Bijzondere Patiënt April

Bijzondere Patiënt April – Sophie

Op 20 maart kwam Sophie langs voor haar jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscheck. Tijdens dit bezoek vroeg de eigenaar of we ook even naar een bult naast de anus wilden kijken. De dierenarts vertrouwde het bultje niet helemaal en daarom hebben we in overleg met de eigenaar besloten om het aan te prikken. Dit houdt in dat we cellen vanuit de bult gaan verzamelen en deze vervolgens op sturen naar een lab voor onderzoek. In dit geval was het belangrijk om te weten wat voor soort bult het is, zodat we weten of het zinvol is om de bult weg te halen. De bult zit namelijk vlak naast de anus en dat is een bloedrijk gebied. Ook bestond de kans dat we mogelijk een deel van de kringspier moesten gaan weghalen. Al met al willen wij en de eigenaren de mogelijke operatie zo voorbereid mogelijk starten.

De uitslag is bekend en Sophie heeft een perianaalklier adenoom. Dat is een tumor vanuit de anaalklieren, die kwaadaardig kan worden. Het is zeldzaam dat Sophie dit heeft, omdat het normaal gesproken bij reuen voorkomt. Er werd besloten dat de tumor operatief verwijderd moest worden. Naast deze bijzondere diagnose is er nog wat extra’s dat Sophie erg speciaal maakt. Zij woont namelijk in Frankrijk met haar baasjes, maar zo af en toe maken ze een tripje naar Enschede.

Op 11 April zagen wij Sophie weer voor een pré-anesthetisch bloedonderzoek. Dit een bloedonderzoek wat je kan laten uitvoeren voordat een dier onder narcose gaat. Op deze manier weet je hoe het gaat met bijvoorbeeld de nieren, lever en suikerwaarde. We kunnen dan met nog meer zekerheid de narcose ingaan. Gelukkig was de uitslag hiervan helemaal in orde bij Sophie en kan haar operatie van 12 April doorgaan.

Toen was de grote dag van Sophie aangebroken. De eigenaren van Sophie hebben haar heel fijn begeleid tijdens haar bezoeken naar de praktijk tot en met de operatie. Natuurlijk is een operatie van je dier altijd een spannend moment. De operatie van Sophie is erg goed verlopen en ze kon diezelfde dag nog lekker naar haar baasjes toe. Na onderzoek bleek dat de tumor van Sophie volledig is verwijderd.

Aangezien Sophie in Frankrijk woont hebben wij de verdere wondcontroles via foto’s gedaan. De eigenaren hebben zelf een broekje in elkaar geknutseld, zodat ze niet aan de wond kon zitten. Een creatieve oplossing. En regelmatig kregen wij foto’s van de billen van Sophie en de wond ziet er erg netjes uit! Sophie is helemaal hersteld en kan weer alles doen wat haar hartje begeert!

 

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05