Gebitsbehandelingen

Gebitsbehandeling – Wat houdt dat in?

Veel eigenaren hebben het tijdens het spreekuur vast wel eens als advies gekregen. Er wordt een gebitsbehandeling of -reiniging aangeraden bij uw hond of kat. Maar wat houdt dat nu precies in en waarom is het zo belangrijk? Wij krijgen vele vragen hierover en hebben daarom hieronder wat informatie voor u op een rijtje gezet. 

Waarom het gebit schoonmaken?

Net zoals bij mensen is het behouden van een mooi en schoon gebit erg belangrijk. Dit heeft verschillende redenen, namelijk:

  • Het welzijn van uw dier. Dit vinden wij als praktijk erg belangrijk. Een ontstoken tand of kies kan heel erg pijnlijk zijn. Het vervelende bij dieren is dat ze dit vaak niet laten zien, omdat blijven eten één van hun eerste levensbehoeften is. Vaak na een behandeling merken eigenaren hoe levendig hun huisdier weer is geworden.
  • De gezondheid van uw dier. De bacteriën die zich ophopen in tandsteen en ontstoken tandvlees kunnen namelijk in de bloedbaan terecht komen. Vanuit daar komen ze bij de organen van uw dier. Veel dieren ontwikkelen hierdoor (mits niet op tijd behandeld) op latere leeftijd hart- en/of nierproblemen. Daarom is het belangrijk om het gebit van uw dier te laten checken en zo vroeg mogelijk problemen aan te pakken, want voorkomen is immers beter dan genezen!

Hoe gaat een gebitsbehandeling stap voor stap?

Zoals jullie hierboven hebben kunnen lezen moeten we gebitsproblemen dus niet onderschatten. Hieronder ga ik jullie meenemen door een gebitsbehandeling heen, zodat jullie weten wat het inhoudt.

  1. Veilige narcose. Een goede gebitsbehandeling vindt altijd onder narcose plaats. Je kunt het gebit van een dier dan pas goed behandelen. Hierdoor spreken we ook van een operatie. Uiteraard proberen wij een zo veilig mogelijke narcose te gebruiken. Daarbij wordt gekeken naar conditie, maar bijvoorbeeld ook leeftijd. Alle dieren worden bij ons tijdens een gebitsbehandeling aan een monitor gelegd die ademhaling en hartslag registreert. Mede hierdoor creëren wij een zo laag mogelijk narcoserisico.
  2. Beoordeling gebit. Op het moment dat uw dier onder narcose is (slaapt) kun je het gebit het beste beoordelen. Wakker is dit helaas niet altijd goed mogelijk. Terwijl ze slapen gebruiken wij hiervoor verschillende instrumenten waaronder een pocketmeter en vaak ook de dentale röntgen. Met behulp hiervan gaan wij bepalen of een tand/kies getrokken moet worden. Op een dentale röntgenfoto kun je namelijk de gehele tand/kies zien inclusief de wortels en omliggende weefsels. Met een pocketmeter kun je meten hoe ver je onder het tandvlees kunt komen, is dit te ver dan kan het doorslaggevend zijn of een tand/kies getrokken gaat worden.
  3. Tanden/kiezen verwijderen. Soms is het nodig om tanden of kiezen te verwijderen. De dierenarts boort de kies doormidden, waardoor er twee verschillende stukken ontstaan en het fijner, voor zowel dier als arts is, om de kies te trekken. Ook zijn er allerlei andere instrumenten nodig bij het trekken van een tand/kies. De dierenarts gaat hiermee het tandvlees losmaken van de tand/kies, zodat het trekken soepeler verloopt. 
  4. Reinigen. Wanneer het beoordelen van het gebit en de nodige extracties (getrokken tanden) afgerond zijn gaat de assistent over tot het reinigen. Dit gebeurt met een ultrasoon. Alleen onder narcose kun je gebruik maken van een ultrasoon reinigingsapparaat en een apparaat om de kiezen en tanden te polijsten. Je kunt ook de achterste kiezen goed reinigen. Deze achterste kiezen zijn vaak het meest aangedaan. Wanneer een dier slaapt wordt ook onder het tandvlees, in de gingivale holte en de binnenzijde van de tanden en kiezen goed gereinigd.
  5. Polijsten. Tot slot gaat de assistent over tot het polijsten van het gebit. Dit doen we zodat het glazuur van de tanden weer helemaal mooi glad wordt. Hierna mag het dier in een lekker warm hokje rustig wakker worden.

   
V.l.n.r.: Hart-/adembewakingsmonitor, benodigdheden gebitsbehandeling en dentale röntgenfoto maken

  
V.l.n.r.: Pocketmeter, met de ultrasoon het gebit reinigen, dentale röntgenfoto

Hoe lang duurt een behandeling en wat kost het?

De duur van een behandeling kan erg variëren. Moet het gebit alleen gereinigd worden of moeten er toch tanden/kiezen getrokken worden? Op het consult kunnen we meestal wel zien of trekken nodig is, maar hoe lang wij daar exact mee bezig zijn kunnen wij helaas van te voren niet aangeven. Wij bieden altijd aan om een prijsindicatie te laten maken door de arts of assistente. Dit zodat u ongeveer weet wat u kan verwachten. Echter, zoals hierboven beschreven weten wij alles pas 100% zeker op het moment dat uw dier echt ‘slaapt’.

Kan mijn oude dier nog onder narcose?

Narcose is voor veel eigenaren een reden om geen gebitsbehandeling te laten uitvoeren. Narcose heeft altijd een risico, maar wij gaan er op onze praktijk erg zorgvuldig mee om. Dit is toegelicht in stap 1. Zo kunnen ook oudere of minder vitale dieren met gebitsproblemen op een goede en een zo veilig mogelijke manier worden behandeld. Bij oudere dieren of dieren met een ziektehistorie adviseren wij om eerst een pre-anesthetisch bloedonderzoek te laten doen. Zo weten wij hoe het met de organen van uw dier gesteld is en kunnen wij onze narcose zo nodig aanpassen en daarom ook nog prima bij oudere dieren een gebitsbehandeling onder narcose uitvoeren.

Februari: Maand van het Gebit

Wij hopen zo een aantal van uw vragen beantwoord te hebben. Heeft u nog vragen over het gebit van uw huisdier of wilt u advies? Neemt dan gerust contact op met onze praktijk! De hele maand februari kunt u een afspraak maken voor een gratis gebitsbehandeling bij één van onze assistentes! Daarnaast krijgt u de hele maand 10% korting op alle gebitsverzorgingsproducten.

Tot ziens in de praktijk!

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
  • Ma
    08.30 - 17.30 uur
  • Di
    08.30 - 17.30 uur
  • Wo
    08.30 - 17.30 uur
  • Do
    08.30 - 17.30 uur
  • Vrij
    08.30 - 17.30 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05