Patiënt van de maand December

Bijzondere patiënt van de maand December 

Roza is een Sphynx dame van 7 maanden oud. Zij is op 23 December bij ons op consult geweest. Daar is geconstateerd dat ze bij haar voetzooltjes symmetrische zwellingen heeft. Het advies van de dierenarts was daarop om hier biopten van te nemen, zodat er achterhaald kan worden wat de oorzaak hiervan is. De eigenaresse van Roza is erg gemotiveerd en heeft gelijk een afspraak ingepland.  
 

Biopten nemen op de voetzooltjes is een ingreep die wel onder sedatie moet gebeuren. Roza moet namelijk goed stil liggen en we moeten voldoende en op de juiste plek stukjes weefsel wegnemen. Deze worden vervolgens opgestuurd naar een extern laboratorium om onderzocht te worden. Uit dit onderzoek blijkt dat Roza plasmacellulaire pododermatitis heeft. Dit is een auto-immuun ziekte. Het immuunsysteem van Roza maakt dan als het ware antistoffen tegen haar eigen weefsel. Hierdoor gaan haar voetzooltjes kapot en krijgen ze afwijkende vormen. Helaas kan het ook een erg pijnlijke aandoening zijn, maar gelukkig wel behandelbaar! 
Om de voetzolen zoveel mogelijk rust te geven en te laten genezen kreeg ze twee verschillende medicijnen krijgen in combinatie met speciale schoentjes. Het vergt (vooral in het begin) veel inzet van de eigenaresse. Meerdere malen medicatie toedienen, dagelijks controleren van de voetzooltjes en schoentjes en natuurlijk de controles hier op de kliniek. Gelukkig heeft Roza het met haar eigenaresse getroffen.  

Op 14 Januari is Roza wederom bij ons geweest. Dit keer voor een controle en het zag er perfect uit! Er waren enkel nog hechtingen zichtbaar van de bioptafname. Ze is zelfs weer begonnen met rennen en spelen en dat vinden wij fantastisch nieuws! Roza zal wel de rest van haar leven medicatie moeten blijven gebruiken, omdat anders de klachten en pijn weer terug komen. Wij zijn nu aan het afbouwen om een zo'n laag mogelijke dosering te vinden waarbij Roza zonder klachten blijft. Kortom we zijn samen op de goede weg en hopen dat Roza nog lang kan genieten van haar prachtige leventje! 

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.30 uur
 • Di
  8.30 - 18.30 uur
 • Wo
  8.30 - 19.30 uur
 • Do
  8.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  8.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05