Patiënt van de maand Maart

Patiënt van de Maand - Maart 

 

Dit is Ziva, onze bijzondere patiënt van de maand Maart 2021! Waarom Ziva onze bijzondere patiënt is leest u hieronder. 

 

Ziva is een mooie en lieve cavia jongedame. In februari is ze voor het eerst bij ons geweest, omdat de eigenaar het vermoeden had dat ze drachtig was. Tijdens het consult waren er meerdere harde bolletjes in de buik te voelen die erg duiden op jonge cavia's. Wist u dat ze de jongen van cavia's biggen of pups noemen?  

 

De draagtijd van een cavia is naar verhouding best wel lang. Dit komt doordat de jongen volgroeid ter wereld komen en vrijwel direct al vast voedsel kunnen eten (brok en hooi). Daarnaast zogen ze de eerste periode ook bij de zeug (moeder cavia). De totale draagtijd van een cavia ligt tussen de 59 en 72 dagen.  

 

In de tussentijd hebben de eigenaar van Ziva en wij contact gehouden via de mail en telefoon over hoe het ging en waar aan te denken voor de bevalling. Op 12 Maart kwam de verlossende mail! Ziva is bevallen van 5 jonge cavia's. Ze zijn prachtig. Moeder en jongen maken het gelukkig goed. Op 30 Maart komen ze langs bij de dierenarts, mede om te kijken welk geslacht ze hebben. Want jonge mannen cavia's (beertjes) kunnen vanaf 6 weken al geslachtsrijp zijn. Ze moeten dus wel op tijd bij de moeder gespeend worden. Het lijkt erop dat Ziva is bevallen van 4 vrouwtjes (zeugjes) en 1 mannetje (beertje). Voor alle zekerheid komen ze binnenkort nog terug voor een definitieve geslachtsbepaling.  
 

Uiteindelijk blijkt Ziva bevallen te zijn van 2 heren (beertjes) en 3 vrouwtjes (zeugjes). Ook zijn ze in die korte tijd ontzettend gegroeid en doen ze het goed! De beertjes worden nu al wel uit voorzorg apart gehouden, omdat ze al vanaf 6 weken vruchtbaar kunnen zijn. Cavia's zijn er namelijk al vroeg bij. 

De eigenaar heeft besloten ze allemaal zelf te houden, wat een gezelligheid!  

 

Heeft u zelf een leuke knager en heeft u hier vragen over? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn namelijk ook dol op de (kleine) knagers onder ons. 
 

 

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05