Patiënt van de maand September

Patiënt van de maand September

Pilou is een Abessijn dame van 3 jaren jong. Van kleins af aan komt zij al bij ons in de kliniek en het is altijd een plaatje om te zien. Stiekem zijn er dan ook twee redenen waarom ze is gekozen. De eerste reden is, omdat ze in september weer voor haar jaarlijkse gezondheidscheck en vaccinatie is geweest. De tweede, omdat ze zo buitengewoon knap is en we dit ras niet heel vaak tegenkomen in de kliniek.

                                         

Pilou is dus een Abessijn. Dit is een van oorsprong Egyptisch ras, alhoewel er ook geruchten zijn dat ze uit Ethiopië zouden komen. Wie zal het zeggen?

Op de 20e van de maand kwam ze dus bij ons langs voor haar 'jaarlijkse APK'. Gelukkig had de eigenaresse van Pilou geen klachten te melden en ging het dus goed met haar. Toch worden alle dieren voorafgaand aan de vaccinatie gecheckt van 'top tot teen'. Dit houdt in dat er gekeken wordt naar de algehele conditie, waaronder de bespiering, oren, ogen, vacht, gebit, slijmvliezen en het navoelen van de buik. Dit samen geeft namelijk een goed beeld van de gezondheid van de kat, in dit geval Pilou. Natuurlijk werden ook hart en longen beluisterd. Dit alles te samen valt onder het klinische onderzoek die de arts dient uit te voeren voorafgaand aan de vaccinatie.
Pilou kreeg alleen maar complimenten van de arts: mooi op gewicht, goed gespierd, keurig gebit en haar hart en longen zijn in orde! De vaccinatie kan gezet worden!
Pilou is volledig gevaccineerd en komt ook netjes elk jaar terug om dit goed te onderhouden. Onderstaand neem ik u nog graag mee voor een opfriscursus waartegen gevaccineerd wordt.

 

Kattenziekte 
Dit is een virus en deze veroorzaakt een ernstige, vaak dodelijk aflopende ziekte. Het is zeer besmettelijk en kan goed overleven in de omgeving. Het virus kan op vele manieren overgedragen worden, zoals via neuscontact, via urine, speeksel of bijvoorbeeld door het likken op een plek waar een besmette kat heeft geplast. Ook kan het via indirect contact, dus bijvoorbeeld via uw schoenen. Verschijnselen zijn braken en zwarte stinkende diarree. 
 

Niesziekte 
Niesziekte kan veroorzaakt worden door twee verschillende virussen, namelijk het herpesvirus en het calicivirus. De kat zal wanneer het besmet is kort griepachtige verschijnselen laten zien. Dit houdt in vieze neus en ogen en ontsteking in de bek. Na verloop van tijd zal dit minder worden, maar zal het virus ‘sluimerend’ in het lichaam aanwezig blijven. Hierdoor kan de kat regelmatig last krijgen van luchtweginfecties en/of oogproblemen. Stress kan de ziekte weer tot uiting brengen. Het overdragen gebeurt vaak via intensief contact tussen katten. Niesziekte kan ook chronisch worden naarmate uw kat vaker of met verschillende stammen besmet is geraakt.  
 

Bordetella bronchiseptica
Dit is een bacterie die kan leiden tot luchtwegproblemen die zich uiten als hoesten (luchtweginfectie) en longontsteking. De ziekte wordt uitgescheiden via de neus en bek. Het is voor de kat een groter risico om het op te lopen op plekken waar veel katten nauw met elkaar samenleven. Om deze reden stellen meerdere pensions de vaccinatie tegen Bordetella verplicht.
 

Het is voor katten van alle leeftijden aan te raden, maar vooral voor kittens, oudere katten, katten die vrij buiten lopen of naar een kattenpension gaan. En zoals vele dingen: voorkomen is beter dan genezen! De eigenaar van Pilou had het hele totaalplaatje in een keer in orde gemaakt en de ontworming was ook gegeven tijdens de afspraak. Wij als kliniek worden hier alleen maar blij van, want geef nu toe: een keer per jaar in goede gezondheid langskomen is voor uw huisdier en uzelf natuurlijk het allermooist! Wij hopen natuurlijk Pilou na wederom een jaar weer te zien in goede gezondheid en in al haar glorie!

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05