Bijzondere Patiënt November

Dit is Sjimmie, onze bijzondere patiënt van de maand November 2019. Waarom Sjimmie onze bijzondere patiënt is leest u hieronder.

Voordat Sjimmie bij ons in de kliniek kwam was er al een hele voorgeschiedenis en dat is er niet zomaar een. Bij een andere dierenarts was namelijk de diagnose Diabetes vastgesteld en hiervoor moest hij behandeld worden. Maar wat is Diabetes (suikerziekte) nu precies? 

Wanneer een kat Diabetes heeft maakt het te weinig van het hormoon insuline aan. Insuline zorgt voor de opname van suiker in de lichaamscellen. Bij Diabetes komen deze suikers dus niet aan en daardoor krijgen de cellen geen brandstof (energie). Tevens blijft er in het bloed teveel suiker zitten. De suikers die in het bloed zitten trekken ook vocht aan en uiteindelijk wordt dit uitgeplast. Eén van de vele symptomen is dan ook veel drinken en veel plassen. Vaak vallen ze ook af, zijn ze sloom/niet fit en verzorgen ze zichzelf minder goed.

Om de verhouding in het lichaam stabiel te krijgen wordt er daarom bij Sjimmie gestart met insuline geven. Het was tot nu toe helaas nog niet gelukt om Sjimmie helemaal te reguleren. Dat betekent dat hij geen stabiele suikerwaarde in zijn bloed heeft en dat is juist belangrijk! We willen namelijk niet dat de suikerwaarde te laag wordt en hij daardoor een hypo krijgt. Om hier verandering in aan te brengen en de juiste therapie te vinden heeft de eigenaar contact met ons opgenomen.

Sjimmie is met zijn eigenaar bij ons langs geweest en er is besloten om hem over te zetten op een andere soort insuline, namelijk de Prozinc. Het is namelijk door middel van onderzoek aangetoond dat katten hier het beste op reageren en dus ook beter te reguleren zijn dan op een andere soort insuline. Daarbij hebben de arts en eigenaar duidelijke afspraken gemaakt over het voeren en de tijdstippen van het insuline prikken. Regelmaat is hierin belangrijk om een stabiele suikerwaarde te krijgen.

Zo zijn er in de komende periode nog meerdere bezoekjes geweest en zijn we samen van start gegaan om de juiste balans te gaan vinden. Als eigenaar ben je dan soms best druk, maar gelukkig meet de eigenaar van Sjimmie thuis de suikerwaardes en houden we elkaar hiervan op de hoogte. Hiervoor heeft de eigenaar ook 'prikles' gehad, want het is natuurlijk best spannend als je dit thuis moet gaan doen. Door deze metingen kan er (indien nodig) in overleg met de dierenarts een aanpassing gedaan worden in de insuline gift. De samenwerking tussen dierenarts en eigenaar is hierin zeker van belang en gelukkig heeft Sjimmie het getroffen met zijn eigenaren. 

Daarbij is Sjimmie fanatiek bezig met afvallen en dit is bij Diabetes ook een deel van de therapie. Hiervoor krijgt hij een speciaal dieet. Katten op een gezond gewicht zijn namelijk ook beter te reguleren. Overgewicht is namelijk niet gezond en meerdere aandoeningen kunnen er door ontstaan, waaronder Diabetes en dat is iets wat we graag willen voorkomen.

Denkt u dat uw dier mogelijk te zwaar is? Neem dan contact op met onze kliniek, zodat wij u kunnen helpen. 

Gelukkig gaat het met Sjimmie op dit moment goed. De Prozinc insuline slaat goed aan en de eigenaren zijn erg gemotiveerd om Sjimmie op alle vlakken te helpen. Wij zijn hier ontzettend blij mee en kunnen daardoor ook de best mogelijke zorg bieden. En daarbij is het ook zeker geen straf om Sjimmie op bezoek te hebben, want het is een ontzettende lieverd!

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05