Bijzondere Patiënt November

Jimmy - Bijzondere Patiënt November

Jimmy is een Duitse Staande van 9 jaar oud. Op vrijdag 30 november werd er ’s middags gebeld naar de praktijk, één van de baasjes van Jimmy maakte zich erge zorgen. Hij wou niet eten en drinken, had nog niet gepoept en had daarnaast een opgezwollen buik. Met deze klachten hebben we Jimmy meteen laten komen. Toen hij eenmaal op de praktijk was leek hij nog best wel fit en vrolijk. De dierenarts heeft hem onderzocht en voelde toch in de buik dat het niet goed was. Daarom is besloten röntgenfoto’s te maken. Hieruit bleek dat Jimmy een maagdraaiing had. De grote zwarte ‘ballon’ wat u op de foto ziet is Jimmy zijn maag gevuld met gas.

Wat is een maagdraaiing of maagtorsie?

Deels zegt de naam het al een beetje, de maag draait namelijk om zijn eigen as. Het komt het meest voor bij grote honden. Deze hebben namelijk een grotere en diepere borstkas, waardoor een draaiing sneller kan voorkomen. Door deze draaiing gaat de maag ook uitzetten (de buik van uw hond zwelt dan echt op door middel van gasvorming) en hierdoor worden ook bloedvaten richting de maag afgekneld. Een maagdraaiing is een absoluut spoedgeval en er moet dus snel gehandeld worden anders kan het een hele nare afloop hebben!

Wanneer u een groter hondenras heeft is het aan te raden om vlak na de maaltijd uw hond niet fanatiek uit te laten en/of te laten rennen. De kans op een draaiing wordt dan vergroot, dit omdat de maag dan sneller om zijn as kan gaan doordat het gevuld is en de zwaartekracht hierin ook meehelpt.

Nadat bij Jimmy de diagnose gesteld was gingen we snel over tot een operatie. Hieruit bleek dat ook de milt van hem gestuwd was. Tijdens deze operatie is de maag teruggedraaid en de milt hersteld. Ook is de maag vastgezet aan de buikwand, zodat de kans op een nieuwe draaiing minder groot is. Jimmy moest nog wel een nachtje bij ons blijven na zijn operatie. Gelukkig ging het de volgende ochtend goed met Jimmy, wandelde hij vrolijk rond en kwam knuffelen en mocht dus weer fijn naar huis. Wel kreeg hij medicatie mee en huiswerk voor de eigenaren. Het eten en wandelen na een maagdraaiing moet namelijk voorzichtig weer opgepakt worden. Jimmy krijgt nu een lichtverteerbare voeding waarvan hij eerst op zaterdag maar 1 eetlepel mocht elk uur, op zondag 2 en zo werd dit opgebouwd tot nu 3 ‘normale’ eetporties per dag. Ook het wandelen mocht de eerste dagen maximaal 10 minuten per keer met een lage inspanning. Het rustig opbouwen hiervan hoort bij een goede nazorg.

Inmiddels is Jimmy weer een aantal keren op controle geweest en maakt hij het goed. Hij is fit, actief en wij hopen dat dit nog lang zo blijft! Zo ziet u maar weer dat geen enkele dag bij ons hetzelfde is!

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
  • Ma
    08.30 - 18.30 uur
  • Di
    08.30 - 18.30 uur
  • Wo
    08.30 - 18.30 uur
  • Do
    08.30 - 18.30 uur
  • Vrij
    08.30 - 18.30 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05