Bijzondere Patiënt Februari

Bijzondere Patiënt Februari – Scotty

Op 27 februari belde het baasje van Scotty ons op, want hij kon eigenlijk helemaal niet meer plassen. Er kwamen alleen nog maar een paar druppels uit. Als wij dit horen aan de telefoon gaan er gelijk alarmbellen rinkelen: PLASKATER! Scotty is diezelfde nog op de praktijk gekomen en het bleek inderdaad een plaskater te zijn.

Een plaskater houdt in dat de plasbuis van een kater verstopt is. Hierdoor kon Scotty dus niet plassen. Dit is een spoedgeval, omdat de nieren hierdoor aangetast kunnen worden en de blaas dus steeds voller/groot wordt. Direct zijn we over gegaan op bloedafname en het plaatsen van een katheter. Hierdoor kan de urine zo snel mogelijk het lichaam verlaten en kunnen de nieren hun functie weer oppakken. De nieren zorgen er namelijk voor dat het lichaam schoon blijft, afvalstoffen het lichaam verlaten en dat gebeurd door te plassen.

Ondertussen is de bloeduitslag van Scotty ook binnen en blijken de nierwaardes van Scotty veel te hoog, dus hij heeft gelijk infuus gekregen om de nieren te spoelen. Alle afvalstoffen die zich hebben opgehoopt moeten het lichaam uit.

Met het wakker worden (een katheter plaatsen gebeurd onder narcose) heeft Scotty ons erg laten schrikken. Dit ging namelijk erg moeizaam en we hebben ons zelfs kort zorgen gemaakt of hij het wel zou halen. Dit is natuurlijk de ergste nachtmerrie van de eigenaren, maar ook van ons. Gelukkig ging het in de avond al een stuk beter, was hij aan het opwarmen en werd zijn ademhaling weer normaal. We konden weer positief verder behandelen, wat een opluchting!

De daarop volgende dagen moest Scotty wel bij ons aan het infuus blijven en en zijn katheter inhouden om zijn blaas rust te geven. Ook werd er gelijk gestart met een speciaal blaasdieet, namelijk de Royal Canin Urinary. Deze voeding gaat de vorming van kleine blaassteentjes (struviet) tegen. U moet het eigenlijk zien als suiker in de thee dat opgelost moet worden. Het is een streng dieet, want Scotty mag nu ook niets anders meer hebben. Maar gelukkig bestaan er wel verschillende smaakjes en is er brok en natvoer.

Zaterdag zag het er goed uit voor Scotty en mocht hij naar huis. Zijn nierwaardes zijn goed, zijn infuus en katheter zijn verwijderd en Scotty doet het goed.

Helaas kwam hij maandag weer terug, omdat het toch niet meer zo goed ging. Scotty had een overloopblaas en dus geen controle over zijn urine en plasgedrag. Hij kreeg opnieuw een katheter om zijn blaas nog meer rust te geven. Ook was er medicatie nodig, zodat Scotty zijn blaas weer onder controle kon krijgen.

Intussen is Scotty zeer geliefd bij ons, wat een zalige, heerlijke knuffelkont is het! Ook heeft hij het nodige kattenkwaad uitgehaald, namelijk zijn katheter eruit gehaald en geloof ons, dat is heel erg knap! Maar zijn leuke karakter maakt alles goed. In de 7 dagen dat hij bij ons in de opname was heeft hij zich prima vermaakt en is hij met het hele team vriendjes geworden.

Na die 7 dagen in de opname is de katheter verwijderd en is Scotty naar huis gegaan met zijn medicatie en speciale voeding. Op 26 Maart is zijn urine nogmaals gecheckt en waren de kristallen helemaal verdwenen! Heel erg fijn! Ook heeft hij geen medicijnen meer nodig. Scotty blijft wel de rest van zijn leven op deze speciale voeding om ervoor te zorgen dat dit niet weer gebeurd. Wij zullen Scotty niet snel vergeten na zijn lange opname bij ons en zijn ontzettend blij dat het nu goed met hem gaat, mede dankzij de erg betrokken eigenaren!

Heeft u het idee dat uw kat niet (goed) kan plassen? Bel dan altijd meteen uw dierenarts. Het kan (net zoals bij Scotty) echt een spoedgeval zijn.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05