Bijzondere Patiënt Februari

Flits – Bijzondere Patiënt Februari

Zo’n twee weken geleden is Flits (een Labrador van bijna 10 jaar oud) bij een collega dierenarts in de dienst geweest omdat hij slecht te pas was. Hij wilde vrijwel niet eten en drinken, had moeite met poepen en af en toe (zwarte) diarree. Flits is onderzocht: hij had koorts en zijn prostaat was vergroot. Daarnaast zijn er röntgenfoto’s gemaakt, waarop een massa te zien was. Hij mocht met medicatie naar huis en advies om de volgende dag naar de eigen dierenarts te gaan voor controle.

De volgende dag kwam Flits bij ons op het spreekuur. Hij voelde zich nog slechter. Wij hebben Flits opnieuw onderzocht en de dierenarts verdacht hem van prostatitis, oftewel: ontsteking van de prostaat. In overleg met de bezorgde eigenaren hebben we besloten om Flits op te nemen, omdat hij zich zo slecht voelde.

Een vergrootte prostaat komt vaker voor bij oudere, niet gecastreerde reuen. Het wordt veroorzaakt onder invloed van hormonen (testosteron). Door een vergrootte prostaat is deze gevoeliger voor bacteriële infecties. Prostatitis ontstaat door bacteriën en daarbij kunnen weer prostaatabcessen/cystes ontstaan.

Om een verdere diagnose te kunnen stellen, besloten we om een echo te doen. Uit de echo kwam naar voren dat Flits meerdere cystes in zijn prostaat had en zijn prostaat was enorm vergroot. Daarnaast had hij ook een tumor in zijn testikel. Al met al genoeg redenen voor Flits om zich zo slecht te voelen. Ondanks alles vond hij het nog wel heerlijk om lekker te knuffelen met iedereen.

We hebben Flits medicatie gegeven en de volgende dag was hij weer voldoende opgeknapt om naar huis te mogen. Hij heeft een antibioticakuur meegekregen om de ontsteking tegen te gaan en hij zou (zodra er verbetering was) zo snel mogelijk gecastreerd moeten worden. Op deze manier wordt meteen de tumor verwijderd.

Een week later is Flits op controle geweest en was er voldoende verbetering te zien. Ondertussen is Flits ook gecastreerd en hebben we een controle echo gemaakt. Hierop was te zien dat de prostaat al een stuk kleiner was en de medicatie dus goed z’n werk doet.

Flits is nu nog aan het opknappen van de operatie, maar zal zich hopelijk snel weer helemaal de oude voelen.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05