Patiënt van de maand Maart

Patiënt van de maand Maart


Bibi is een vrouwelijke Bengaal, geboren op 3 mei 2022. Ze is voor het eerst bij ons geweest op puberconsult in september vorig jaar. De eigenaren hadden geen problemen opgemerkt, Bibi deed het heel goed. Tijdens het consult was opgemerkt dat Bibi een wat kortere ribbenkast had aan de linker zijde en dat ze wat zwaar ademt. Verder was het een mooi gespierde, goed uitziende jonge kat. 

Een aantal dagen later is Bibi voor een tweede keer langs geweest voor verder onderzoek. Er zijn 13 ribben geteld, maar de laatste 3 ribben lijken zwevend te zijn en de borstkas was wat te rond. Voor de zekerheid zijn er röntgenfoto’s gemaakt om te zien wát- en of er een probleem was bij Bibi. Het viel op dat het borstbeen te veel naar binnen geplaatst is, waardoor er slechts 1,8cm tussen het borstbeen en de ruggenwervel aan ruimte is. Hierdoor is er minder ruimte in de borstkas en dus minder ruimte voor de longen en het hart. De rechter longhelft is kleiner dan normaal, waarschijnlijk door de verplaatsing van het hart naar rechts. De hartslag zelf was volledig normaal en ritmisch in orde. De diagnose die Bibi gekregen heeft is Pectum Excavatum. Aan de hand van de foto’s is helaas niet te zien of de hartfunctie is aangetast. Hierdoor is er gekozen om een hartecho te laten maken. Op deze echo was te zien dat het hart vergroot was, maar dat er verder geen afwijkingen waren aan de richting en snelheid van de bloedstroom. 

Omdat Bibi toch wat te veel last had van het krols worden, is Bibi met aangepaste narcose en pre-oxygenatie (met 100% voorzien van zuurstof voorafgaande aan de operatie) bij ons gesteriliseerd. Bij de operatie had er zich géén complicatie voorgedaan, waardoor Bibi dezelfde dag weer naar huis kon. 
Helaas vond Bibi alleen het Medical Petshirt-pakje dat ze aan had om de wond te beschermen niet fijn, verder doet ze het erg goed!

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05