De Eikenprocessierups

Je kunt er momenteel niet omheen: de eikenprocessierups. Iedereen heeft er last van. Zo ook onze trouwe dierenvrienden. Op de praktijk zijn al verschillende patiënten langs gekomen met klachten veroorzaakt door deze rupsen.

Op social media en in de kranten wordt er veel over honden gesproken die hier last van hebben: bultjes en jeuk of een gezwollen mond/tong. Maar vergeet vooral de katten ook niet! Zij gaan met dit mooie weer op ontdekkingsreis en komen dan onbewust in aanraking met de haartjes van de rups. De haartjes die direct op de huid komen zorgen al voor vele klachten, zoals rode bultjes en jeuk.

Echter, doordat katten zich veelvuldig wassen en dus met de tong over de vacht likken, krijgen ze de haartjes in de mond. Dit geeft klachten zoals blaasjes op de tong en/of gezwollen lippen (zie foto). Hierdoor wordt eten/drinken pijnlijk, waardoor deze katten met uiteenlopende klachten bij ons komen en zich algeheel niet lekker voelen. Per dier zijn de klachten erg verschillend, dus een eenduidig advies over de behandeling is lastig te geven.

Wij als dierenarts kunnen de haren van de rups niet verwijderen, maar wij kunnen uw dier wel ondersteunen met medicatie tegen de zwelling, pijn, jeuk of weer aan het eten/drinken krijgen. De symptomen die de rups veroorzaakt worden dus aangepakt.

Ons advies: Probeer uw dier(en) zo veel mogelijk uit de buurt van de rups te houden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Indien uw kat buiten is geweest, zou het kunnen helpen om even met een nat washandje over de vacht te gaan. Zo zou u al wat haren kunnen verwijderen. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor honden.

Wanneer u toch denkt dat uw dier in aanraking is geweest met de processierups en hier klachten van krijgt, overleg dan altijd met uw dierenarts wat de beste opties zijn.

Maar vergeet ondanks deze vervelende rupsen niet samen met uw dierenvrienden te genieten van de zomer!

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05