Let op: helaas hebben we tijdelijk een patiëntenstop; u kunt zich niet inschrijven als klant van onze kliniek.

Basiszorg

  • Aanschaf
  • Hoe neem ik mijn kat mee naar de kliniek?
  • Verzorging
  • Voeding
  • Woninginrichting

Aanschaf

Waar let ik op bij het aanschaffen van een kat? 

Een nieuw huisdier uitzoeken is natuurlijk ontzettend leuk, maar soms ook best lastig. 
Vaak vallen we voor de looks van een schattig kitten of juist die ene kat die al zo lang in het asiel zit. Toch is het erg belangrijk om ook andere factoren mee te nemen in je overweging.
Onderstaand volgen een aantal vragen die u voor uzelf kunt beantwoorden: 

  1. Hoe ziet uw huidige gezinssituatie eruit? Denk hierbij aan andere katten of huisdieren, kinderen, alleenstaand of samenwonend. Niet alle katten(rassen) zijn namelijk geschikt om in een druk huishouden te leven. Kinderen kunnen soms onvoorspelbaar zijn en sensibele katten kunnen hier minder goed mee omgaan dan van karakter kalme- en relaxte katten. Ook is de leeftijd en het karakter van uw eventuele andere huisdier belangrijk om mee te nemen in uw beslissing. Een oudere kat met artrose heeft bijvoorbeeld meer aan een al volwassen- en in karakter bevestigde kat dan een jong en actief kitten die veel aandacht opeist.    
  2. Hoe vaak en hoe lang zal de kat alleen zijn? Wij horen nog regelmatig dat mensen voor een kat kiezen, omdat ze beter alleen kunnen zijn en makkelijker zijn in ‘onderhoud’. Het is natuurlijk zo dat je een kat niet uit hoeft te laten, maar sommige katten hebben ook veel affectie nodig,vinden gezelschap en knuffelen fijn en zijn daardoor dus niet geschikt om uren alleen te zitten.  
  3. Wilt u de kat binnen, buiten of op beide manieren houden? Ook dit is een belangrijke weegfactor in het uitkiezen van een kat. Echte raskatten zijn qua gedrag, maar ook qua uiterlijk minder geschikt om naar buiten te gaan. Gedomesticeerde raskatten liggen verder van de ‘wilde’ kat af en kunnen zich minder goed redden buiten. Daarbij hebben ze ook vaak een uniek/mooi uiterlijk wat ervoor kan zorgen dat ze aantrekkelijk zijn om te stelen.  
  4. Denk aan de basisfinanciën die het houden van een kat met zich meebrengt. Hieronder valt voeding en water, inclusief de bakjes hiervoor, kattenbak en vulling hiervan, de juiste benodigdheden (krabpaal, mandjes, speeltjes, etc.), de preventieve zorg (vaccineren, ontwormen, ontvlooien, etc), maar bijvoorbeeld ook opvangkosten wanneer u op vakantie gaat en de kat niet mee kan. Natuurlijk hopen we allemaal dat het hierbij blijft, maar houd ook in uw achterhoofd dat onverhoopt uw kat ziek kan worden en een ongelukje in een klein hoekje zit. Oriënteer of u interesse heeft in een preventief pakket (Dier en Zorgplan) of een dierenverzekering (Pet Plan, Ohra). 
  5. Waar wilt u de kat vandaan halen? Ook dit speelt mee, want wilt u een kitten van jongs af aan van een erkende fokker of is uw plan om een ‘boerderijkitten’ op te halen? Het ras, de opvoeding (karakter ouders, huiselijke kring of ‘wild’) en achtergrond kan informatie geven over de kitten of kat. Oriënteer dus wat voor karakter u zoekt en neem het bovenstaande mee in uw overweging. Kijk bij het ophalen van de kat/kitten ook naar de omstandigheden waarin de kat gehouden wordt, want helaas bestaat er ook broodfok in de kattenwereld.  

Misschien past de kat waaraan u zelf de voorkeur geeft uiteindelijk minder goed bij uw situatie dan u dacht of juist heel goed! 

Heeft u nog meer vragen over de aanschaf van uw kat? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Hoe neem ik mijn kat mee naar de kliniek?

Hoe neem ik mijn kat mee naar de kliniek 

Een bezoek aan de dierenartsenpraktijk kan voor veel katten een stressvolle ervaring zijn. Gelukkig kunt u zelf thuis al beginnen om het bezoek aangenamer te maken. Hieronder een aantal tips: 

Vertrouwde geuren zullen uw kat minder gestrest maken

  • Gebruik het reismandje thuis als vast onderdeel van uw huis. Gebruik het bijvoorbeeld als slaapplek door er een lekker mandje in te leggen of als voerplek. Op deze manier komt het mandje niet alleen tevoorschijn als uw kat naar de dierenarts moet.
  • Leg bij een bezoek aan de dierenarts altijd een deken/mandje of kledingstuk dat naar huis ruikt onderin het mandje. Wrijf dit doekje langs de kop van uw kat, wrijf vervolgens met dit zelfde doekje langs het mandje en plaats dan uw kat in het reismandje.
  • Neem voor de zekerheid altijd een extra dekentje mee dat naar huis ruikt voor het geval uw kat het mandje bevuilt. 

Vervoer in de auto 

  • De meest veilige en prettige manier voor uw kat is om de reismand op deze manier in uw auto te plaatsen. 
  • Zorg ervoor dat tijdens het vervoer de blowers/airco niet op de kat gericht staan. Blazen is namelijk erg bedreigend voor een kat.  

Belonen 

Neem de favoriete snack van uw kat mee naar onze kliniek. Op deze manier kan het consult positief afgesloten worden. Katten onthouden namelijk hoe een gebeurtenis verloopt en eindigt. Is deze positief door middel van een beloning, dan zullen de volgende bezoeken vaak prettiger verlopen. Als uw kat erg van knuffelen houdt kan ook een aai of kroel van u als eigenaar de beloning zijn. 

Dit alles geldt natuurlijk ook bij een bezoek aan een kattenpension of andere plekken waar uw kat tijdelijk heen gaat.

Een geschikte reismand moet voldoen aan een aantal criteria: 

  • Gebruik het reismandje thuis als vast onderdeel van uw huis. Gebruik het bijvoorbeeld als slaapplek door er een lekker mandje in te leggen of als voerplek. Op deze manier komt het mandje niet alleen tevoorschijn als uw kat naar de dierenarts moet.
  • Leg bij een bezoek aan de dierenarts altijd een deken/mandje of kledingstuk dat naar huis ruikt onderin het mandje. Wrijf dit doekje langs de kop van uw kat, wrijf vervolgens met dit zelfde doekje langs het mandje en plaats dan uw kat in het reismandje.
  • Neem voor de zekerheid altijd een extra dekentje mee dat naar huis ruikt voor het geval uw kat het mandje bevuilt.
  • de bovenkant moet los van de onderkant gemaakt kunnen worden. 
  • de reismand moet van makkelijk schoon te maken materiaal zijn gemaakt. 
  • de reismand moet ruim genoeg zijn voor de kat.
  • de kat moet naar buiten kunnen kijken via de reismand. 
  • de reismand moet stevig zijn.  

Hieronder voorbeelden van geschikte reismanden. Rieten manden en stoffen tassen worden absoluut afgeraden! Deze zijn zeer kat-onvriendelijk en onhygiënisch.

Mocht u toch nog vragen hebben, twijfel dan niet deze te stellen! U kunt contact opnemen via tel: 053-4305805 of via mailadres praktijk@dierenkliniekenschede.nl

Verzorging

De dagelijkse verzorging van uw kat.

De hoeveelheid reguliere zorg die u aan u kat moet geven hangt af van het ras, de lengte van het haar (of juist het gebrek aan haar), zijn algehele gezondheid en leeftijd. Hieronder benoemen we de belangrijkste punten waaraan gedacht moet worden bij de verzorging.

De verzorging van het haar en de huid van uw kat.

Rassen met korte haren kunnen veelal hun vacht zelf goed in conditie houden door te likken. Dit vergt weinig tot geen hulp van u als eigenaar. Langharige katten daarentegen vragen om meer aandacht. Perzische katten hebben bijvoorbeeld een hele dikke ondervacht maar ook een lange bovenlaag van haar. Dit ras kan last hebben met het onderhouden van zijn vacht door de vorm van zijn schedel en kaaklijn. De platte afgevlakte kop kan vachtonderhoud vermoeilijken.

Langharige katten kunnen last hebben van het haar rondom de anus. Bij het ontlasten kan er ontlasting in de vacht blijven hangen en opdrogen. Dit zorgt natuurlijk voor ongemak maar ook slechte hygiëne. Het kan verstandig zijn om de vacht op deze plek mooi kort te houden zodat er geen ontlasting kan blijven hangen. Oudere katten kunnen ook moeite hebben om bij deze plek te komen door een verminderde mobiliteit, dit resulteert ook snel in een verslechtering van verzorging.

Voor de rassen die weinig tot geen haar hebben zou je denken dat er ook geen intensieve verzorging nodig is maar niets is minder waar. Het kan juist meer aandacht vragen omdat vaak bij deze katten de huid gevoeliger en kwetsbaarder is.
Vacht heeft natuurlijk verschillende taken waaronder: warmte geven, bescherming van de huid, vacht werkt als een voelmechanisme door middel van uiterst gevoelige haren/sprieten met daaronder zenuwuiteinden in de huid én natuurlijk een manier van het huidvet verspreiden en dat zorgt weer voor waterdichtheid en geuren vasthouden.
Om deze vacht in topconditie te houden heeft uw kat een uiterst effectief vacht-onderhoudsmechanisme ontwikkeld. Een tong die erg ruw is met veel kleine harde stekels aan de bovenkant die werken als een kam. Het onderhouden van de vacht zorgt er ook voor dat uw kat zich goed voelt. Vaak na een verrassende situatie gaat de kat zich wassen, dit werkt afleidend.Het is natuurlijk vervelend voor een kat zonder haar die graag wil likken met zijn ontzettend ruwe tong maar dit vervolgens niet kan omdat het pijn doet op een kale huid.

Katten met weinig tot geen haar hebben ook vaker last van huidproblemen zoals uitslag of schimmel. Als eigenaar moet u dan extra bewust omgaan met de huid/vacht om het schoon en soepel te houden. De huid moet iedere week worden gewassen om van de vette afscheiding en viezigheid af te komen omdat de kat dit zelf slecht kan verwezenlijken zonder dat het vervelend is of zelfs pijn gaat doen.

De verzorging van de ogen van uw kat.

De meeste katten hebben geen hulp nodig met de verzorging van hun ogen. Alles wordt met de alledaagse wasbeurt (die ze zelf verzorgen) meegenomen. Alleen hebben de kortsnuitige rassen die een platte afgestompte schedel hebben een afwijkende bouw. Vaak hebben ze last van verkeerd aangelegde traanbuizen waardoor er een overvloed aan traanvocht uit de ogen vloeit. Dit kan resulteren in vlekken in de vacht en zelfs korsten. De kat kan dit als vervelend ervaren en de vochtige plekken kunnen bij het niet regelmatig schoon houden zorgen voor huidirritatie.

Het schoonmaken kan het beste met een gaasje waarop afgekookt en afgekoeld water wordt aangebracht. Het koken van water zorgt ervoor dat de eventuele bacteriën die in het water aanwezig waren zoveel mogelijk gedood zijn. Dit maakt de kans op het juist erger maken van de plekken kleiner. Baby olie kan ook worden gebruikt in plaats van het afgekookte water voor hetzelfde effect. Gebruik per oog een ander gaasje. Hou er bij het schoonmaken rekening mee dat de oogbol niet wordt aangeraakt. Dit kan vervelend en pijnlijk zijn voor de kat, en de ervaring moet zo positief mogelijk zijn om het herhalen in de toekomst makkelijker te maken.

De verzorging van de nagels van uw kat

Katten die normaal actief zijn en katten die naar buiten kunnen en willen gaan kunnen perfect voor hun eigen nagels zorgen zonder de hulp van ons. Ze maken hun eigen nagels goed schoon door ze te likken en de nagels blijven scherp door de activiteit, denk aan krabben, klimmen en spelen et cetera. Binnenkatten kunnen iets meer moeite hebben mochten er te weinig krabgelegenheden aanwezig zijn of ze gewoonweg niet geïnteresseerd zijn in deze plekken. Minder actieve katten en oudere katten kunnen soms wel hulp gebruiken bij het bijhouden van hun nagels. Mocht het zo zijn dat de nagels bijvoorbeeld slecht teruggetrokken worden, kan het zijn dat de nagels overal in blijven hangen. Dit is erg vervelend en in dit geval kan er een beetje bij worden geknipt om het blijven haken tegen te gaan. Blijf ook in de gaten houden dat de nagels niet krom of volledig rondgroeien zodat je kunt ingrijpen vóór het schade aanricht bij de kat.

Mocht het nodig zijn doet u het als volgt:

  • Kies een moment wanneer uw kat relaxed is.
  • Zorg voor goed licht zodat u alles goed kunt zien.
  • Positioneer uw kat met de kop weg van u. De beste optie is bijvoorbeeld als uw kat bij u op schoot ligt.
  • Mocht uw kat het fijner vinden om ergens ingewikkeld te worden kan het door middel van een handdoek. Laat hierbij telkens 1 poot uitsteken om te knippen.
  • Pak het pootje rustig vast en druk zachtjes op de palm om de nagels uit te schachten. Denk eraan: mocht uw kat ouder zijn of last hebben van de pootjes hier rekening mee te houden.
  • Neem rustig de tijd om de nagels te inspecteren. Knip alleen de transparante scherpe punt er af zodat uw kat niet meer overal achter blijft haken.  Vermijd het bloedvat die te zien is in het midden van de nagel.
  • Mocht uw kat zenuwachtig worden of aangeven dat hij/zij het niet meer wil moet dit geen gevecht worden. Probeer het later nogmaals.
  • Bij twijfel, neem contact met ons op en maak een afspraak.

De verzorging van de oren van uw kat.

Kattenoren zijn erg gevoelig. De gehoorgangen kunnen bij verkeerd gebruik van materiaal snel beschadigen. Als oren er vies uit zien kan uw kat best last hebben van een onderliggend probleem. Denk hierbij aan oormijt of huidirritatie of ontsteking. Het beste is om advies van de dierenarts te vragen. hij/zij kan u een passend product aanraden waardoor het oor niet beschadigd raakt. Vaak is het gedeelte wat in het zicht zit de oorschelp zelf en vergt deze een beetje aandacht. Vermijd de gehoorgang omdat deze dus gevoelig is, tenzij de dierenarts anders aangeeft.

De verzorging van het gebit van uw kat.

Veel eigenaren vergeten in de bek van de kat te kijken, of vinden dit gewoon niet nodig. Het beste advies wat we kunnen geven is natuurlijk de tanden van uw kat te poetsen. Dit is alleen altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Tandenpoetsen bij een kat vergt enige training en gewenning aan aanraking van de bek. Ga er niet van uit dat dit binnen 1 dag bereikt kan worden en neem hier ook rustig de tijd voor. Het beste is om hier mee te beginnen wanneer uw kat nog jong is. Gebruik nooit humane tandpasta maar speciale tandpasta voor dieren. Humane tandpasta is niet goed voor uw kat. De speciale dierentandpasta zorgt ook direct voor een belonend effect omdat er een lekkere smaak zoals gevogelte of lever aan zit. Het belangrijkste is dat het een positieve ervaring is en blijft voor uw kat. Pas het aan in uw dagelijkse routine om er een gewoonte van te maken en dit kan ervoor zorgen dat uw kat het gemakkelijker toelaat.

Wanneer het poetsen goed lukt kun je vorming van tandsteen verminderen. Door tandplak weg te poetsen is de vorming van tandsteen namelijk lastig. Het poetsen op een juiste manier zorgt ook voor een gezond tandvlees en het behoud van het gebit. Het advies is om iedere dag te poetsen. Zoals voorheen benoemd is het belangrijk om vanaf jonge leeftijd te beginnen, het begint al bij het wisselen. Mochten er na 7 maand leeftijd nog melktanden in de bek aanwezig zijn, wordt door ons geadviseerd om de melktanden te laten trekken. Niet alleen zijn de melktanden een belemmering voor de gezonde aanleg van het volwassen gebit, maar ook een snelweg voor bacteriën. Een jong-volwassen gebit heeft maar een dunne glazuurlaag en is nog kwetsbaar. Stel dat er dan een melktand tegenaan blijft zitten kan dit voor zwakte, beschadigingen en zelfs verlies van elementen van dit blijvende gebit zorgen.

Mocht het geval zijn dat uw kat al last heeft van tandsteen wordt geadviseerd om het gebit eerst professioneel te laten reinigen zodat er een mooie basis wordt gecreëerd om vervolgens te kunnen onderhouden door middel van tandenpoetsen.

Katten zijn erg goed in het verbergen van pijn. Het kan best zijn dat het gebit dramatisch is maar uw kat nog gewoon dooreet tot een punt dat het echt niet meer wil door de pijn. Het is dus erg belangrijk om het gebit regelmatig te bekijken. Een stinkende adem kan een aanwijzing zijn van een slecht gebit. Mocht u iets opvallen neem dan contact op met de dierenarts zodat er een grondige inspectie plaats kan vinden. Bijna driekwart van de katten die een leeftijd van 3 jaar en ouder hebben, heeft last van het gebit. Dit is dus echt iets om in de gaten te houden.

Hou uw kat dus goed in de gaten. Ze geven slecht aan of ze pijn hebben en een goede observatie is dus belangrijk om verergering te voorkomen. Kleine veranderingen in vacht, gedrag, ontlasting, houding enzovoort die kunnen worden opgemerkt moet serieus worden genomen.

Teken. Hoe komt uw kat er van af.

Wanneer uw kat buiten komt kan het zijn dat hij/zij een teek oploopt. Teken bijten zich vast op de huid van uw kat en zuigen zich vol met bloed. Tekenbeten kunnen leiden tot huidirritatie en zelfs tot overdracht van een aantal ziektes. Een overvloed aan teken op een kat kan zelfs zorgen voor bloedarmoede.

Doormiddel van anti-teken (en vlooien) middel kan uw kat worden beschermd tegen teken. Deze middelen moeten regelmatig worden toegediend afhankelijk van het product. De meeste producten moeten maandelijks worden toegediend doormiddel van een pipet met het middel daarin leeg te druppelen in de nek.

Mocht er een teek op uw kat zitten moet deze worden verwijderd. De wijze van verwijderen is hierbij erg belangrijk. Het verkeerd verwijderen van de kop van de teek (die erg vast zit met microscopisch kleine weerhaakjes) kan ervoor zorgen dat deze achterblijft op de kat en irritatie veroorzaakt. Ook kunnen er vloeistoffen vanuit de teek in de kat terecht komen en een infectie veroorzaken en of ziektes overdragen op uw kat.

Bij het verwijderen kunt u het beste handschoenen aan doen om zelf ook het risico op infectie of ziektes te voorkomen. Een teek kan worden verwijderd met behulp van een tekentang een tekenhaak.

Het verwijderen:

  • Blijf rustig, kalm en hou contact met de kat.
  • Mocht het nodig zijn vraag iemand om hulp om de teek te verwijderen. Dit kan soms handig zijn bij bewegelijke dieren.
  • Zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt zodat uw kat niet  gestressed raakt van onnodig gerommel of onrust.
  • Probeer een plek te zoeken waar u comfortabel kunnen werken. Mocht u alleen zijn is het wellicht gemakkelijker om op de grond te gaan zitten.
  • Katten houden graag controle. 4 poten op de ondergrond waar ze worden behandeld helpt hierbij. Hou de kat zo zachtjes mogelijk vast en zorg voor zo min mogelijk dwang. Nogmaals, uw kat houdt graag controle over de situatie. Geef hem of haar dus ook dit gevoel.  Mocht u alleen zijn dan is het makkelijk om uw kat met de achterhand tussen uw benen neer te zetten zodat hij/zij niet naar achter kan. (Afhankelijk van de positie van de teek uiteraard.)  Als u iemand heeft die u helpt kan diegene er op een rustige manier voor zorgen dat uw kat niet achteruit loopt.
  • Verwijder de teek, zorg er voor dat goed onder het bekje van de teek wordt gepakt. Kies goed gereedschap om dit te doen. Met de tickplus tool is het gemakkelijk. Schuif de bek van de tool onder de teek zijn bekje en haal met een draaiende beweging de teek los van het lichaam van uw kat.
  • Vervolgens maakt u de plek schoon met zoutoplossing.
  • De teek kunt u platdrukken tussen keukenrol. Pas op dat u niet in contact komt met de vloeistof die vrijkomt bij het verwijderen van de teek. De meest makkelijke manier is om uw handschoenen in dit proces nog even aan te houden.  Hierna kunt u de platgedrukte teek in het keukenpapier door de toilet spoelen.
  • Hou uw kat goed in de gaten. Mocht er alsnog reactie komen neem dan contact met ons op.

Vlooien en hoe komt u kat er van af?

Wanneer een vrouwelijke vlo op uw dier terecht komt legt ze al na 2 dagen eitjes. De eitjes vallen evenals de uitwerpselen van de vlo van het gastdier af. Deze uitwerpselen werken als een voedingsbron voor larven zodra ze uit deze eitjes komen.  Larven ontpoppen al na ongeveer 2 dagen. Typische plekken waar u ze kan vinden is op plekken waar uw dier zich veel bevindt. Denk hierbij aan een mandje, dekentje, de bank, de vloer etc. Deze larven houden niet van licht dus verstoppen zich diep in stof of kiertjes. Vaak zijn ze dan ook lastig te zien met het blote oog. Op deze verborgen plekken wachten de larven netjes af tot er een nieuwe gastheer langs komt om vervolgens te ontpoppen tot een vlo en op de gastheer plaats nemen. Het wachten tot een goede gastheer (en dus het ontpoppen) kan tot 2 jaar duren! In de juiste omstandigheden is de gehele levenscyclus van een vlo compleet in 15 dagen. Dit is een reden waarom ze zo succesvol zijn.

Het is dus ontzettend belangrijk om niet alleen uw dier maar ook de omgeving te behandelen. Goede anti-vlooienmiddelen en omgevingssprays kunnen hierbij de oplossing zijn. Mocht er al sprake zijn van een besmetting is het belangrijk om ook de kleedjes, manden etc. goed heet uit te wassen zodat de eitjes doodgaan.

Belangrijke redenen om uw kat tegen vlooien te behandelen:

  • De vlo kan lintworm larven bevatten. Doordat uw kat zichzelf wast/schoonlikt kunnen de vlooien in het maagdarmkanaal van uw kat komen en zo worden besmet met lintworm.
  • Vlooien kunnen infectieziektes overbrengen van kat tot kat.
  • Volwassen vlooien drinken bloed van een kat of kitten. Dit kan in erge besmettingsgevallen tot bloedarmoede en zelfs tot de dood leiden.
  • Vlooien kunnen voor verspreiding van kattenkrabziekte zorgen. Hierbij denkt u aan de overdracht van kat tot mens.
  • Sommige katten kunnen een vlooienallergie ontwikkelen. Hierbij uiten de klachten zich in overmatig krabben en ontzettende jeuk.
  • Niet alleen is het vervelend voor de kat om vlooien te hebben maar ook voor de eigenaar. Bij een vlooienbesmetting kunt u zélf ook last krijgen van jeukende vlooienbeten, denk hierbij aan rode plekken bij bijv. de enkels.

Hoe vindt u vlooien op uw kat?

De beste manier om erachter te komen of uw kat vlooien heeft is door nauwkeurig te kammen met een vlooienkam. Gebruik een wit A4 blaadje om de kam op leeg te tikken. Door de witte ondergrond zijn de vlooien en eitjes goed te zien. Druk deze levende vlooien vervolgens dan wel dood/plat. Mochten er alleen donkere korreltjes achterblijven op het blaadje, maakt u deze nat met een paar druppeltjes water. Mocht dit echt ontlasting van de vlo zijn, dan kleurt dit rood bij het nat maken. Indien dit het geval is zijn er gegarandeerd ook levende vlooien aanwezig, alleen zijn ze soms wat lastig te vinden op de huid van uw huisdier.

Thuisomgeving behandelen tegen vlooien:

Regelmatig stofzuigen kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid vlooien in een huis verminderd. De stofzuigerzakken moeten direct na gebruik weg worden gegooid om her-besmetting te voorkomen. Voorwerpen die erg geïnfecteerd zijn met vlooien(eitjes/larven) zijn verstandig om weg te gooien De volgende maatregelen moeten worden getroffen om de omgeving vlo- vrij te maken.

  • Alle dieren in het huishouden moeten worden behandeld tegen vlooien.  Hou er hierbij wel rekening mee dat het goede middel per dier wordt toegediend! Gewicht en ras spelen hierbij een belangrijke rol. Hier kan de assistent op de kliniek u goed mee helpen.
  • Het behandelen van de huisomgeving is enorm belangrijk bij het bestrijden van vlooien. Het gebruik maken van de daarvoor speciaal ontwikkelde omgevingsspray is dan ook aangeraden. Ook moeten alle gordijnen, tapijten, kleedjes, kussens en eigenlijk alles van stof waarmee het dier in aanraking is geweest goed uitgewassen worden. Ook alle kieren en naden moeten goed gereinigd en gesprayd worden.
  • De eitjes zijn erg goed bestand tegen invloeden van buitenaf, ook tegen verschillende middelen. Hierdoor is het nodig om het reinigingsproces meerdere malen te herhalen.
  • In combinatie met de bovenstaande adviezen kan er natuurlijk ook anti-vlo shampoo gebruikt worden.

Voor een passend advies kunt u altijd onze assistentes om hulp vragen.

Voeding

Voeding 

Een kwalitatief hoogwaardige voeding is belangrijk voor elke kat in elke levensfase. Daarom werken wij samen met Purina Pro Plan. Deze voedingen staan bekend om hun hogere verteerbaarheid en biologische beschikbaarheid van de voedingstoffen. Daarbij bevatten de voedingen colostrum (runderbiest) waarvan is aangetoond dat dit het immuunsysteem ondersteunt en de darmflora verbetert.  

Pro Plan Kitten 

Dit is een compleet droogvoer voor kittens, rijk aan kalkoen. Het is geschikt voor kittens van elke leeftijd, daarbij heeft het een aantal belangrijke eigenschappen

  • ook geschikt voor al gesteriliseerde/gecastreerde kittens. 
  • helpt een gezond gezichtsvermogen en hersenontwikkeling te ondersteunen. 
  • voor ondersteuning van gezonde botten-en spiergroei dankzij de mineralen en hoog gehalte aan eiwitten. 

Wij kunnen u voorzien van een passend advies in de hoeveelheden die uw kitten nodig heeft. 

Pro Plan Sterilised

Dit is een compleet droogvoer voor gesteriliseerde/gecastreerde volwassen katten, rijk aan zalm of kalkoen. Er zijn verschillende groottes beschikbaar, namelijk 1.5, 3 en 7 kg. Daarbij heeft het een aantal belangrijke eigenschappen

  • Helpt gezonde urinewegen bij gesteriliseerde/gecastreerde katten te behouden. 
  • Helpt de spiermassa te behouden na sterilisatie/castratie. 
  • Helpt de tanden tegen plak- en tandsteenvorming te beschermen. 
  • Wij kunnen u voorzien van een passend advies in de hoeveelheden die uw kat nodig heeft.  

Pro Plan Sterilised 7+

Dit is een compleet droogvoer voor oudere gesteriliseerde/gecastreerde katten, rijk aan kalkoen. De soort voedingsbehoefte verandert namelijk naarmate uw kat ouder wordt. Daarbij heeft het een aantal belangrijke eigenschappen: 

  • verbetert het gehalte aan rode bloedcellen en opname van vitamine E. 
  • helpt de belangrijkste vitale functies te ondersteunen, zoals het immuunsysteem, nieren en spijsvertering.  
  • Helpt een gezond gewicht te behouden. 

Wij kunnen u voorzien van een passend advies in de hoeveelheden die uw kat nodig heeft.  

Veterinair dieet 

Uiteraard hebben wij ook beschikking over een ruim assortiment veterinaire diëten die uw kat nodig kan hebben bij bepaalde aandoeningen. Dit zijn diëten voorgeschreven door een dierenarts. Denk bijvoorbeeld aan een nier-, blaas- of hypoallergeen dieet. Wilt u hier graag meer informatie over? Twijfel dan niet contact op te nemen met ons.  

Woninginrichting

Hoe richt ik mijn huis katvriendelijk in? 

Een kat is een veeleisend huisdier. Men zegt wel eens; een kat heeft geen baas, maar een bediende. Om ervoor te zorgen dat uw kat zich prettig voelt in huis zijn er aantal basisbehoeften waar u rekening mee moet houden: 

  1. Van nature is de kat gewend om meerdere kleine porties per dag te eten. Probeer hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Denk hierbij aan meerdere voermomenten per dag (minimaal2), voedingspuzzels of het verstoppen van brokjes in uw huis.  
  2. Uw kat heeft krab mogelijkheden nodig, zowel horizontaal als verticaal. Krabben is een natuurlijk gedrag van de kat en heeft meerdere functies, o.a. om hun eigen geur te verspreiden en hun nagels te verzorgen. Zorg ervoor dat uw kat geheel uitgestrekt verticaal en horizontaal kan krabben op toegankelijke plekken. Denk hierbij aan plekken dichtbij de slaapplek, op vaste wandelroutes en dichtbij de voerplek.  ​
  3. De vuistregel wat betreft kattenbakken is: het aantal katten plus 1. Katten zijn hygiënische dieren en houden er niet van om te urineren en ontlasten op dezelfde plek. Houdt er ook rekening mee dat u uitzoekt welke soort kattenbakvulling de voorkeur heeft van uw kat en doe er minimaal een laag van 5-7 cm in. Denk ook aan het juiste formaat kattenbak, zodat uw kat goed kan graven. Schep de kattenbak dagelijks uit en verschoon hem in ieder geval elke week. Zet de kattenbak op een ‘veilige, rustige’ plek, dus bijvoorbeeld niet bij een wasmachine of druk looppad in uw huis.  
  4. Bied voldoende rust en slaapplekken aan op verschillende plekken in uw huis. Veel katten vinden het prettig om overzicht te hebben en dus vanuit hogerop situaties te observeren. Denk bijvoorbeeld aan een hoge slaapplek in een krabpaal, een vensterbank of op een hogere kast.  
  5. Bied op verschillende en aparte plekken van elkaar voeding en water aan. Katten zijn van nature slechte drinkers, dus het aanbieden op verschillende plekken of het gebruik van een waterfontein kan hierin positief bijdragen. Daarbij houden katten er niet van om te eten, drinken en te ontlasten/urineren op dezelfde plek. Zet dit dus apart van elkaar. Katten hebben een voorkeur voor porseleinen voer- en waterbakken. De meest geschikte voer en waterbakken zijn zo breed dat de snorharen de kanten niet raken.  
  6. Zorg ervoor dat u dagelijks een speelmoment met uw kat heeft. Dit kan zijn door middel van een jachtspel (hengeltje), een kroel sessie of spelen met een favoriete knuffel. Dit zult u eerst moeten ontdekken. Probeer tijdens het spelen ook altijd positief te eindigen door bijvoorbeeld een snoepje te geven. Probeer te kijken hoe uw kat reageert op bepaalde dingen. Je kunt dan per toeval hele leuke speeltjes voor de kat tegenkomen. Zo kennen we katten die dol zijn op lege waxinelichthouders, plastic strips die om dozen heen zitten en krantenpropjes. (Pas wel op dat ze niks opeten!)  

Mocht u meerdere katten in uw huishouden hebben, zorg dan dat al het bovenstaande tot de beschikking van elke kat is. Zorg ervoor dat ze ook echt hun ‘eigen’ plekje kunnen creëren.  

Mocht u toch nog vragen hebben, twijfel dan niet deze te stellen! U kunt contact opnemen via tel: 053-4305805 of via mailadres: praktijk@dierenkliniekenschede.nl  

Terug naar Katvriendelijke kliniek

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
  • Ma
    08.30 - 17.30 uur
  • Di
    08.30 - 17.30 uur
  • Wo
    08.30 - 17.30 uur
  • Do
    08.30 - 17.30 uur
  • Vrij
    08.30 - 17.30 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05