Let op: helaas hebben we tijdelijk een patiëntenstop; u kunt zich niet inschrijven als klant van onze kliniek.

Katvriendelijke kliniek

Extra zorg en aandacht voor uw kat

  • Introductie Katvriendelijke kliniek
  • Balie
  • Kittenconsult
  • Nascholing
  • Opname
  • Spreekkamer
  • Wachtkamer

Introductie Katvriendelijke kliniek

Beste katteneigenaren, 

Jullie zullen als geen ander weten hoe lief, leuk en soms ook eigenwijs onze katten kunnen zijn. Toch zijn ze elk heel erg uniek en vinden wij ze fantastisch! Daarom hebben wij ons ook toegewijd aan het kat vriendelijk zijn binnen Dierenkliniek Enschede. Dit houdt in dat wij als kliniek de 'Cat Friendly Gold Status' hebben. Dit is de hoogste in rang en daar zijn wij erg trots op. Maar wat houdt dit nu allemaal in voor u als klant, en voor onze katten patiënten? Hieronder zullen wij dit nader toelichten. 

Van nature zijn katten dieren die zelf graag de touwtjes in handen hebben. Ze houden van controle en houden niet van onverwachte veranderingen in hun dagelijkse routine. Een bezoek aan de dierenarts kan daarom een stressvolle ervaring zijn, maar met de juiste handvatten en begeleiding kunnen we dit behoorlijk beperken. Dit doen we door middel van het volgende: 

  • Een aparte katten wachtkamer. 
  • Een aparte katten spreekkamer. 
  • Een aparte katten opname. 
  • Katten parkeerplaatsen bij zowel de wachtkamer als balie.  
  • Feliway verdampers te gebruiken. 
  • Kat vriendelijk te hanteren.
  • Zoveel mogelijk kat vriendelijke medicatie voor te schrijven.

Bovenstaand een kleine greep van de vele punten waarin wij katten en hun baasjes een zo fijn als mogelijk bezoek proberen te geven. Wij proberen als kliniek echt naar elke kat als individu te kijken en een behandeling of benadering toe te passen die bij hem/haar past. Zo maken wij ook notities, zodat we goed onthouden wat de kat wel of juist niet prettig vindt. Andere kleine voorbeelden, die u als klant vaak niet ziet, maar van groot belang zijn: een opnamehok inrichten met eigen geuren en hoogteverschillen, zo veilig mogelijk narcose te gebruiken toegepast op de individuele kat, kitten- en wenconsulten aan te bieden voor een positieve ervaring en natuurlijk heel veel TLC (tender, love and care). Dat laatste is voor ons natuurlijk echt ontzettend leuk. Wie wordt er nu niet blij van een kroel sessie met veel kopjes van een kat? 

Daarbij hebben twee van onze assistentes een intensieve cursus van een jaar gevolgd op het gebied van catfriendly verzorgen en behandelen van katten binnen de kliniek en het gedrag van de kat. Dit wederom in dienst van onze katten klanten. Maar ook de dierenartsen leren continu bij op het gebied van kattengeneeskunde. Het hele team van Dierenkliniek Enschede draagt dus op zijn/haar eigen manier bij aan onze liefde voor katten.  

Balie

Balie 

Als u bij ons in de kliniek komt en u zich meldt bij de balie, dan wordt er ook zeker aan de katten gedacht. Hiervoor hebben we speciale ‘kattenparkeerplaatsen’ op de balie. Op deze manier zit de kat hoog van de vloer, zodat hij/zij het overzicht zo goed mogelijk kan houden. Tevens zullen de andere viervoeters (honden) hierdoor niet zomaar uw kat laten schrikken door plots achter of voor hun mandje te gaan staan.  

Ook kunt u bij de balie terecht voor vragen over uw kat. Wij kunnen u dan te woord staan, eventueel doorverwijzen naar onze website of de informatie per mail naar u toe sturen. 

 

Kittenconsult

Kitten- en wenconsulten 

Voor elke kat kan een bezoek aan de dierenarts anders voelen. Vaak zien we dat katten alleen bij ons komen voor vaccinaties of wanneer ze ziek zijn. Hier willen wij graag verandering in aanbrengen en bieden daarom kitten- en ‘wenconsulten’ aan!

Tijdens dit consult wordt u begeleid door een van onze paraveterinair assistenten. Katten van alle leeftijden zijn welkom! Het meest belangrijke doel van dit bezoek is dat uw kat een positieve ervaring opdoet in onze kliniek. We geven uw kat de tijd om zich eens rustig te oriënteren in onze speciale kattenkamer. Niets moet en alles mag tijdens dit consult. Wanneer de kat het op een relaxte manier toe laat zullen we bijvoorbeeld oefenen met het kijken naar het gebit, oren en ogen nakijken of het hartje luisteren. Mocht uw kat dit nog erg spannend vinden dan kunnen we net zo vaak en lang oefenen tot dit wel op een relaxte manier gaat! Natuurlijk wordt er ook tijd vrij gemaakt om uw vragen te beantwoorden.

Tevens hangt er in deze kattenkamer een Feliway verdamper en deze geeft feromonen af in deze ruimte. Hierdoor zal de kat zich sneller op zijn/haar gemak voelen en de kamer dus als minder spannend ervaren. 

 

Wat u als eigenaar kan doen om het bezoek nog leuker te maken, is een favoriete lekkernij mee te nemen vanuit huis. Deze kunnen we hier dan geven ter beloning om de ervaring nóg positiever te maken. Er zijn ook snoepjes bij ons op de praktijk aanwezig, maar we weten allemaal dat katten nogal kieskeurig kunnen zijn! 

Eigenaren die hier in de kliniek al gebruik van maken van de kitten consulten merken grote verschillen. Het reismandje wordt bijvoorbeeld niet gelijk als eng ervaren, want het is nu ook gelinkt aan positieve ervaringen met de kliniek. Wij raden u dan ook aan het reismandje niet alleen tevoorschijn te halen als de kat ergens heen moet, maar het als een vast onderdeel in uw interieur te plaatsen. Ons advies is om in het reismandje een fijn dekentje of mandje te plaatsen met uw kat zijn/haar eigen geur eraan. Zo zal ook het reismandje meer vertrouwd voelen. Tevens geven eigenaren aan het zélf al gelijk een stuk minder spannend te vinden om een bezoek aan de kliniek te brengen. Uw kat zal uw spanning namelijk ook kunnen merken met een negatief effect als gevolg. Kortom, we proberen er samen een zo positief mogelijke ervaring van te maken met veel tijd voor knuffels en snoepjes! Komt u ook gezellig langs met uw kitten? Maak dan telefonisch een afspraak voor een kitten- en/of wenconsult.

Nascholing

Nascholing 

Zoals velen allicht al weten zijn wij een Cat Friendly kliniek met goud status en dit krijg je niet zomaar. Hierin is scholing, het volgen van extra cursussen, medicijnleer en de juiste apparatuur ook erg belangrijk.  
Om uw kat zo vriendelijk en stressloos te behandelen hebben wij scholingen gevolgd en houden wij ons aan de ISFM guidelines. De ISFM is een organisatie die zich bekommert om kattenwelzijn en klinieken toetst of ze aan de voorwaarden voldoen.  

Hieronder kunt de uitgebreide handleidingen vinden waaraan wij ons houden (in het Engels).

Daarbij worden wij ook getoetst op onze kennis en het aantal uren nascholing die er gevolgd wordt. Wij moeten kunnen bewijzen dat we op de hoogte zijn van de modernste ontwikkelingen, dat we geschoold zijn in het gebruik van kattenmedicijnen en (operatie)apparatuur.  

Assistent Luuk heeft een certificaat in Feline Behaviour en assistente Mirthe heeft een certificaat in Feline Nursing. Dit zijn beide intensieve en langdurige cursussen vanuit de ISFM.  

Buiten het feit dat het erg belangrijk is, vinden wij het ook ontzettend leuk om bij te leren over katten en hun gedrag en deze kennis vervolgens over te brengen naar u als katteneigenaar! 

Opname

Opname 

Binnen onze kliniek hebben wij een aparte en gescheiden opname voor katten. In 2019 is deze volledig gemoderniseerd om te blijven voldoen aan de Cat Friendly goud status. Hier zijn wij natuurlijk erg trots op, want we willen onze patiënten zo goed en comfortabel mogelijk kunnen verzorgen. We houden dus extra rekening met de behoeftes van uw kat, zoals: 

  • Grotere hokken (Dit is extra fijn bij langdurige opname.) 
  • Er zijn meerdere huisjes en mandjes aanwezig om te kunnen schuilen en comfortabel te liggen. 
  • Er worden speeltjes aangeboden en uw kat wordt minimaal drie keer per dag voorzien van TLC (tender, love and care). 
  • Er wordt gebruik gemaakt van een Feliway verdamper. 
  • Indien mogelijk wordt uw kat voorzien van zijn/haar eigen voeding.  

Daarbij zijn er nog extra voorzieningen aanwezig binnen onze kattenopname. Denk hierbij aan vloerverwarming, extra zuurstof toediening en quarantaine mogelijkheden (bij ernstig besmettelijke ziekten).  

Daarbij proberen wij u zo goed mogelijk op de hoogte te houden over de situatie van uw kat. Er worden contact momenten afgesproken, zodat u meerdere keren per dag te horen krijgt hoe het uw kat vergaat. Wanneer uw dier langdurig bij ons verblijft is het natuurlijk mogelijk om op afspraak uw kat te bezoeken.  

Ook wordt er in de kattenopname gewerkt volgens de ‘Cat Friendly Handling Guidelines’, waarbij uw kat op een optimaal katvriendelijke methode wordt gehanteerd en behandeld. Assistente Mirthe heeft hiervoor ook een speciale cursus gevolgd bij de ISFM (organisatie die Cat Friendly waarborgt) en deze in 2020 behaald. Wij proberen dus op alle mogelijke manieren zo goed mogelijk voor uw katten te zorgen wanneer zij in onze opname terecht komen voor zowel korte als langere verblijven.  

Spreekkamer

Spreekkamer

In onze kliniek hebben wij speciale spreekkamers voor katten. Deze kamers én de wachtruimte hiervoor, zijn apart gescheiden van de andere spreekkamers en wachtruimte voor andere huisdieren.
De kattenkamers zijn dan ook uitsluitend toegankelijk voor onze katten(klanten). Zo'n speciale kattenkamer is op een katvriendelijke manier ingericht. We houden dus extra rekening met de behoeftes van uw kat, zoals: 

  • Uw kat mag vrij rondlopen in de kamer als hij/zij dit prettig vindt. 
  • Er wordt gebruikt gemaakt van een Feliway verdamper. Deze geeft feromonen af waardoor stress gereduceerd wordt. 
  • Er is een raam met vensterbank beschikbaar, zodat de kat naar buiten kan kijken. 
  • Er is een trapje beschikbaar voor de oudere katten of katten met artrose, zodat deze makkelijker op de vensterbank kunnen komen. 
  • Er wordt gewerkt met apparatuur speciaal gericht op de behandeling voor katten.   

Ook wordt er in de spreekkamer gewerkt volgens de ‘Cat Friendly Handling Guidelines’, waarbij uw kat op een optimaal katvriendelijke methode wordt gehanteerd en behandeld.  

Hanteren 

Tijdens een bezoek aan de dierenarts wordt uw kat zo vriendelijk mogelijk gehanteerd. Dit houdt in dat de kat zelf mag kiezen of hij/zij in of uit het reismandje onderzocht wordt (indien mogelijk). Ook wordt er eerst rustig contact gelegd met de kat door eerst onze hand rustig uit te steken en de kat zelf toenadering zoekt voordat we op het hanteren/aanraken overgaan. ‘Minder = meer’, dat is de kracht van onze aanpak. Door zo min mogelijk van de kat te vragen proberen we zoveel mogelijk te bereiken.  

Bloedafname 

Een handeling die vrij vaak voorkomt tijdens een dierenartsbezoek voor uw kat. Bloed afnemen kan voor veel katten spanning met zich meebrengen, omdat ze toch tijdelijk in een speciale houding moeten blijven. Katten houden ervan zelf de controle te hebben en daarom gebruiken wij speciale hanteerwijzen voor het afnemen van bloed. Denk hierbij aan: 

  • Het vrijlaten van de snorharen. Wanneer deze strak tegen het hoofd gehouden worden zal de kat sneller stress ervaren. De snorharen zijn echt een soort van zintuig voor de kat waar ze zelf controle over wil houden. 
  • Er wordt een kleedje of handdoek (bij voorkeur hun eigen) op de behandeltafel gelegd, zodat ze hun grip behouden. Wederom geeft dit de kat het gevoel van het hebben van controle. 
  • We proberen de katten onder zo min mogelijk dwang vast te houden. Dus met lichte druk het hoofdje omhooghouden en de voorpoten mogen de tafel blijven raken. Helaas kan het soms voorkomen dat een kat het te spannend vindt of erg boos wordt van deze situatie. Op dit soort momenten kan er besloten worden om een andere methode te gaan gebruiken of de kat licht te sederen. Uiteraard is dit in overleg met u als eigenaar. 

Bloeddrukmeting 

Een handeling die vrij vaak voorkomt tijdens een dierenartsbezoek voor uw kat. Het meten van de bloeddruk moet echt met zo min mogelijk stress plaatsvinden. Hoe minder stress, hoe meer betrouwbaar de uitslagen zijn. Wij verzoeken u daarom ook 15 minuten voor de afspraak al aanwezig te zijn. U mag met uw kat in de spreekkamer plaatsvinden en uw kat kan zich op deze manier anticiperen op de situatie en de kamer zich al wat meer ‘eigen’ maken door even rond te snuffelen en kijken. De staart van uw kat zal wel een klein beetje geschoren worden om de meting uit te kunnen voeren. Bloeddruk meten is niet pijnlijk en geeft enkel wat druk op de plek van het bandje om de staart. Daarom laten wij de kat vaak zelf een fijne positie of plek uitzoeken en hoeft de kat niet tot nauwelijks vastgehouden te worden.  

Wachtkamer

Wachtkamer 

Binnen onze kliniek hebben wij een aparte wachtkamer voor katten. Deze is gescheiden van andere dieren en is dan ook níet toegankelijk voor honden. Op deze manier proberen wij het stressniveau van uw kat zo laag mogelijk te houden. In deze wachtkamer houden we dus extra rekening met de behoeftes van uw kat, zoals: 

  • Speciale kattenparkeerplaatsen, zodat uw kat op hoogte neergezet kan worden. Katten houden namelijk van overzicht en op deze manier wordt dat gecreëerd.  

  • De positie van deze kattenparkeerplaatsen is zo bepaald dat katten elkaar niet rechtstreeks kunnen aankijken. Dit kan namelijk intimiderend zijn of beangstigend overkomen bij katten.  
  • Er zijn kleedjes beschikbaar om angstige katten wat meer toe te dekken, zodat er een meer geborgen gevoel gecreëerd kan worden. 
  • Elke ochtend bij het openen van de kliniek wordt er in de kattenwachtkamer gesprayd met Feliway. Dit geeft feromonen af, waardoor katten zich sneller op hun gemak voelen.

Bij binnenkomst in de kliniek zullen wij u eerst aanmelden en daarna doorverwijzen naar onze kattenwachtkamer. Mocht u twijfelen over de beste positie voor uw kat, vraag ons dan gerust om hulp.  

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
  • Ma
    08.30 - 17.30 uur
  • Di
    08.30 - 17.30 uur
  • Wo
    08.30 - 17.30 uur
  • Do
    08.30 - 17.30 uur
  • Vrij
    08.30 - 17.30 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05