw dier kan inwendige bloedingen hebben. Vaak ziet u er als eigenaar niets van en op het moment dat u het merkt bent u helaas vaak al te laat.
 • Als uw dier iets vreemds gegeten heeft. Hierbij kunt u denken balletjes, speeltjes, eikels en takken, maar ook chocolade, medicijnen of schoonmaakmiddelen. Raadpleeg direct uw dierenarts! In sommige gevallen kunnen wij uw dier namelijk nog laten braken en anders is vaak z.s.m. opname met infuus en medicatie noodzakelijk.
 • Als uw dier kreupel loopt. Op het moment dat uw dier niet op zijn poot loopt heeft het pijn en is een dierenarts bezoek zeker niet overbodig.
 • Als uw dier aanhoudend braakt en/of diarree heeft. Door veel braken en/of diarree verliezen dieren belangrijke voedingsstoffen en mineralen. Hierdoor kunnen ze snel verzwakt en uitgedroogd raken. Als er ook bloed bij het braaksel of de diarree zit is het zeker verstandig de dierenarts een bezoek te brengen. Wees bij jonge en oude dieren extra alert op braken/diarree, voor hun is dit namelijk gevaarlijker dan voor vitale volwassen dieren.
 • Als uw dier al 2 dagen niet gegeten of gedronken heeft. Vooral voor konijnen en katten is het erg gevaarlijk als zij niet eten. Konijnen kunnen dan gasvorming in de maag en darmen krijgen en katten gaan zichzelf al snel vergiftigen. Neem dus ook altijd contact op als uw dier voor de 2e dag niet wil eten of drinken!

EHBO-avond

Naast al deze tips is er nog veel meer te vertellen over eerste hulp bij dieren en zijn er ook handige tips wat u op het moment zelf kunt doen om uw dier te helpen. Daarom houden wij op 28 maart 2018 een EHBO-avond op onze locatie Brinkstraat. U krijgt hier eerst theoretische informatie en tips en daarna gaat u ook zelf oefenen met bijvoorbeeld verbandjes aanleggen! Kortom: een zeer nuttige avond voor iedere diereigenaar!

U kunt zich opgeven via praktijk@dierenkliniekenschede.nl. De inloop is om 19.30 uur en de lezing zelf begint om 20.00 uur. VOL = VOL!