Patiënt van de maand November

Bijzondere Patiënt van de maand November
 

Dit is Otis, onze bijzondere patiënt van de maand November 2021! Waarom Otis onze bijzondere patiënt is leest u hieronder.
 

Otis is een Labradoodle reu van 9 maanden oud. Hij is erg lief en enthousiast, maar op zijn momenten ook erg hormonaal actief. Natuurlijk past dit voor een deel ook bij hun puberfase en moeten ze zelf ook leren omgaan met hun hormonen. De ene reu heeft hier meer last van dan de andere.

Een aantal weken terug hebben de eigenaren van Otis contact met ons opgenomen om advies te vragen over castreren. Zij hadden vanuit de hondenopvang dit advies gekregen omdat Otis veel op andere honden aan het rijden was. Uiteraard staan wij de eigenaren graag te woord bij dit soort vragen en snappen wij dat het lastig kan zijn om de juiste beslissing te nemen. In de praktijk merken wij dat veel eigenaren hun reutjes op jonge leeftijd al aanbieden voor castratie. Nu is het niet zo dat een castratie dit ‘ongewenste’ hormonale gedrag altijd wegneemt. De juiste begeleiding en aanpak kan hierin ook al veel oplossingen geven. Daarbij komen ze rond de leeftijd van 5-6 maanden ook in hun pubertijd. Net zoals bij mensen moeten ze ook leren omgaan met hun hormonen en is gelijk castreren daarin niet altijd de beste oplossing. Voor reuen is er ook een chemische castratie beschikbaar. Dit is een implantaat, een soort klein chipje, welk langzaam een hormoon afgeeft en deze wordt onder de huid gezet door middel van een injectie. Hierdoor denkt het lichaam als het ware dat het gecastreerd is. De testikels van uw reu zullen ook daadwerkelijk krimpen. Dit implantaat werkt afhankelijk van de sterkte ongeveer 5 tot 12 maanden.
Het mooie van dit implantaat is dat je als eigenaar daadwerkelijk kan zien wat een castratie met uw hond doet en het een omkeerbaar proces is.
In deze periode kan uw hond tevens leren omgaan met zijn hormonen en kan het blijken dat een definitieve castratie toch niet nodig is. Mocht na uitwerking van het implantaat toch blijken dat het beter ging mét de chemische castratie, dan kunt u altijd nog de keuze maken om operatief te castreren. Dit maakt het dan ook definitief.
De eigenaren van Otis hebben gekozen voor een chemische castratie en gelukkig gaat het met Otis inmiddels een stuk beter qua gedrag met zijn implantaat. Er is duidelijk verschil te merken en hormonaal gezien kan hij beter met zichzelf uit de voeten. Hier zijn wij natuurlijk erg blij om. Onze volgende stap bij Otis is om te kijken of zijn gedrag na uitwerking weer helemaal terugkomt of dat hij inmiddels goed heeft geleerd om te gaan met zijn hormonen. Heeft u ook hulp nodig of twijfelt u over een castratie bij uw reu? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

 

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.30 uur
 • Di
  8.30 - 18.30 uur
 • Wo
  8.30 - 19.30 uur
 • Do
  8.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  8.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05