Wanda – Bijzondere Patiënt Maart

Dit is Wanda, onze bijzondere patiënt van de maand maart 2018! Waarom Wanda onze bijzondere patiënt is leest u hieronder.

Begin maart kwam Wanda, een ratje van 1 jaar oud, bij ons op het spreekuur. Haar eigenaren hadden een bult ontdekt en wilden er naar laten kijken. De dierenarts heeft Wanda onderzocht en constateerde dat het een melkkliertumor is.

Tumoren bij ratten komen veel voor, vooral als ze al iets ouder zijn. Ze kunnen daarnaast erg snel groeien en soms wel zo groot als een pingpongbal worden. Voor zo’n klein diertje is dat natuurlijk erg groot en daarom hebben ze er vaak last van. Helaas kunnen tumoren ook weer terug komen en is het dus altijd afwegen wat het beste is om te doen.

De bult bij Wanda was al best groot, maar nog klein genoeg om operatief verwijderd te kunnen worden. Om te voorkomen dat Wanda er veel last van zou gaan krijgen is besloten om haar meteen te opereren, de bult weg te halen en dan ook meteen te steriliseren.

Uiteraard is zo’n operatie niet zonder risico. Wanda kwam goed door de operatie heen, maar de recovery erna was wat lastig. We hebben haar in de couveuse wakker laten worden omdat ook haar temperatuur daalde. Intensieve controle van ons en wat extra kruiken en dekentjes hielpen Wanda er doorheen en de volgende ochtend mocht ze weer fijn naar huis.

Ondertussen is Wanda een aantal keren op controle geweest en alles is mooi genezen. Ze zit alweer lekker bij haar andere rattenvriendjes. We hopen dat de eigenaren en Wanda’s vriendjes nog lang van haar kunnen genieten, zonder nieuwe tumoren.