Bijzondere Patiënt Juli

Bijzondere Patiënt Juli

Dit is Dobby, onze bijzonder patiënt van de maand Juli 2019! Waarom Dobby onze bijzondere patiënt is leest u hieronder.

Op 30 Juli namen de eigenaren van Dobby contact met ons op. Ze waren namelijk erg bezorgd over hem, zijn buik was erg bol en daarbij was hij ook erg sloom. Er is besloten om Dobby zo snel mogelijk hierheen te laten komen om hem te kunnen onderzoeken.

Bij aankomst op de praktijk is Dobby inderdaad niet zichzelf, zijn buik is ontzettend bol en ook zijn de slijmvliezen te licht van kleur. Dit is geen goed teken en daarom is er een röntgenfoto van de buik gemaakt. De uitslag hiervan is niet gunstig, Dobby is namelijk van binnen aan het verbloeden. Al het witte in de buik op de röntgenfoto is bloed en dit heeft dus ook de bolle buik veroorzaakt. Waarom dit gaande is kunnen we helaas niet vanaf de buitenkant beoordelen, maar één ding is zeker, het moet gestopt worden! De eigenaren van Dobby hebben alles voor hem over en we gaan dus direct over tot een spoed-operatie. 

Om alles zo goed mogelijk in beeld te brengen hebben we ook bloed afgenomen bij hem en zijn rode bloedcellen gehalte is veel te laag. Op dit moment hebben we dus te maken met een kritieke patiënt en is de operatie erg spannend. Gaat Dobby het halen? Dit was echt een serieuze vraag. Rode bloedcellen zorgen namelijk voor het zuurstoftransport in je lichaam en dus ook dat je vitale organen goed blijven functioneren. Dobby zijn lichaam was dus niet meer goed in staat om dit te kunnen doen.

Tijdens de operatie is er nog overleg geweest met de eigenaren, want om Dobby een zo goed mogelijke overlevingskans te geven wordt er geadviseerd om een bloedtransfusie te laten doen om zijn rode bloedcellen gehalte omhoog te krijgen. Wederom geen twijfel mogelijk bij de eigenaren, alles wat nodig is, moet gedaan worden! Via de veterinaire bloedbank in Nijverdal hebben wij een spoedcourier laten komen om bloed naar de praktijk te brengen. De eerste keer kan een hond namelijk alle bloedgroepen gedoneerd krijgen, dus is een bloedgroepbepaling niet nodig. Mocht Dobby (wij hopen uiteraard dat dit nooit hoeft) nogmaals een bloeddonatie nodig hebben, dan zal zijn bloedgroep wel bepaald moeten worden. 

Er is een milttumor van 1,5 kg (!!) weggehaald bij Dobby, en hij is een hondje van 8,5 kg. Dat is dus echt heel groot naar verhouding. Gelukkig heeft Dobby de operatie overleeft en is in de avond zijn bloed nogmaals gecheckt. Door de transfusie is zijn rode bloedcelgehalte duidelijk gaan stijgen. Een positief vooruitzicht. Ondertussen ondersteunen wij Dobby nog extra met infuus en medicijnen. 

Dobby is de nacht goed doorgekomen en in de ochtend houden we hem nog even hier. Voor de zekerheid, omdat het zo'n intensieve operatie is geweest en wij zeker willen weten dat het ook goed blijft gaan. Ondertussen wordt de tumor ook verzendklaar gemaakt. We willen namelijk graag de aard hiervan weten om een goed toekomstbeeld te kunnen krijgen. In de middag mag Dobby met medicatie naar huis, hij maakt het bijzonder goed! 

De komende dagen worden de nodige controles ingepland en houden de eigenaren Dobby nauwlettend in de gaten. Intussen is de uitslag van de tumor ook binnen en deze is wonder boven wonder goedaardig! Dit is echt ontzettend fijn nieuws! Dobby heeft nu nog een mooi leven voor zich. Wij hebben met Dobby en zijn eigenaren afgesproken dat het we hem niet eerder dan bij zijn vaccinatie terug willen zien. Wij vinden het ontzettend fijn en mooi dat Dobby alle kansen en mogelijkheden heeft gekregen, ook vanuit zijn eigenaren en dat dit alles wat zeer treurig en onzeker begon zo positief en blij is geëindigd!

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05