Bijzondere Patiënt September

Dit is Anju, onze bijzondere patiënt van de maand September 2019! Waarom Anju onze bijzondere patiënt is leest u hieronder. 

Tijdens de jaarlijkse vaccinatie van dit jaar werd Anju letterlijk van neus tot kont onderzocht. Met haar hart, longen, buik etc. was gelukkig alles in orde. Het was al bekend dat ze nauwe neusgaten heeft en het kwam toch weer ter sprake tijdens de vaccinatie. Door de nauwe neusgaten kan Anju minder makkelijk adem halen en tijdens de warmere dagen had ze hier dan ook duidelijk last van. De eigenaren gaven aan dat ze dan languit op de grond gaat liggen. Vaak doen honden dit om af te koelen en ook om meer lucht te krijgen. Er is gesproken over een operatie, namelijk het verwijden van de neusgaten en het inkorten van het palatum molle (zachte gehemelte). Op deze manier zou ze meer lucht/zuurstof binnen krijgen en dat is natuurlijk erg prettig!

Uiteindelijk kregen we een telefoontje van de eigenaar dat ze de operatie willen laten uitvoeren. Voor die tijd is er een pré-anesthetisch bloedonderzoek gedaan bij Anju om met meer zekerheid de narcose in te kunnen gaan. Gelukkig was de uitslag hiervan goed en kon ze geopereerd worden. 

Tijdens deze operatie worden de neusgaten groter gemaakt (zie afbeelding hierboven voor een voor en na foto van zo'n operatie) en wordt er een stukje van het zachte gehemelte weggenomen. Doordat de neusgaten groter worden kan er meer zuurstof en lucht opgenomen worden. Anju heeft ook een te lang zacht gehemelte. Rassen met een korte snuit (Franse Bulldog, Engelse Bulldog, Mopshond, Shih Tzu etc.) hebben hier vaker last van. Je moet je eigenlijk inbeelden dat de hoeveelheid gehemelte op een kleinere oppervlakte gepropt wordt. Hierdoor kan het de luchtstroom (ademhaling) in de weg gaan zitten. Dit is ook een van de redenen waarom deze honden zo snurken, niet prettig dus. Probeer zelf maar eens te gaan rennen met een wasknijper op je neus en een rietje in je mond. Dit is namelijk hoe sommige honden zich voelen. Wanneer je van het gehemelte een stuk weghaalt kan die luchtstroom (ademhaling) beter passeren en heb je wederom een betere aanvoer van zuurstof. 

Vaak zien wij een enorme verbetering na zo'n operatie. Zo ook bij Anju, de eigenaren geven bij de controle aan dat ze een stuk fitter lijkt te zijn en dat is natuurlijk een prachtig resultaat. Ze zijn blij dat ze de operatie hebben laten doen. Nu kan Anju fitter en gezonder de rest van haar leven tegemoet!

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05