Patiënt van de maand November

Patiënt van de maand November

Marley is een lieve puberdame van 9 maanden oud. Op 8 November werden we met spoed gebeld door de eigenaren van Marley, want er zit wat vast in haar keel. Dit is natuurlijk ernstig en kan vele problemen geven, waaronder verstikkingen of beschadigingen in luchtpijp of slokdarm. Natuurlijk werd er geadviseerd om zo snel als mogelijk richting de kliniek te komen met Marley. 

Eenmaal hier aangekomen werd er gelijk naar Marley gekeken en bij het navoelen van haar keel begon ze gelijk te kuchen. Opeens werd een stuk bot zichtbaar achter in haar keel en is deze snel weggetrokken. Dit lucht ontzettend op want de ademwegen komen weer vrij. Daarna is de bek van Marley nog goed nagekeken en was er gelukkig verder geen letsel te vinden.
Laat dit verhaal dus een voorbeeld zijn, want ongelukken zitten in een klein hoekje. Vooral bij jonge en ondeugende pubers die alles willen ontdekken, maar natuurlijk kan het bij alle leeftijden voorkomen. Een hond ontdekt tot slot alles met zijn of haar mond (en neus). 

Denk dus als eigenaar goed na over de grootte en hardheid van de botten die u aanschaft in combinatie met het ras hond dat u heeft. Een Chihuahua met een bot van 50 cm of een Bullmastiff met een botje van 5 cm wat  hij zo in een keer door kan slikken is niet handig. Dit zijn extreme voorbeelden, maar het schetst wel het beeld waar we op doelen. In het geval van Marley is het advies gebleken dat ze grotere stukken aangeboden dient te krijgen of juist echt hele kleine stukjes. Dit zodat ze er correct op moet gaan kauwen en het niet 'in een keer' naar binnen kan gaan of als dit juist wel gebeurd het niet kan vastlopen. Op de foto zit u het stuk dat uit haar bek verwijderd is. 
Ook de hardheid van botten is belangrijk om in overweging te nemen. Sommige honden zetten dusdanig veel kracht op (te) harde botten waardoor bijvoorbeeld kiezen kunnen splijten of hoektanden afbreken. Wederom situaties waar we voor moeten waken, want dit kan vrij snel en makkelijk uitlopen tot een (kies)wortelabces en dat is erg pijnlijk. 

Gelukkig kauwt Marley vrolijk verder en krijgt ze kauwbotten/snacks die bij haar passen. Heeft u twijfels of vragen over welke botten en/of snacks geschikt zijn voor uw hond? Twijfel dan niet om dit na te vragen bij ons. 

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05