Vuurwerkangst bij dieren

Is uw dier bang voor vuurwerk?

De jaarwisseling komt er weer aan! Voor ons een leuke tijd, maar niet altijd voor uw hond of kat. Dieren kunnen namelijk zeer angstig zijn (of worden) voor vuurwerk. Daarom is het belangrijk om hier op tijd aandacht aan te besteden. Hieronder geven we u tips om de jaarwisseling voor uw dier(en) zo angstvrij mogelijk te laten verlopen. 

Training

De voorkeur gaat uit naar de lange termijn aanpak. Dat houdt in dat u uw dier ruim van te voren (minimaal drie maanden) gaat trainen op geluiden. Dit kan door middel van een CD met geluiden of training onder begeleiding van een gediplomeerd gedragstherapeut. 

Medicatie

Voor de dagen rondom Oud & Nieuw zijn er diverse middelen op de markt die uw dier kunnen ondersteunen bij de vuurwerkangst. Bij milde vuurwerkangst kunt u voor honden gebruik maken van het middel Adaptil. Dit is een voedingssupplement op natuurlijke basis wat een rustgevende, kalmerende werking heeft. Voor katten is er de Feliway: een verdamper wat gebruik maakt van feromonen (rustgevende geurstoffen), waardoor de kat minder stress ervaart. Tevens kunt u gebruik maken van het Calm Dieet van Royal Canin. Deze voeding ondersteunt de organen die bij stress minder goed functioneren én het heeft een positief effect op bepaalde gemoedstoestanden zoals onrust, angst, eetlust en slaapgedrag. 

Heeft uw dier toch een ergere angst voor vuurwerk? Dan kunt u bij ons Alprazolam komen ophalen. Dit dient u bij voorkeur de dag voor Oud & Nieuw al te geven. Alprazolam heeft een anxiolytisch effect. Dit houdt in dat uw dier niet gesedeerd wordt, maar de angst geremd wordt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Vetranquil en Diazepam, welke ervoor zorgen dat uw dier zich vrijwel niet kan bewegen door de sedatie (en dus kalm lijkt), maar nog steeds vol angst zit. 

Daarnaast kunt u Clomicalm gebruiken. Hier dient u echter wel nú al mee te beginnen, aangezien de werkzaamheid pas te verwachten is na 4-6 weken. Dit middel remt het angstgevoel en maakt het dier toegankelijker voor training. Dit middel is dus goed te gebruiken in combinatie met training bij de gedragstherapeut. 

Ook zijn er goede ervaringen bekend met het Thunder-shirt. Dit is een soort romper dat stevig om het lijf van uw hond gaat. Het zorgt voor een rustig effect door het inbakeren, vergelijkbaar met wat soms bij baby’s wordt toegepast.

Praktische tips

Naast het gebruik van training of medicatie zijn er nog een aantal andere dingen die u kunt doen om uw dier te ondersteunen tijdens de jaarwisseling.

  • Laat uw hond overdag extra lang (aangelijnd) uit op een rustige locatie, zodat hij ’s avonds lekker moe is. Is uw hond te bang, ga dan niets forceren en laat hem alleen even naar buiten om te plassen/poepen. Katten adviseren wij om juist binnen te houden. Zorg dat het kattenluik en ramen gesloten zijn.
  • Geef uw dier veel afleiding. Zorg voor nieuwe speeltjes en/of kauwbotjes. Veel honden vinden voerspelletjes en/of speuren erg leuk en het is goed voor de afleiding. Katten vinden een doos vaak erg fijn, hierin kunnen ze spelen of juist schuilen.
  • Zorg ervoor dat uw dier gechipt is.
  • Sluit de gordijnen en zet de radio of tv aan.
  • Zorg voor voldoende rustige schuilmogelijkheden. Vooral katten willen het liefst ergens schuilen. Zorg voor een rustige, donkere plek en bij voorkeur meerdere plekken, zodat ze kunnen kiezen.
  • Laat uw dier (indien mogelijk) niet alleen tijdens de jaarwisseling.
  • Ook vogels/konijnen/knaagdieren kunnen bang zijn voor vuurwerk. U kunt een doek over de kooi/hok leggen, zodat het donker is. Zorg daarnaast dat ze op een rustige plek staan, waar zo min mogelijk lawaai is en lichtflitsen zijn en zorg dat niemand ongemerkt bij uw dier kan komen.

Belangrijk!

In tegenstelling tot wat vroeger gezegd werd: ga uw dier níet negeren! Wees uw dier tot steun en laat hem zelf bepalen wat hij het fijnste vindt. Wil uw hond of kat graag bij u liggen en zoekt steun, laat dit dan toe. Wil hij graag ergens verstoppen, dan is dit ook prima. Maak er geen al te groot iets van en zorg dat u zelf ook altijd rustig blijft. Het sleutelwoord voor zowel u als uw dier is: relax!

Indien u medicatie of één van andere bovenstaande producten wilt halen voor uw dier, doe dit dan op tijd of bestel het van te voren. Zo voorkomt u teleurstelling. 

Heeft u nog vragen over vuurwerkangst bij dieren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! U kunt altijd langskomen of bellen naar 053 – 430 5805. Wij helpen u graag!

Team Dierenkliniek Enschede

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
  • Ma
    08.30 - 18.30 uur
  • Di
    08.30 - 18.30 uur
  • Wo
    08.30 - 18.30 uur
  • Do
    08.30 - 18.30 uur
  • Vrij
    08.30 - 18.30 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05