Maart: Konijnen en knaagdieren

Wat is de juiste voeding voor mijn konijn of cavia?

Dit is een vraag wat vaak voorbij komt bij ons in de praktijk. Er zijn heel erg veel verschillende voedingen die u aan uw kleine vriend kunt geven, maar wat is nu de juiste voeding voor uw konijn of cavia? En hoeveel moet u hiervan geven?

Onbeperkt hooi van goede kwaliteit

Hooi is eigenlijk de hoofdvoeding van uw dier. Konijnen en cavia’s hebben een grote blindedarm waarin ze veel voedsel kunnen opslaan. Hierdoor kan een konijn/cavia veel ruwvoer verwerken (bijvoorbeeld hooi en gras). Geef uw konijn onbeperkt hooi, oftewel; het konijn mag zoveel hooi krijgen als dat het wil of kan eten.
Eet het konijn veel biks dan zal het te weinig hooi eten en daardoor kan het snel last krijgen van zijn darmen. Ruwvoer bevat vezels en deze zijn van belang voor een goede darmwerking. Krijgt een konijn onvoldoende ruwvoer dan zal het problemen krijgen met zijn darmstelsel. De darm kan stil gaan liggen en dit kan levensgevaarlijk zijn voor konijnen en cavia’s.

Brokjes

Geef bikskorrels in plaats van gemengde granen en het liefst de science selective. Geef liever geen gemengde granen omdat het konijn dan selectief gaat eten. Het eet alleen de lekkere dingen op en niet de biks die het nodig heeft en krijgt daardoor niet alle voedingsstoffen binnen. Vooral calcium is hierbij van belang. Een tekort aan calcium geeft tand- en kiesproblemen. Het bot wordt zachter en de gebitselementen gaan los te zitten.
Belangrijk: Geef niet teveel konijnenvoer, want dan wordt er niet genoeg hooi gegeten en dan worden de blindedarmkeutels niet opgegeten! Blindedarmkeutels zijn klein, zacht en donker van kleur. Als het goed is zie je deze keutels niet. Ze worden gelijk opgegeten.

Een konijn eet zijn eigen keutels op?

Dat klopt! Dit is nodig omdat niet alle voedingsstoffen en energie bij de eerste darmpassage uit het voer gehaald kunnen worden. Grote onverteerbare delen worden gelijk uitgepoept. Dit zijn de gewone droge harde keutels. De overige kleinere deeltjes worden eerst achtergehouden en bewerkt in de blinde darm: het caecum. Deze keutels worden op de momenten dat het konijn niet eet in groepjes uitgepoept en rechtstreeks uit de anus opgegeten door het konijn. Bij de tweede passage door de darmen worden alle stoffen die nodig zijn uit deze keutels gehaald

Weetjes:

  • Konijnen en cavia’s hebben twee soorten keutels. Gewone keutels: deze zijn groot, stevig van vorm en licht van kleur. Het is normaal als je die in grote hoeveelheden ziet liggen. Daarnaast blindedarmkeutels: deze zijn klein, zacht en donker van kleur. Als het goed is zie je deze keutels niet. Ze worden gelijk opgegeten.
  • Een konijn/cavia zal zijn eigen poep niet meer eten indien het teveel voer (biks, korrels) krijgt. Hij krijgt hierdoor dermate veel energie binnen dat het zijn eigen poep niet meer zal opeten! De caecumkeutels zitten dan aan de kont geplakt en er wordt ten onrechte gedacht dat het konijn diarree heeft terwijl het een voedingsprobleem is.
  • Een konijn/cavia mag geplukt gras hebben maar geef niet teveel als het konijn het nog niet gewend is. Let op: Pluk geen gras op plaatsen waar wilde konijnen komen omdat dit gras besmet kan zijn met RHD!
  • Geef geen gemaaid gras, dit gaat namelijk erg snel achteruit in kwaliteit.
  • Fruit mag het konijn/cavia eten, echter niet teveel omdat de suikers het konijn/cavia dik maken. Teveel fruit kan ook diarree geven. Een korstje brood mag natuurlijk ook, maar hier geldt ook weer met mate.
  • Een konijn/cavia heeft altijd voldoende vers drinkwater nodig.
  • Geef liever niet vaker dan 1 x per week snoepjes of knabbelstaafjes. Ze maken het konijn/cavia vaak dik. Geef ze liever wat groente of fruit om ze te verwennen.

Advies nodig?

Wilt u graag advies of weten hoeveel korrels/brokjes uw konijn/cavia precies mag hebben? Neem dan contact op met onze praktijk, wij helpen u graag! Ook kunnen wij helpen met het afvallen van uw konijn/cavia indien dit nodig is.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
  • Ma
    08.30 - 18.30 uur
  • Di
    08.30 - 18.30 uur
  • Wo
    08.30 - 18.30 uur
  • Do
    08.30 - 18.30 uur
  • Vrij
    08.30 - 18.30 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05