Patiënt van de maand Augustus

Billy is konijn (voedster) van bijna 8 jaar oud. De eigenaar van Billy had contact met ons opgenomen vanwege het feit dat Billy haar rechter achterpoot niet meer gebruikte. Hiervoor werd natuurlijk een afspraak ingepland om te gaan kijken wat er aan de hand was.
Helaas werd tijdens het consult een volledige breuk van haar rechteronderbeen vastgesteld. Het advies van de dierenarts was om de poot te amputeren. De breuk was helaas zo heftig dat spalken geen zin had. Billy heeft dappere eigenaren en er is gekozen voor de operatie. U kunt zich voorstellen dat dit een spannende en pittige ingreep is. 

 

Donderdag 25 augustus was het dan zover. Billy haar poot werd geamputeerd. Gelukkig verliep de narcose erg stabiel en goed. Tijdens de narcose krijgen de konijnen een speciaal buisje over hun luchtpijp geschoven. Dit heet een ‘V-gel’, waardoor we veilig en rechtstreeks narcosegas en zuurstof toe kunnen dienen. Bij een pootamputatie ga je door allerlei weefsel en structuren heen. Denk hierbij aan huid, spier, pezen, zenuwen en bot. Het is dus een nauwkeurige klus. In de bijgevoegde foto ziet u het 'moment suprême' en moeten alleen de laatste weefsels nog doorgehaald worden. Hierna is de poot geamputeerd en moet er nog netjes dicht gehecht worden. 
Billy is tijdens het wakker worden in de zuurstofkooi met vloerverwarming gelegd om een zo goed mogelijke recovery te waarborgen. Dit is bij konijnen minstens zo belangrijk als de operatie zelf. Gelukkig ging dit ook erg snel en deed Billy alsof er niets gebeurd was. Om het maagdarmkanaal ook goed op gang te houden had ze in de middag nog dwangvoeding gekregen van de paraveterinair assistent en dit nam ze met smaak aan. 

 

Een paar dagen later kwam ze op controle en het ging heel goed met haar.
Ze huppelde zelfs al weer vrolijk rond op het gras met haar drie pootjes. Een succesverhaal en daar zijn we erg blij mee!

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05