Patiënt van de maand oktober

Pip is een vrolijke en alerte Toypoedel van 3 jaar oud. Hij is een tijdje terug langs geweest voor zijn jaarlijkse controle en vaccinatie. Tijdens het consult waren er vragen over castratie van de reu. Binnen is Pip namelijk de leukste en liefste hond, maar buiten gedraagt hij zich iets te stoer tegenover voornamelijk andere reuen. Voor een eigenaar kan dit als vervelend ervaren worden en natuurlijk wil je ook niet dat confrontaties te hoog gaan oplopen. Graag nemen wij u mee in de opties wat betreft het castreren van een reu.

Optie 1: De chemische castratie.

Bij een chemische castratie wordt er een implantaat (soort chipje) onder de huid geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de productie van het hormoon testosteron tijdelijk stilgelegd wordt. Hierdoor is de reu ook tijdelijk onvruchtbaar. Je kunt kiezen voor een implantaat dat een half jaar of één jaar werkt. Het is dus een omkeerbaar proces, want na dat halve- of hele jaar komt de vruchtbaarheid en de testosteron weer terug in het lichaam. Na 6-8 weken mag u verschil gaan verwachten en is de implantaat ingewerkt op het lichaam. 

Optie 2: De operatieve castratie.

Bij een operatieve castratie wordt de reu onder narcose gebracht en worden zijn testikels tijdens de operatie verwijderd. Hierdoor komt dus ook zijn testosteron en vruchtbaarheid te vervallen. Een operatieve castratie is definitief; weg = weg. 

Wat Pip betreft is de keuze gemaakt om hem eerst chemisch te castreren voor een half jaar. Op deze manier kunnen de eigenaren gaan ervaren hoe zijn gedrag zal zijn als hij gecastreerd is. Het namelijk niet een feit dat het gedrag na castratie altijd (positief) zal veranderen. Soms zijn uitingen van bepaalde gedragingen aangeleerd en is het dus niet te wijten aan hormonen. Castratie is dus niet altijd de oplossing. Inmiddels is het bijna 8 weken geleden dat Pip zijn implantaat heeft gekregen en beginnen de eigenaren langzaam kleine verschillen te zien. De tijd zal ons en de eigenaren dus moeten gaan leren hoe het zich verder gaat ontwikkelen, maar kleine positieve stapjes zijn dus al gezet!

Mocht u zelf nu twijfels en/of vragen hebben over het castreren van uw reu? Neem dan contact met ons op, zodat wij u kunnen informeren. 

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05