Bijzondere Patiënt December

Lente - Bijzondere Patiënt December

Lente is een hele schattige Yorkshire Terriër x Teckel van 11 jaar oud. Het verhaal van Lente begint eigenlijk al 6 maanden terug, namelijk op 9 juli 2018. De eigenaren van Lente maakten zich zorgen, want ze dronk en plaste heel veel en was daarbij niet zichzelf.

Veel drinken en plassen kan bij veel ziektes voorkomen. Om te onderzoeken waar deze klachten precies vandaan kwamen is er besloten om een urine- en bloedonderzoek uit te voeren. Hieruit bleek dat Lente Diabetes had. Besloten werd om Lente ten eerste te steriliseren, omdat niet gesteriliseerde teven een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen en behouden van Diabetes. Na sterilisatie is er dus een kans dat dit weer verdwijnt. Wel moesten we in de tussentijd insuline gaan prikken. De suikerwaarde van Lente was namelijk te hoog om niet te behandelen. Ruim een week later, na de operatie, lijkt ze duidelijk fitter en die stijgende lijn zet zich door. In september zijn we zelfs gestopt met het geven van insuline! Helaas bleek dat Lente niet zonder haar insuline kon en moesten we dit weer gaan oppakken. Haar suikerwaarde ging namelijk te ver omhoog.

Wanneer uw dier de diagnose Diabetes krijgt kan dit aan het begin best lastig en intensief zijn. Er moet namelijk (vaak tweemaal per dag) insuline gespoten gaan worden en u moet vaste voermomenten gaan vaststellen. Uiteraard helpen wij hier u aan het begin mee door ‘les’ te geven in het prikken en geven we tips, zodat u weet waar u op moet letten. Wanneer het prikken en de suikerwaardes goed onder controle zijn kan een dier nog heel lang en plezierig leven!

Lente had nog veel dierenartsbezoekjes voor de boeg. We moesten de suikerwaarde blijven controleren en indien nodig de hoeveelheid insuline aanpassen. Dit was bij Lente niet eenvoudig, omdat er allerlei andere factoren mee begonnen te spelen. Een voorbeeld hiervan is haar spijsverteringskanaal en daarom moest ze ook over op een andere voeding. Een bij-effect van (niet goed gereguleerde) Diabetes kan blindheid zijn. Doordat de suikerwaardes van Lente hoog bleven, ondanks de trouwe insulinegift en controles van de eigenaren, is dit ook bij haar gebeurd. Lente krijgt, zo lief en schattig als ze is, veel voor haar kiezen, maar is ook ongelofelijk dapper! Als ze bij ons komt voor het bloedprikken van haar suikerwaarde weet ze inmiddels precies hoe het werkt: op tafel, in de handen van de assistent, pootje naar de dierenarts, bloed afnemen en klaar is Lente. Als ze weer op de grond is begint ze altijd van vreugde even te blaffen. De eigenaren helpen ons goed mee en zijn erg gemotiveerd. Recent hebben ze nog een dagcurve gemaakt van de suikerwaardes van Lente. Dit houdt in dat ze om de 3 uur de waarde gaan meten en daardoor krijgen wij een goed inzicht over de waardes gedurende een dag.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een dier Diabetes kan krijgen. Hieronder volgen een aantal oorzaken:

  • Overgewicht
  • Niet gesteriliseerde teef (verhoogde kans)
  • Genetische aanleg
  • Acute of chronische alvleesklierontsteking.

Net als bij mensen zijn er bij dieren verschillende soorten Diabetes: namelijk Diabetes type 1 en Diabetes type 2. Bij honden komt Diabetes type 1 het meest voor. Hierbij zijn de cellen die insuline produceren kapot en kan er geen glucose (suiker) gemaakt worden. Bij katten komt Diabetes type 2 het meest vaak voor. Hierbij kan de insuline zich niet goed hechten aan de cellen en wordt er daardoor geen glucose in de cellen opgenomen.

De eigenaren van Lente en wij blijven ontzettend ons best doen om de Diabetes van haar zo goed mogelijk  te reguleren. Ondanks alles blijft Lente een vrolijke en alerte dame die inmiddels een bekendheid is geworden binnen Dierenkliniek Enschede. Zo ziet u dat er ook hele ingewikkelde patiënten voorbij kunnen komen en er veel tijd en onderzoek nodig is om, in dit geval, de Diabetes en andere factoren onder controle te krijgen en te houden.

Drinkt en plast uw dier ook veel, zoals bij Lente aan het begin, neem dan contact op met onze kliniek voor advies.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
  • Ma
    08.30 - 18.30 uur
  • Di
    08.30 - 18.30 uur
  • Wo
    08.30 - 18.30 uur
  • Do
    08.30 - 18.30 uur
  • Vrij
    08.30 - 18.30 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05