Zomerdrukte

De meeste mensen realiseren zich het niet, maar ook in een dierenkliniek zijn er rustige en drukke tijden. De maanden mei, juni, juli en ook augustus zijn het drukst. Je zou denken dat er het hele jaar zieke dieren zijn. Dat klopt. Maar toch zijn deze maanden anders.

Het mooie weer heeft invloed. Mens en dier zijn meer buiten. Blessures ontstaan door veel wandelen, raar springen en spelen, maar ook gebeuren er ongelukken met auto’s, vechtpartijen en valpartijen uit ramen omdat deze plots openstaan.

In het voorjaar en de zomer worden er veel puppies en kittens geboren.

Ze worden in april t/m augustus geënt en dit wordt jaarlijks herhaald. Honden gaan naar het pension of mee op vakantie naar andere landen. Dan moeten de entingen (hondsdolheid), en de bescherming tegen zandvliegen, hartworm, vossenlintworm etc. op orde zijn.

Er zijn ook honden die van alles eten. In december is de kans op een chocoladevergiftiging groot. In de zomer hebben honden veel interesse voor de BBQ. Met regelmaat komt er een hond die de saté met prikker in een hap heeft opgegeten. Het vlees zal lekker zijn, maar de prikker hoort niet in de maag en kan veel schade aanrichten in de buik.

Ook de hogere temperatuur en het hoge gras kunnen voor problemen zorgen in de zomer, zowel voor mens als dier. Denk maar aan de vlooien en teken. Honden en katten kunnen  hierdoor intense jeuk krijgen. Het is belangrijk tijdig te starten met een goede preventie hiertegen.

De lente en zomer zijn mooie jaargetijden, maar het is de drukste tijd voor de dierenartsen en assistentes. Wij doen ons best om iedereen zo spoedig en goed mogelijk te helpen. Dat kan soms betekenen dat we niet op elk gewenst moment kunnen inplannen. Mijn advies is dan ook, wacht niet te lang maar bel op tijd zodat we u op tijd kunnen helpen om te voorkomen dat uw huisdier geplaagd wordt met zomerse problemen. Als u op tijd belt vinden we altijd wel een goed moment om uw huisdier de juiste behandeling te geven.