Bijzondere Patiënt Januari

Bijzondere Patiënt Januari 2019 – Morgan

In januari kwam Morgan veel te rustig bij ons binnen. Normaal is hij een spring in het veld, dus de eigenaren en wij konden gelijk al merken dat er iets goed mis was. Morgan plaste ook veel in huis, dronk veel en had slijm overgegeven.

Er werd gelijk besloten om een bloedonderzoek uit te voeren. Helaas gaf dit niet direct een diagnose en hebben we in overleg met de eigenaren besloten om meerdere onderzoeken te gaan starten. De volgende dag zagen we Morgan weer, nog steeds erg ziek. Er is een echo gemaakt van zijn buik en ook is zijn urine onderzocht. Op de echo was te zien dat er vrij vocht in zijn buik aanwezig was en dit hoort zeker niet! In de tussentijd hebben we hem ondersteunt met infuus en maken wij ons zorgen over Morgan. In overleg met de eigenaren hebben we besloten hem door te sturen naar een specialist internist.

Eenmaal aangekomen op de doorverwijs kliniek zijn er vele onderzoeken gedaan. Morgan werd elke dag op de echo gezet en kreeg een speciale voeding. Ook werd de ACTH stimulatie test uitgevoerd. Dit houdt in dat je het cortisol gehalte gaat meten voor en na het toedienen van ACTH (dit is een hormoon dat gemaakt wordt in de hypofyse). Deze test wordt gebruikt om de diagnose Addison vast te stellen.

En ja hoor, Morgan heeft de diagnose Addison gekregen en daarom was hij ook zo ziek. Vaak zijn de symptomen aan het begin erg onduidelijk en kom je er pas achter op moment dat de hond ernstig ziek is.

Wat is de ziekte van Addison?

De ziekte van Addison is een goed te behandelen hormonale ziekte, ook wel een auto-immuunziekte genoemd. In dit geval richten de afweercellen van het lichaam zich op het lichaam zelf en niet op vreemde indringers. Hierdoor worden de bijnieren kapot gemaakt. Gelukkig kun je dit goed behandelen met de juiste medicatie, namelijk de cortison en de fludrocortison. Je geeft deze tabletten omdat bij Addison dus de bijnieren niet meer goed werken en ze deze ‘stofjes’ niet meer zelf kunnen maken. Wij helpen honden met deze ziekte, door ze die ‘stofjes’ in tabletvorm toe te dienen.

Morgan staat nu ook op deze medicatie en het gaat op dit moment goed met hem. Hij zal de rest van zijn leven wel op deze medicijnen moeten blijven, want de ziekte van Addison is niet te genezen. Gelukkig kan Morgan hiermee wel een oude heer worden en gaat het momenteel erg goed met hem. Een bijzonder verhaal, met gelukkig een goede afloop!

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05