Bijzondere Patiënt Juni

Bijzondere Patiënt Juni 2019 - Matties

Dit is Matties, onze bijzondere patiënt van de maand Juni 2019! Waarom Matties onze bijzondere patiënt is leest u hieronder.

Matties komt uit een heel groot Maine Coon katten gezin en heeft dus vele vrienden en vriendinnetjes om zich heen. Zijn eigenaresse fokt namelijk met Maine Coons. Al haar katten worden nauwkeurig in de gaten gehouden en krijgen de nodige knuffels, zo ook Matties. Eind mei nam ze contact op met de kliniek, omdat ze zich zorgen maakte over het gebit van Matties.

Op 31 mei is hij langs geweest bij de assistente, zij kunnen namelijk ook het gebit beoordelen en kijken wat er eventueel nodig is. Uit deze afspraak bleek dat er hoogstwaarschijnlijk een aantal kiezen getrokken moeten worden. Een slecht gebit is namelijk erg pijnlijk (ondanks dat het dier soms blijft door eten) en onbehandeld kan het ook hart- en/of nierproblemen veroorzaken. Er is bij Matties gelijk voor de eerste week van juni een afspraak gemaakt om het gebit te gaan behandelen.

Een gebit kun je pas echt 100% goed beoordelen als een dier onder narcose is, dit omdat je wakker vaak niet tot helemaal achter in de bek of onder het tandsteen kunt kijken, maar ook geen dentale röntgenfoto's kunt maken. Bij Matties hebben we deze röntgenfoto’s gemaakt, om goed in kaart te brengen hoe de wortels van de kiezen zijn en/of om FORL's (soort gaatjes) te diagnosticeren. Soms kunnen wortels namelijk oplossen (absorberen) en door deze röntgenfoto's hoeven we niet oneindig op zoek te gaan. Je kunt dan gerichter en specifieker de gebitsbehandeling uitvoeren.

Hieronder ziet u wat foto’s die we van Matties gemaakt hebben. Elk element (tand/kies) in de mond heeft een eigen nummer, deze ziet u er naast staan.

De rode cirkels op bovenstaande afbeelding laten een aantal FORL’s zien: de holtes die ontstaan onder de tanden als het tandvlees teruggetrokken is. In de blauwe cirkels ziet u dat het kaakbot al wat afgenomen is. De helder witte lijn had rechtdoor moeten lopen en niet (zoals nu) naar beneden moeten afwijken. Op de linker foto ziet u de bovenhoektanden (nr. 104 en nr. 204).

Op deze foto’s ziet u de onder hoektanden (nr. 304 en nr. 404). Beide tanden hebben te maken met wortels die al oplossen. De tand in de blauwe cirkel heeft het in minder erge mate dan die in de rode cirkel. Het grijze randje om de tand is nog niet al te groot. In de rode cirkel ziet u dat er een brede grijze rand naast de tand zit. Dit houdt in dat de wortel van de tand al aan het oplossen is in het kaakbot.

Als een kies getrokken moet worden, gaan we de kies eerst doormidden boren. Op deze manier kun je in verschillende etappes de kies verwijderen, omdat een kies meerdere (soms wel 3) wortels heeft. Nadat ze getrokken zijn worden de gaten gehecht. Dit was ook bij Matties het geval. In totaal heeft de dierenarts maar liefst 14 tanden en kiezen getrokken!

Wanneer de tanden die getrokken moeten worden verwijderd zijn gaat de assistente over tot het reinigen van het gebit. Matties heeft nu niet zoveel tandjes meer, maar met degene die hij nog heeft moeten we zuinig zijn. Het grove tandsteen wordt eerst weggehaald en vervolgens gaan we met speciale krabbers over de tanden en onder het tandvlees om de resten tandsteen te verwijderen. Uiteindelijk gaan we over tot het reinigen met een ultrasoon apparaat die tot in detail de tand reinigt en als finishing touch worden de tanden gepolijst. Matties heeft weer een stralende glimlach en mag wakker worden van zijn operatie.

Omdat er zich al best wat ontsteking had ontwikkeld in de bek van Matties is hij naar huis gegaan met pijnstilling en antibiotica. Dit is door de eigenaren elke dag netjes toegediend. Matties is meerder malen op controle geweest en had uiteindelijk toch nog een extra kuur antibiotica nodig om alles goed te laten genezen in zijn bek. Zijn laatste controle was 12 juli en alles is gelukkig helemaal goed genezen! Matties kan weer volop gaan genieten van zijn relaxte kattenleven! Want zoals men zegt: een hond heeft een baas en de kat heeft een bediende!

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
  • Ma
    08.30 - 18.30 uur
  • Di
    08.30 - 18.30 uur
  • Wo
    08.30 - 18.30 uur
  • Do
    08.30 - 18.30 uur
  • Vrij
    08.30 - 18.30 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05