De aanschaf van een kat

Waar let ik op bij het aanschaffen van een kat (of kitten)? 

 

Een nieuw huisdier uitzoeken is natuurlijk een ontzettend leuk, maar soms ook best lastig. 
Vaak vallen we voor de looks van een schattig kitten of juist die ene kat die al zo lang in het asiel zit. Toch is het erg belangrijk om ook andere factoren mee te nemen in je overweging. Onderstaand volgen een aantal vragen die u voor uzelf kunt beantwoorden: 
 

1. Hoe ziet uw huidige gezinssituatie eruit? Denk hierbij aan andere katten of huisdieren, kinderen, alleenstaand of samenwonend. Niet alle katten(rassen) zijn namelijk geschikt om in een druk huishouden te leven. Kinderen kunnen soms onvoorspelbaar zijn en sensibele katten kunnen hier minder goed mee omgaan dan van karakter kalme en relaxte katten. Ook is de leeftijd en het karakter(s) van uw eventuele andere huisdier(en) belangrijk om mee te nemen in uw beslissing. Een oudere kat met artrose heeft bijvoorbeeld meer aan een al volwassen en in karakter bevestigde kat dan een jong en actief kitten die veel aandacht opeist.    

 

2. Hoe vaak en lang is de kat alleen? Wij horen nog regelmatig dat mensen voor een kat kiezen, omdat die beter alleen kunnen zijn en makkelijker zijn in onderhoud. Het is natuurlijk zo dat je een kat niet uit hoeft te laten, maar sommige katten hebben ook veel affectie nodig; vinden gezelschap en knuffelen fijn en zijn daardoor dus niet geschikt om uren alleen te zitten.  
 

3. Wilt u de kat binnen, buiten of op beide manieren houden? Ook dit is een belangrijke weegfactor in het uitkiezen van een kat. Echte raskatten zijn qua gedrag, maar ook qua uiterlijk minder geschikt om naar buiten te gaan. Gedomesticeerde raskatten liggen verder van de ‘wilde’ kat af en kunnen zich minder goed redden buiten. Daarbij hebben ze ook vaak een uniek/mooi uiterlijk wat ervoor kan zorgen dat ze aantrekkelijk zijn om te stelen.  
 

4. Denk aan de basis financiën die het houden van een kat met zich meebrengt. Hieronder valt voeding en water, inclusief de bakjes hiervoor, kattenbak en vulling hiervan, de juiste benodigdheden (krabpaal, mandjes, speeltjes, etc.), de preventieve zorg (vaccineren, ontwormen, ontvlooien, etc), maar bijvoorbeeld ook opvangkosten wanneer u op vakantie gaat en de kat niet mee kan. Natuurlijk hopen we allemaal dat het hierbij blijft, maar houd ook in uw achterhoofd dat onverhoopt uw kat ziek kan worden en een ongelukje in een klein hoekje zit. Oriënteer of u interesse heeft in een preventief pakket (Dier en Zorgplan) of een dierenverzekering (Pet Plan, Ohra). 

 

5. Waar wilt u de kat vandaan halen? Ook dit speelt mee, want wilt u een kitten van jongs af aan van een erkende fokker of is uw plan om een ‘boerderijkitten op te halen? Het ras, de opvoeding (karakter ouders, huiselijke kring of ‘wild’) en achtergrond kan informatie geven over de kitten of kat. Oriënteer dus wat voor karakter u zoekt en neem het bovenstaande mee in uw overweging. Kijk bij het ophalen van de kat/kitten ook naar de omstandigheden waarin de kat gehouden wordt, want helaas bestaat er ook broodfok in de kattenwereld.  
Misschien past de kat die u zelf de voorkeur geeft uiteindelijk minder goed bij uw situatie dan u dacht of juist heel goed! 

 

Mocht u graag hulp willen bij het uitzoeken van een geschikte kitten of kat of heeft u nog vragen hierover? Neem dan contact met ons op. Wij bespreken graag samen de opties. 

 

 

 

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
  • Ma
    08.30 - 18.30 uur
  • Di
    08.30 - 18.30 uur
  • Wo
    08.30 - 18.30 uur
  • Do
    08.30 - 18.30 uur
  • Vrij
    08.30 - 18.30 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05