Patiënt van de maand December

Bibi

Bibi is een hamster van 1 jaar en 8 maanden oud. Ze is bij ons geweest, omdat ze een bult ter hoogte van haar linkerwangzak had. De eigenaar van Bibi was hierover in twijfel en heeft daarom een afspraak gemaakt bij de dierenarts. 

Hamsters zijn kleine knaagdieren en daarom soms ook wat lastig te onderzoeken. In dit geval zat er twijfel tussen neoplasie (nieuwvormend weefsel) of een wangzak impactie. De dag erna is Bibi terug gekomen om onder sedatie verder te kijken. Voor kleine knagers zoals bijvoorbeeld hamsters of ratten hebben wij een speciale box waar narcose gas in terecht komt. Dit is de meest veilige manier van sederen bij dit soort dieren. 

 

Toen Bibi eenmaal sliep is het onderzoek gestart. Ze had inderdaad een wangzak impactie. Alle hamster hebben wangzakken. Ze zijn extra rekbaar om voedsel of beddengoed (materiaal waar ze graag in slapen) in op te slaan. Wat er in het geval van Bibi is gebeurd is dat één wangzak als het ware verstopt is geraakt, een wangzak impactie. Het opgeslagen voedsel en/of materiaal kan er door de hamster zelf niet meer uitgehaald worden, waardoor deze uiteindelijk geïnfecteerd raken. Door Bibi onder sedatie te brengen hebben wij haar geholpen om de wangzak leeg te krijgen, zodat het probleem opgelost is. Natuurlijk is dit precisie werk, want er is geen groot werkgebied. Hierdoor moet je zorgvuldig te werk gaan. Tevens heeft de dierenarts het gebit goed bekeken en hier waren gelukkig geen afwijkingen in te vinden. 

 

Bibi is diezelfde dag nog naar huis gegaan. Het gaat gelukkig nog steeds goed met Bibi en ze stopt haar wangen alweer goed vol volgens haar eigenaresse. Helaas zit er nog steeds wel een bultje, dus dit dienen we samen met de eigenaar goed in de gaten te houden. Gelukkig krijgt Bibi veel TLC en heeft ze een ontzettend mooi verblijf waar ze hopelijk nog lang van kan genieten. 

 

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05