Bijzondere Patiënt Oktober

Dit is Daantje, onze bijzondere patiënt van de maand Oktober 2019! Waarom Daantje onze bijzondere patiënt is leest u hier.

Het verhaal van deze lieve teckel Senior Daantje is er niet zomaar een. Begin Oktober had Daantje last van urine verlies en bloed in de urine. Beide zijn natuurlijk niet normaal, ook niet voor een oudere hond. Verschillende urineonderzoeken en een antibioticakuur gaven te weinig verbetering. Dit waren genoeg alarmbellen voor de dierenarts om in overleg met de eigenaar verder onderzoek te gaan doen. 

Uiteindelijk zien wij Daantje weer terug voor een bloedonderzoek en maken we een röntgenfoto. Hierdoor kunnen we ook in het lichaam kijken en afwijkende dingen in beeld brengen. En wat dacht je? Daantje had maar liefst 10 (!!) grote blaasstenen! (Zie de röntgenfoto hieronder. In de rode cirkel ziet u de stenen). Dit verklaarde tevens het urineverlies en het bloed bij de urine wat niet over ging. Voor lieve Daantje is dit natuurlijk helemaal niet prettig en we stonden dan ook samen met de eigenaar voor een belangrijke keuze: gaan we opereren? 


We doen een pré-aneasthetisch bloedonderzoek om te kijken hoe het met de organen van Daantje gaat. Voor een dame van 13 (bijna 14) heeft Daantje een hele nette bloeduitslag, waardoor je toch met meer zekerheid een operatie tegemoet kan gaan. Gelukkig heeft Daantje hele gemotiveerde en liefdevolle baasjes, waardoor ze is geopereerd op 24 Oktober.

Tijdens deze operatie werd er aangepaste narcose gebruikt, speciaal voor de oudjes, om het allemaal zo veilig en goed mogelijk te laten verlopen. De blaas is geopend en inderdaad 10 stenen kwamen tevoorschijn. (Zie de foto hieronder). Deze stenen worden opgestuurd naar het lab om te onderzoeken welke steensoort het precies is.
 

Ondertussen ligt Daantje lekker wakker te worden van een voorspoedig verlopen operatie. De taaie oude dame gaat met medicatie zelfs diezelfde avond nog naar huis. De dagen erna wordt Daantje goed in de gaten gehouden en houden we contact met elkaar. Ze maakt het goed en voelt zich een stuk jonger geven haar eigenaren aan. Daar doen we het toch zeker voor.


Inmiddels is de uitslag van de urinestenen ook binnen en blijken het struvietstenen te zijn. Hiervoor krijgt Daantje nu speciale brokken om te voorkomen dat de stenen terugkomen. Gelukkig gaat het nog steeds goed met Daantje en kan ze genieten van haar tweede jeugd!

 

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05