Februari: Maand van het Gebit!

Februari: Maand van het Gebit!

Vaak zijn gebitsproblemen bij de hond en kat, maar ook bij konijnen een onderschat probleem. Gebitsproblemen kunnen namelijk de gezondheid van uw dier verslechteren. Een onprettige geur uit de mond van uw hond of kat is een van de eerst signalen. Bij konijnen en cavia’s kunt u het mogelijk merken aan wat plakkerig ontlasting of verminderde eetlust.

Die onprettige geur komt van tandplak en in een wat later stadium tandsteen. Tandplak kun je vaak nog wegpoetsen, tandsteen helaas niet en dit zal dus alleen verwijderd kunnen worden door middel van een gebitsreiniging. De aanleg hiervoor verschilt per dier, maar het is wel een feit dat honden en katten met een afwijkende stand van de tanden en/of kaken (onderbeet/overbeet) hier meer kans op hebben.

Gevolgen

Tandsteen is een ideale plek voor de groei van bacteriën en daardoor wordt de kans op gingivitis (ontstoken tandvlees) en parodontitis (ontsteking die zich uit kan breiden tot het kaakbot) vergroot. Dit kan zelfs leiden tot botverval en is onomkeerbaar. U kunt zich vast voorstellen dat dit erg pijnlijk is en ondanks deze pijn zullen veel dieren blijven eten of aan één kant gaan kauwen.  De vieze bacteriën die hierbij komen kijken kunnen ook in de bloedbaan terecht komen en in de ergste gevallen schade aanrichten bij de vitale organen (bijv. hart of nier). Daarom is het erg belangrijk om het gebit van uw huisdier goed te laten controleren en op tijd de problemen aan te pakken

Tanden poetsen

Het poetsen van de tanden van je hond of kat kan gebitsproblemen voorkomen. Belangrijk is om je dier dit al zo vroeg mogelijk aan te leren, maar het is nooit te laat! Ook oudere en/of bange dieren kun je met geduld het tandenpoetsen aanleren. Hieronder kunt u 5 stappen volgen om het uw dier aan te leren.

Stap 1:
Laat het dier wennen aan huisdierentandpasta met een lekker smaakje. Gebruik NOOIT mensen tandpasta, dit is namelijk giftig voor dieren. Wees geduldig, forceer niet en zorg voor een beloning als uw dier het goed doet. Probeer ook een vast moment per dag te kiezen.

Stap 2:
Laat het dier wennen aan de aanraking. Om te beginnen masseert u de lippen/wangen over de tanden. Deze ‘wangmassage’ helpt al iets om tandplak los te weken, maar zorgt ook voor goed doorbloed tandvlees. Als dit goed gaat probeer je met wat tandpasta op je vingers langs te tanden te wrijven, ook tot achter in de bek.

Stap 3:
Introduceer de tandenborstel. Begin hiermee bij de hoektanden en kiezen. De snijtanden kunnen soms wat gevoelig zijn en het moet natuurlijk een leuke ervaring blijven! Zorg er ook voor dat uw dier niet op de tandenborstel kauwt.

Stap 4:
Poets alle tanden met de tandenborstel. Als uw dier het poetsen van de hoektanden en kiezen keurig toelaat kunt u de snijtanden ook meepakken. Probeer tijdens het poetsen een vaste volgorde aan te houden. Dit helpt om de routine erin te houden en is ook prettig voor uw dier.

Stap 5:
VOLHOUDEN! Vaak zien wij baasjes ontzettend fanatiek met het tandenpoetsen beginnen, maar dit zwakt dan na verloop van tijd af en dat is erg jammer! Het bevordert namelijk echt de gezondheid van uw dier en dit voorkomt vaak ook problemen op oudere leeftijd. Wat ook een pluspunt van het tandenpoetsen is, is dat u het gebit van uw dier elke dag ziet en dus ook sneller aan de bel kunt trekken wanneer er toch wat aan de hand zou zijn.

Gratis gebitscontrole

Heel erg veel succes! Wilt u graag weten hoe het er nu voor staat met het gebit van uw hond, kat of konijn? Dan kunt u in de gehele maand februari bij ons terecht voor gratis gebitscontroles! Deze zijn wel allemaal op afspraak. Bent u geïnteresseerd of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op via 053 – 430 5805 of kom langs op één van onze locaties. Daarnaast hebben wij de hele maand korting op alle gebitsverzorgingsproducten.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
  • Ma
    08.30 - 18.30 uur
  • Di
    08.30 - 18.30 uur
  • Wo
    08.30 - 18.30 uur
  • Do
    08.30 - 18.30 uur
  • Vrij
    08.30 - 18.30 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05