De beestjes zijn er weer!

De beestjes zijn er weer!

Met het mooie lenteweer in aantocht is het tijd om weer stil te staan bij het behandelen van uw huisdieren tegen onder andere vlooien en teken. Hieronder volgt informatie over wat voor beestjes dat nou precies zijn en hoe u uw dier het beste hiertegen kunt beschermen.

Teken

Teken zijn bruinzwarte spinachtige parasieten met acht poten die in volgezogen toestand 1 cm groot kunnen worden. De teek leeft graag in struiken, bomen en gras en is in Nederland in de warmere maanden van het jaar, vanaf het voorjaar tot in het najaar, actief.  Ze zijn te vinden in gras en struikgewas in afwachting van de gastheer die langsloopt waar ze dan aan kunnen vastgrijpen. Vervolgens bijten ze zich vast in de huid om gedurende een periode van ongeveer een week bloed te zuigen, terwijl ze tegelijk paren met een mannetjesteek. Na het afvallen van de gastheer leggen volwassen teken eitjes waaruit larven, nimfen en volwassen teken ontstaan. In de verschillende levensstadia van de teek moet deze steeds bloedzuigen (bij zoogdieren en vogels) om de cyclus rond te komen. Hieronder ziet u de cyclus afgebeeld. 

 

De plaatsen op uw dier die u goed op teken moet controleren zijn: rond de oren en binnenkant, onder de staart, de hals en kop, tussen de poten en tussen de tenen.

Teken kunnen besmet zijn met ziekteverwekkers, zoals de Lyme-bacterie. Deze lopen ze op via andere dieren (reeën, vogels, kleine knaagdieren). Omdat ze deze infectie op de mens kunnen overbrengen wordt dit een zoönose genoemd. De bacterie wordt niet door direct contact overgebracht van mens op mens of van dier op mens, maar alleen via een tekenbeet. Iedere nieuwe tekenbeet vormt daarom weer een nieuwe kans op besmetting.

Om door teken overgedragen ziektes bij onze huisdieren te voorkomen is het van belang om aandacht aan de preventie van teken te besteden.

Vlooien

Vlooien zijn lange vleugelloze insecten met stevige achterpoten, waarmee ze kunnen springen en ze hebben aangepaste monddelen om de huid te doorboren en bloed te zuigen. Als ze ontpopt zijn, gaan ze op zoek naar een gastheer (uw huisdier) waarbij de vrouwelijke vlo gemiddeld 20 (maximaal 40 tot 50) eitjes per dag kan leggen. Na de afzetting zullen de eitjes van de gastheer afvallen en in de omgeving terecht komen. Veel van de vlooien vindt u dus niet terug op uw dier maar in de omgeving van het dier (o.a. de ligplek van uw dier). Na enkele dagen zullen de larven uit de eitjes komen. De larven voeden zich met huidschilfers en vlooienpoepjes. De larven kunnen aangetroffen worden in kieren, naden en diep in het tapijt. Eenmaal uitgegroeid, zal de larve zich gaan verpoppen in een cocon en zich ontwikkelen tot een volwassen vlo. Dit kan tot 6 maanden duren. Hieronder ziet u de cyclus van de vlo.

Preventie

Wij bieden tegen vlooien en teken verschillende middelen aan. Voor de hond kunt u kiezen uit pipetten die een werkzaamheid hebben van een maand of een tablet die drie maanden werkt. Voor de kat hebben wij alleen preventiemiddelen via een pipet, die variërend van 4 weken tot 3 maanden werkzaam zijn. Ook hebben wij tekenbanden voor zowel hond als kat. Wilt u meer informatie hierover, dan mag u ons altijd bellen of even langs komen!

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
  • Ma
    08.30 - 18.30 uur
  • Di
    08.30 - 18.30 uur
  • Wo
    08.30 - 18.30 uur
  • Do
    08.30 - 18.30 uur
  • Vrij
    08.30 - 18.30 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05