Patiënt van de maand Februari

Simba is een Europese korthaar kater van 2.5 jaar oud.
In juni 2022 was er al een bultje in de hals opgemerkt bij hem. Ons advies bij bulten die waargenomen worden door arts of eigenaar is om deze altijd in de gaten te houden. Hierbij letten we op de grootte, hardheid, gladheid en of het dier (in dit geval Simba) er zelf hinder van heeft. Dit kunt u bijvoorbeeld merken als ze eraan beginnen te krabben, likken of schuren. 

Een paar maanden later trok de eigenaar van Simba toch aan de bel, want het bultje leek te groeien en de eigenaar wilde dit graag nagekeken hebben. 

Tijdens het consult was het bultje opgemeten. Deze was nu 5 mm groot en groeide dus. De plek waarop het bultje zat, was ook wat gevoelig, namelijk in de hals en hier bevinden zich ook grote bloedvaten. Hierop was het advies dan ook om over te gaan op chirurgisch verwijderen. 
De operatie van Simba verliep gelukkig soepel en hij deed het keurig, stabiel onder narcose. Voorafgaand aan de operatie werden hart en longen nogmaals geluisterd en tijdens de operatie werd Simba goed in de gaten gehouden. (Denk hierbij aan hart- en ademhalingsbewaking, maar ook temperatuur wordt gemonitord.)
Het bultje was succesvol verwijderd en de dierenarts verricht nadien nog verder onderzoek om de aard te kunnen beoordelen. Dit is helaas niet altijd mogelijk, waardoor insturen voor verder onderzoek bij het laboratorium, onder de mogelijkheden valt. Elke bult (tumor) is anders en met het blote oog is lang niet altijd te beoordelen waar we mee te maken hebben. In het geval van Simba was het wel snel duidelijk. Simba had een teratoom bestaande uit haren (te zien op bijgevoegde foto). Sommigen noemen het ook wel een 'wondergezwel'. Er had zich dus haar ontwikkeld op een abnormale plek in het lichaam onder de huid en gelukkig was dit niet kwaadaardig. Dit is een vondst die wij zelf ook niet dagelijks tegenkomen en daarom toch bijzonder en leuk om met u te delen. 

Simba mocht diezelfde dag nog naar huis met een mooi Medical Petshirt, pijnstilling en gelukkig dus goed nieuws wat de bult betrof. Op naar een goed herstel!

Op 7 Februari hebben we Simba op controle gezien en gelukkig zag de operatiewond er goed uit! We beoordelen altijd of er nog eventuele hechtingen verwijderd moeten worden of deze al netjes aan het oplossen zijn. Zijn Medical Petshirt mocht uit en daar was hij erg tevreden over. Ook zijn maatje Felix was blij, want hij had zijn Simba weer terug! Simba mag gelukkig weer alles doen wat een kat graag doet en wij hopen hem in goede gezondheid terug te zien voor zijn jaarlijkse 'APK'. 

Heeft u ook twijfels of vragen over een bultje bij uw huisdier? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen en de opties te bespreken. 

 

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05