Patiënt van de maand Januari

Bijzondere Patiënt van de maand Januari 2022 

Dit is Lucy, onze bijzondere patiënt van de maand Januari 2022! Waarom Lucy onze bijzondere patiënt is leest u hieronder. 

Lucy is een voedster (vrouwelijk konijn) van 9 maanden oud.  
De eigenaresse heeft contact met ons opgenomen over een sterilisatie en hoe dit precies in zijn werk gaat. Natuurlijk leggen wij dit graag uit en vinden we het prettig dat een eigenaar zich goed laat informeren.  
Bij voedsters is het advies om ze te laten steriliseren. Dit is beter voor hun gezondheid en levensverwachting. Veel niet gesteriliseerde konijnen krijgen namelijk baarmoederkanker en dit is erg vervelend en kan zelfs zorgen voor het overlijden van uw konijn.  
Daarnaast zijn ze niet meer vruchtbaar en voorkomt u dat er ongewild een nestje geboren wordt. Konijnen kunnen vanaf 6 maanden gesteriliseerd of gecastreerd worden, maar het mooiste is om dit vanaf 12 maanden leeftijd te doen.  

Lucy is op 11 januari bij ons geweest voor haar operatie waarbij de eierstokken en de baarmoeder zijn verwijderd. De operatie vindt plaats onder narcose en we zorgen dat het zo veilig mogelijk verloopt. Zo krijgen ze gedoseerde narcose voor hun gewicht, wordt er gebruik gemaakt van een V-gel en liggen ze aan de hart- en ademhalingsbewaking. Een V-gel is een soort rubberen buisje met een opening aan het begin en aan de onderkant, speciaal gemaakt voor konijnen om ze tijdens de operatie te kunnen voorzien van extra zuurstof en gasnarcose. Dit buisje wordt als het ware over de luchtpijp geschoven.  
                
Voor en na de operatie is Lucy ook in de zuurstofkooi gelegd. Op deze manier gaat ze veiliger de narcose in en kunnen we haar na de operatie op temperatuur houden. Er zit namelijk ook vloerverwarming in deze zuurstofkooien.  
Een dag na de operatie had Lucy helaas toch wat herstelproblemen. Ze had nog niet goed gegeten of gedronken en dit is voor konijnen wel erg belangrijk. Het maag-darm kanaal moet echt in gang gehouden worden. De eigenaresse heeft toen gelijk dwangvoeding opgehaald. Ze heeft dus met een spuitje voeding toegediend bij Lucy in het bekje. Gelukkig ging het na die tijd snel de goede kant op. Vanwege de narcose kan dit bij sommige konijnen gebeuren en daarom is het belangrijk om daar als praktijk en eigenaar wel scherp op te zijn. Uit voorzorg krijgen alle konijnen die hier voor een operatie komen, voordat ze naar huis gaan minimaal één keer dwangvoeding. Er zit dan dus altijd voedsel in het maag-darm kanaal na de operatie.  
 
Op 18 januari is Lucy voor haar controle geweest en gelukkig ging het super goed! De operatiewond is mooi genezen en Lucy kan nu lekker verder genieten van haar konijnenleven. Wij vinden het heel tof dat de eigenaar van Lucy haar heeft laten steriliseren voor haar gezondheid! 

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.30 uur
 • Di
  8.30 - 18.30 uur
 • Wo
  8.30 - 19.30 uur
 • Do
  8.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  8.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05