Gedrag

  • Aflezen lichaamstaal
  • Basisgedrag
  • Gedragsconsult
  • Introductie andere huisdieren
  • Spelen (mens & dier)
  • Stress

Aflezen lichaamstaal

Positieve of negatieve emoties van een kat aflezen. 
Tijdens interacties met mensen kunnen sociale katten plezier en positieve emoties ervaren zoals positieve verwachtingen en een gevoel van tevredenheid en ontspanning. 
Om te meten of een kat geniet in plaats van alleen de interacties te tolereren, is het in de gaten houden van gedragssignalen- die wijzen op de ervaring van positieve emoties- net zo belangrijk als het zoeken naar de tekenen die wijzen op de ervaring van negatieve emoties. 

Plezier en positieve emoties worden meestal op de volgende manieren getoond tijdens interacties tussen kat en mens: 
 

Lichaamstaal 

Ogen
De ogen van de kat kunnen ontspannen en amandelvormig zijn met vernauwde pupillen of breed en rond met verwijde pupillen als de kat zeer positief opgewonden is. Deze tekenen moeten worden waargenomen in combinatie met andere positieve symptomen die hieronder worden vermeld. 
Mocht er een stressvolle situatie optreden is het gebruikelijk dat de pupillen van een kat ook verwijden. Dus het is erg situatie afhankelijk wanneer dit een positief- of negatief teken kan zijn.  Angst en agressie liggen daarbij dicht bij elkaar.  

 
 
 

Oren
De oren van de kat worden over het algemeen rechtop gehouden en zijn naar voren gericht, hoewel ze af en toe kunnen draaien als reactie op geluiden/bewegingen. Mochten ze echter tegen het achterhoofd worden gedraaid of zelfs plat is dit een teken van angst of agressie.  

Staart
Wanneer de kat nadert, wordt zijn staart verticaal gehouden, meestal met een kleine knik op het uiteinde van de staart. 

De staart van de kat kan zachtjes/rustig van links naar rechts zwaaien, meestal wanneer de staart van de grond wordt gehouden. Dit kan een teken zijn van positieve opwinding, maar wanneer de staart krachtig van links naar rechts zwiept kan dit negatieve opwinding zijn. Het is belangrijk op te merken dat verschillende katten verschillende manieren van staartzwaaien toepassen in hun ontspannen toestand, variërend van geen tot constant, maar staartzwaaien in relaxte toestand zou niet krachtig moeten zijn. Het is daarom een goed idee om te observeren hoe de staart van uw beweegt wanneer deze ontspannen is in vergelijking met andere momenten en situaties. 

 

Vocalisaties: 
Spinnen, langzaam en ritmisch, in combinatie met verschillende andere positieve gedragsindicatoren zoals hierboven en onder beschreven staan.  

Miauwen, dat afgewisseld kan worden met trillen en chirruping; deze kunnen met name aan het begin van een interactie worden waargenomen. Dit kan zijn om aandacht te wekken maar ook ter uiting. 
 

Algemene houding: 
De lichaamshouding van de kat is over het algemeen ontspannen en vrij van spanning, ledematen mogen niet strak tegen hun lichaam worden gedrukt tenzij de ruimte beperkt is, bijvoorbeeld als ze op uw schoot zitten. 

Gedrag: 
Als de kat er uit zichzelf voor kiest om u te benaderen is dat positief. Mocht de kat weg rennen of zich verschuilen probeer dan ook niet de interactie op te zoeken, dit kan erg negatief uitpakken. Niet alleen op dat moment maar ook later in het leven. 

De kat kiest ervoor om fysiek contact in te zetten of in de buurt te zijn, zonder hierbij te hoeven worden beperkt in zijn of haar vrijheid op welke manier dan ook. Mocht de kat dit dus uit zichzelf willen, push dit dan ook niet. 

Het kan zijn dat als je van de kat weggaat, hij je volgt. Ga niet uw kat achtervolgen. 

De kat wrijft vaak over u met zijn wangen, kop of zijkant van zijn lichaam en of staart en kan hetzelfde doen op objecten in het huis/rondom u. Hiermee creëert de kat een vertrouwde omgeving met eigen geur. Op deze plekken van de kop van uw kat bevinden zich namelijk geurklieren. 

De kat beweegt zijn pootje zachtjes naar u toe of miauwt als het strelen wordt gestopt, meestal kijkend naar je gezicht. Mocht uw kat naast u komen zitten hoeft het niet perse te betekenen dat hij/zij geaaid wil worden. Naast u komen zitten is voor een kat al erg sociaal, probeer dit moment niet verkeerd op te vatten door te gaan aaien. Mocht uw kat u kopjes gaan geven of echt de aandacht “vragen” dan kunt u er natuurlijk gerust op in gaan. 

Kneden/melken met poten (op of bij je in de buurt). Is erg rustgevend en positief voor uw kat. Verwar dit niet met krabben aan meubels etc. 

De kat voert een sociale rol uit, meestal in de buurt van of tegenover u. Het feit dat de kat zijn of haar buikje kwetsbaar opstelt is geen uitnodiging om dit te gaan misbruiken door de buik te gaan aaien. Dit vinden katten niet altijd even fijn en kan het vertrouwen beschadigen. 

Afbeelding met kat, vloer, binnen, neerleggen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Hieronder ziet u nog verschillende houdingen die de kat kan aannemen. Beginnend met een neutrale houding tot angstige/agressieve houdingen. 

 

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Basisgedrag

Basisgedrag 

De kat is een complex huisdier en er kunnen problemen ontstaan wanneer wij de natuurlijke driften en reacties niet begrijpen. Daarom gaan wij proberen om u meer informatie te geven over het basisgedrag van uw kat. Er zijn namelijk een aantal dingen die u zich moet realiseren wanneer u een kat in huis heeft of wilt aanschaffen. 

De kat is van nature een jager en ze zijn hier ook erg goed in! Dit gaat gepaard met hun ‘wapens': de scherpe tanden en klauwen. Het is dan ook belangrijk voor een kat om deze goed te kunnen gebruiken. Het knippen van nagels is dan ook zeer kat onvriendelijk.  
Wanneer ze spelen wordt er vaak een soort jachtspel nagebootst. Denk aan het vangen van muisjes aan een touw of het achterna zitten van een balletje. Ze hebben daarom dus ook de ruimte en gelegenheid nodig om dit natuurlijke gedrag te kunnen uiten. Denk hierbij aan vaste speelmomenten om uw kat fysiek en mentaal moe te maken.  
De kat is een verplichte carnivoor, omdat ze van nature erg succesvolle jagers zijn. Ze kunnen dus geen vegetariërs zijn. Hun metabolisme is hierop afgestemd.   
 
 
Katten zijn territoriale dieren. Het is dan ook belangrijk om te realiseren dat katten hun territorium uiterst belangrijk vinden en wanneer nodig ook zullen verdedigen. Daarom zal een kat ook niet altijd een nieuwe kat of ander huisdier kunnen accepteren. Wanneer uw kat bijvoorbeeld alleen binnen leeft is het ook van belang dat de omgeving interessant en stimulerend is voor de kat. Denk hierbij aan krabpalen, voedingspuzzels of het wisselen van speeltjes.  
Katten markeren hun territorium ook door middel van wrijving (kopjes geven aan meubels), te krabben of urine te sproeien. Klimmen is ook een erg belangrijk onderdeel van het basisgedrag van de kat, dus zorg ervoor dat u kat zich op meerdere hoogtes kan bewegen. Kortom; uw kat dient zowel mentaal als fysiek uitgedaagd te worden. 

Katten zijn zeer gevoelig voor geuren, geluiden en trillingen die mensen niet kunnen waarnemen. Ze gebruiken hun geur ook om te kunnen communiceren. Een verandering in of om uw huis (bijvoorbeeld: een nieuwe bank, een ander soort wasmiddel of een nieuwe buurtkat) kan ervoor zorgen dat de kat zich niet meer op zijn gemakt voelt. Een kat kan hier dus snel op reageren. Het gedrag en de emotie die uw kat hierbij heeft kan dus ook snel veranderen. Een kat houdt van routine en voorspelbaarheid. Dit vermindert stress en verbetert daardoor de kwaliteit van leven. Wees u er dus van bewust dat de kleinste veranderingen - voor ons gezien zo onbelangrijk - een grote impact op uw kat kunnen hebben.  
 
Een kat is zelfredzaam. Een kat hoeft geen soortgenoten te hebben, kan zelfstandig jagen en zijn territorium verdedigen. Het kan zichzelf wassen, zijn nagels scherp houden en is zich bewust van de omgeving waarin de kat leeft. Ze zijn dan van nature ook conflict vermijdend en zullen alleen in de aanval gaan op moment dat de kat voelt dat er geen uitweg is. Zoals het spreekwoord als zegt; een kat in het nauw maakt vreemde sprongen. Ze hebben, helaas voor ons, dus ook niet altijd behoefte aan biologisch gezelschap zoals wij mensen of honden dat wel hebben. Ze zijn gelukkig op zichzelf, mits ze goed gestimuleerd worden door hun omgeving. Wij als mens mogen dus ook niet verlangen van een kat dat deze wil knuffelen, op schoot wil zitten of geaaid wil worden. Maar gelukkig zijn er ook veel katten die dit wel erg gezellig vinden! Heeft u nog meer vragen over het gedrag van uw kat? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.  
 

Gedragsconsult

Gedragsconsult

Bij onze kattenkliniek bieden we ook gedragsconsulten aan. Voor het gedragsadvies kunnen
onze collega’s Luuk en Mirthe u helpen.  Zij hebben hier extra voor gestudeerd en op deze manier hopen wij katten en hun eigenaren een stukje extra service te kunnen bieden.
U kunt verschillende gedragsproblemen aan ons voorleggen en samen gaan we dan opzoek naar de best passende oplossing.
Gedragsproblemen (Denk hierbij aan onzindelijkheid, ruzie met andere katten in het huishouden, agressie richting de eigenaar, etc.) zijn (helaas) vaak complex en vergen van zowel ons als de eigenaar veel tijd en energie. Maar hoe gaat dit nu precies in zijn werk?

Als u gebruik wilt maken van een gedragsconsult dan ontvangt u van een ons een uitgebreide vragenlijst per mail waarin verschillende aspecten aan bod komen. Denk hierbij aan de thuissituatie, waar de kat vandaan komt en welk probleem u ervaart bij uw kat. Hoe meer informatie u ons geeft, hoe gerichter ons advies opgesteld kan worden. Het eerste advies wordt gegeven aan de hand van de ingevulde vragenlijst. Het contact loopt per mail, telefoon of fysiek in de kliniek. De intakekosten bedragen €49,50 en afhankelijk van hoe de situatie zich voortzet kunnen er vervolgkosten van €22,50 aan gebonden zijn. Wij streven ernaar om een zo passend en goed mogelijke oplossing te kunnen bieden. Mocht u toch nog meer vragen hebben, twijfel dan niet om contact op te nemen met de kliniek. 


Introductie andere huisdieren

Introductie nieuwe huisgenoot. 

De eerste stap in het introduceren van een nieuwe huisgenoot zowel hond als kat is ervoor zorgen dat de kat in het huishouden zo onaangetast mogelijk blijft. Uw kat moet zo min mogelijk verandering hoeven ondergaan. 

  • Ruimte is erg belangrijk. Wanneer u een nieuw dier introduceert aan het huishouden heeft het dier dat al in het huis woont een veilige plek nodig. Deze plek hoort dan ook alle benodigdheden te bevatten om uw dier veilig te laten voelen. Hierbij denkt u aan voeding, water, speeltjes, slaapplekken, kattenbakken, krabpalen en schuilplekken etc.  

  • In het meest ideale geval zou deze plek een plek zijn waar uw kat normaliter ook zou verblijven. Dit zijn meestal ook de plekken waar ze zich veilig voelen en gelukkig zijn. Mocht u bijvoorbeeld al een kat in huis hebben die normaliter altijd beneden is, maak dan boven een veilige plek voor de nieuwe kat. Dit wordt dan tevens ook de plek waar hij/zij zich terug kan gaan trekken indien de kat zich niet veilig voelt. 

  • Het is handig om te plannen welk dier welke ruimte gaat gebruiken. Uiteindelijk wordt het huis waarschijnlijk gezamenlijk gebruikt door de huisdieren maar het feit dat er wel een optie voor ze is om rustig terug te trekken zonder een ander dier tegen te komen geeft rust.  

  • Probeer er voor t zorgen dat de normale routine van de dieren niet tot nauwelijks wordt verstoord. Dus als uw kat bijvoorbeeld gewend is gebruik te maken van een kattenluikje of een hoge kast om op te liggen zou het fijn zijn dat hij deze nog gewoon kan gebruiken zonder hinder van een ander/nieuw dier. Indien dit niet zo is, kan dit een onveilig gevoel geven en stress veroorzaken. 

  • Zet een nieuw dier niet direct midden in de woonkamer vanuit het niets. Dit kan stress en frustratie veroorzaken voor beide partijen. 

  • Eventuele verandering moet geleidelijk gebeuren. Mocht er een nieuwe ruimte toegevoegd worden introduceer deze dan langzaam. Begin met het plaatsen van extra middelen voor het bestaande huisdier in de nieuwe ruimte, met vrije toegang en de optie om te komen en te gaan. De ruimte moet vertrouwd en veilig voelen. Naast de ruimte te voorzien van slaaplekken, voeding, speelgoed en dergelijke is het ook fijn om met regelmaat tijd door te brengen met het huisdier. Dit kan door in de ruimte samen te trainen, spelen of gewoon samen zijn op een manier waar uw kat zich fijn bij voelt. Doe dit alles met regelmaat en structuur. Het dier mag op geen enkel moment gefrustreerd of van streek zijn door buitengesloten of opgesloten te zijn. Ze moeten het gevoel krijgen het “betere einde van de deal” te hebben gekregen. 

  • Introduceer nieuwe voorwerpen stap voor stap. Maak bij voorbaat een plan waar alle spullen komen te staan. Denk hierbij aan de kattenbak, voerplekken, slaaplekken, speeltjes. Mocht u meerdere dieren hebben krijgen deze alvast de tijd om hieraan te wenen voordat er een nieuwe huisgenoot binnen komt. Dan komt er niet in 1 keer heel veel op ze af. 

  • Wat kan helpen zijn feromonen. Synthetische feromonen verdampers kunnen ervoor zorgen dat de dieren zich relaxed en veilig voelen. Adaptil is voor honden, Feliway voor katten. Beiden kunnen ook tegelijkertijd worden gebruikt aangezien ze geen invloed op elkaar hebben. Plug de verdampers ruim op tijd in het stopcontact zodat de feromonen zich kunnen verspreiden door de ruimte.  

  • Het kan erg verleidelijk zijn om veel aandacht en tijd aan een nieuw huisdier te besteden. Probeer wel de aandacht te verdelen over alle dieren (mochten er meer zijn). Ook te veel tijd doorbrengen is niet goed. Rust en regelmaat zijn hierbij belangrijk. Korte sessies frequent is beter dan 1 keer heel lang. Er moet geen enkel dier de dupe worden. De dieren die al in het huis leven zouden zelfs iets extra aandacht in de vorm van speeltijd, interactie of door middel van een voerspel. Probeer alles zo positief mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat het dier een goede associatie creëert omtrent de nieuwe huisgenoot en de situatie. 

  • Het kan heel snel gaan, maar kán ook een tijd duren voor een nieuw dier om gewend te raken aan een nieuw huishouden. Als het dier tijd heeft gehad om zich goed te voelen in een nieuwe omgeving is het tijd om te gaan ontdekken. Dit is ook het moment om na te denken over de manier van introduceren. Het moet een geleidelijk proces worden waarin alle boven genoemde punten in acht moeten worden genomen. Denk dus na over het temperament van de dieren in het huishouden, ervaring met andere dieren, het aanpassingsvermogen van de dieren. Het rustig aan doen en geen overhaaste beslissingen nemen kan meehelpen aan het positief beïnvloeden van het samenbrengen.  

  • Zorg ervoor dat bij het samenbrengen de dieren in een goede gemoedstoestand verkeren. Ga ze niet bij elkaar zetten als ze gestrest zijn, opgewonden of ziek zijn. Het kan lijden tot blazen of blaffen naar elkaar of achter elkaar aan rennen. Mocht de situatie negatief uitpakken kan het in de toekomst verkeerde verwachtingen creëren. 

  • De eerste stap in het introduceren zou het wisselen van geuren moeten zijn. Dit niet door de dieren tegen over elkaar te zetten maar bijvoorbeeld dekens waar het dier graag op ligt en dus lichaamsgeur bevat door de ruimtes te verdelen. Dagelijks wisselen zodat de geur sterk blijft. Hierdoor kunnen ze aan elkaars geur wennen zonder dat ze elkaar zien. Geur is een sterke informatiebron (chemische communicatie) voor dieren. Maar leg de dekens met geur van de ander niet op veel gebruikte plekken of plekken waar de ander eet. Dit kan frustratie veroorzaken. Herhaal dit een aantal dagen totdat beide dieren niet meer reageren op de geur van de ander.  

  • Introductie moet geleidelijk aan gebeuren, zet de dieren niet gelijk bij elkaar in een ruimte. Zorg (indien de dieren in goede gemoedstoestand verkeren) voor een afscheiding tussen hen in. Ze mogen nog geen contact maken maar elkaar wel kunnen zien. Dit uiteraard altijd onder begeleiding. Doe dit zolang het nodig is en lees uw dier goed af. Bij terugtrekken of angst dan de sessie op een ander moment hervatten. 

Are Microfiber Towels Good for Dogs? - PAWPUP 

Een hond wordt geaaid met een doek om geur op te vangen. Deze wordt vervolgens in de ruimte van de kat gelegd zodat die eraan kan wennen. 

Woman Petting Cute Cat in Warm Soft Blanket. Sweet Cat Napping in Woman  Arms. People and Human Love Stock Photo - Image of cute, care: 233063120 

Een kat wordt geaaid met een doek om geur op te vangen. Deze wordt vervolgens in de ruimte van de hond gelegd om te onderzoeken. Door middel van het uitwisselen van de geuren kunnen de hond en de kat elkaar al ‘onderzoeken’ zonder elkaar te zien. 

  • Zolang dit goed gaat kan het contact door de scheidingsdeur beginnen (zien/snuffelen). De dieren kunnen elkaar onderzoeken zonder volledig visueel contact en met voldoende keuze om op ieder moment van elkaar weg te kunnen gaan naar hun “veilige ruimte”. Dit zou dan frequent in korte sessies moeten gebeuren om de spanningsboog laag te houden. Dit kan weken tot maanden duren voordat het goed gaat. Het is afhankelijk van ieder individu. 

  • Indien beide dieren rustig reageren op de geur of het zelfs negeren kan het een goed moment zijn om proberen de dieren elkaars ruimtes te ontdekken. Geef ze wel de optie om hun “eigen ruimte” weer veilig te kunnen betreden mocht er toch enige vorm van stress of angst optreden. In het geval dat 1 van de dieren zich terugtrekt dan moet ook het andere dier weerhouden worden om te volgen. De plek waar de ander is geweest mag worden onderzocht zolang het teruggetrokken dier hier geen hinder van ondervindt. Herhaal dit tot de dieren zich zelfverzekerd en fijn voelen om vrij door het huis te lopen. Zorg altijd voor een mogelijkheid om zich veilig terug te kunnen trekken. Het kan een tijdje duren voor dit goed gaat. 

  • De geluiden van de ander kunnen worden opgenomen, bijvoorbeeld miauwen, piepen, spinnen (kat), of krabben, halsband rammelen, blaffen, spelen (hond), etc. worden afgespeeld op laag volume, geleidelijk toenemend tot normaal volume, zolang het ontvangende huisdier comfortabel lijkt. Geluiden en snuiven-onder-de-deur kunnen worden gecombineerd met traktaties, speelgoed of tactiele beloningen (strelen), om positieve associaties op te bouwen omtrent elkaars aanwezigheid. 
     

  • Als alles goed gaat kunt u met kleine hoeveelheden beperkt visueel contact beginnen. Dit zou moeten gebeuren wanneer beiden kalm zijn, en beiden moeten in staat zijn om te kunnen ontsnappen. Ook moet er geen gelegenheid voor een van beide zijn om onmiddellijk te naderen, en vast te lopen of hun toegang tot de terugtrekken te blokkeren. 
     

  • Geen van beide moet worden beperkt of overdreven beperkt zijn. Plaats bijvoorbeeld geen kat/ hond in een Bench en laat de andere benadering zoeken. Dit kan zeer verontrustend zijn voor het dier in de Bench, omdat deze geen keuze heeft om te ontsnappen van een potentiële dreiging. Er moet bijvoorbeeld een zachte, krachtvrije beperking van de hond zijn, bijvoorbeeld een goed passend lichaamsharnas en verbinding met een losse riem; en de kat moet vrij zijn om zich terug te trekken/weg te gaan. 
     

  • Visuele introducties kunnen het beste worden gedaan door een gedeeltelijk overdekte barrière, zoals een babyhekje (voornamelijk bedekt door een handdoek), terwijl beide huisdieren positief bezig zijn met een rustige, plezierige activiteit, bijvoorbeeld een speelgoedspel met een mens of een zelfgestuurde puzzelvoeder. In eerste instantie moet er veel afstand worden gehouden tussen de huisdieren en moeten de sessies frequent en kort worden gehouden. 
     

  • Als beide huisdieren ontspannen, mag het zicht op elkaar rustig aan toenemen. Bijvoorbeeld stap voor stap de doek van het kinderrekje halen. Laat ze dan een beetje dichter bij elkaar komen. Houd de sessies nog steeds kort en zorg voor veel kalme, positieve ervaringen en menselijke interacties wanneer ze in elkaars aanwezigheid zijn. 
     

  • Houd te allen tijde toezicht en wees voortdurend waakzaam voor kleine veranderingen in gedrag, veranderingen in lichaamstaal of houding. Beëindig sessies terwijl beide huisdieren ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid. 
     

  • Het belonen van het positieve gedrag mag op den duur worden uitgedund mocht het samen in een ruimte zijn goed gaan. Hierbij hebben de dieren ook meer kans om op elkaar te focussen zonder af geleid te worden door middel van beloning. Ze moeten zelf proberen goede keuzes te maken en ervoor te kiezen om elkaar met rust te laten op een rustige manier. Of natuurlijk juist elkaar opzoeken mochten ze dit fijn vinden. Probeer de sessies nog steeds kort te houden. 
     

  • Dan eindelijk echt contact. Vroeg of laat (ligt aan hoe goed de sessies verlopen) zal er een moment komen dat de dieren elkaar lang genoeg hebben geroken, gehoord en gezien hebben om van elkaar te weten dat ze geen bedreiging tot elkaar zullen gaan vormen. Ze zijn uit elkaar gehouden om problematische interactie te voorkomen, ze zijn beloond voor hun rustige gedrag/goed gedrag tegenover elkaar etc. Nu wordt het tijd voor ze om op hun eigen benen te staan.  Het wordt verwacht dat ze zich goed zullen gedragen. De restricties mogen dus even weg! Dit mag dus alleen worden gedaan als voorgaande stappen goed zijn uitgevoerd en er door u wordt verwacht dat er geen conflict gaat ontstaan. Dit moet worden opgemaakt aan de hand van de gedragingen uit de vorige (kennismaking) sessies. Denk er dus weer aan om het alleen onder supervisie van u te doen. Mocht het nodig zijn moet u kunnen ingrijpen. Actief het gedrag in de gaten houden en afleiden met voeding of speeltjes wanneer nodig. 
     

  • Indien het voorkomt dat u een kat introduceert bij een hond dan is het aangeraden om bij het moment van samenbrengen, (na het bovenstaande advies te hebben doorlopen) de hond wel even aan de riem te houden. Ook moet de lichaamstaal van de hond goed in de gaten worden gehouden. Zorg ervoor dat de kat niet rechtstreeks de hond benaderd. De kat moet uiteraard wel vrij zijn om de omgeving te verkennen. De riem is niet aanwezig om de hond tegen te houden maar wel om te kunnen ingrijpen indien nodig. Zorg er vooral voor dat er een relaxte sfeer is. Eventueel kunt u de hond laten kauwen op een kauw bot of laten spelen met een Kong of snuffelmat (waar lekkers in zit) om afleiding te bieden.  

Blog | Lemon Pit 

  • Het is verstandig om dit process met 2 personen te doorlopen. Dit zodat beide een focus op 1 dier kunnen houden en het gedrag hiervan kunnen aflezen. 
     

  • Hou de sessies kort en positief. Gelijdelijk aan als alles goed gaat kun je de “tijd samen” langer maken. 

 

 

Spelen (mens & dier)

Spelen met uw kat 

De meeste katten vinden het leuk om met hun baasje te spelen. Dit is dan ook een goede manier om de band tussen u en uw kat te versterken.  
Spelen is voor een kitten essentieel voor zijn ontwikkeling tot volwassenheid.  
Naarmate een kat ouder wordt, kan de flexibiliteit en energie afnemen. U kunt het spel hier dan op aanpassen.  
 

De spellen die u met uw kat speelt kan variëren van een eenvoudig balspel tot het aanleren van commando's. Veel zal afhangen van de aard van uw kat en hoeveel tijd u zelf aan uw huisdier kunt en wilt besteden. Vooral katten die binnen leven hebben veel stimulatie nodig, vooral als ze jong zijn. Als eigenaar dient u bewust te zijn van het feit dat aan de mentale en fysieke behoeften van uw kat voldaan dient te worden. Een kat die buiten leeft of deeltijd buiten leeft zal door het buiten zijn sneller aan deze voldoening komen. Denk hierbij aan het klimmen in bomen, besluipen van prooien, blaadjes achtervolgen, etc.  
Niet alle katten vinden hetzelfde spel leuk, als ze maar de juiste kans krijgen om te spelen en kunnen profiteren van de mogelijkheid die u ze als eigenaar geeft.  
Er zijn een aantal signalen die u als eigenaar kunt krijgen waaruit blijkt dat uw kat een hoge motivatie heeft om te spelen: 
- speelt vaak (en spontaan) met willekeurige voorwerpen. 
- groet u op elk moment van de dag wanneer de kat u tegenkomt. 
- destructief, bijvoorbeeld het scheuren van voorwerpen. 
- reageert op ‘geconditioneerde stimulatie’, bijvoorbeeld het geluid van een lade die opengaat met speelgoed/koekje.  
Elke kat heeft specifieke voorkeuren met betrekking tot spelen of het speelgoed zelf. Het ontdekken van wat u kat stimuleert is met vallen en opstaan. U zult op ontdekking moeten gaan samen met uw kat. Zo kun je ook per toeval achter dingen komen zoals een propje krantenpapier, plastic slierten die om een doos zitten, veertjes, pingpongbal, etc. Pas hierbij wel altijd op dat de kat hiervan niks opeet! De klassiekers waar veel katten wel geïnteresseerd in zijn is de hengel of de pelsmuis. Daarbij zijn er verschillende soorten spel: 
- zelf spelen, bijvoorbeeld rondrennen. 
- zelf spelen met een object, bijvoorbeeld een pelsmuis, balletjes. 
- interactief spelen met andere katten/dieren, bijvoorbeeld achternajagen of vecht spel. 
- interactief spelen met de mens, bijvoorbeeld spelletjes halen, laserpen. 
- verkennen/zoeken, bijvoorbeeld kartonnen dozen, tassen, voerpuzzels.  
 
 

Het is belangrijk om u ook aan een aantal ‘regels’ te houden. Zo is het belangrijk dat uw handen niet als speelgoed gezien of behandeld worden. Speeltjes dienen af en toe even weggelegd te worden voor een bepaalde periode. Katten zijn van nature neofiel (enthousiast door nieuwigheid). Daarbij moeten spellen ook altijd positief beëindigd worden en voordat uw kat zich gaat vervelen. Een duidelijk signaal dat het spel gestopt is, vooral voor de gemotiveerde katten, is essentieel. Eindig bijvoorbeeld een laserpen op een kattensnoepje of beëindig de speelsessie met een aai over het hoofd (als uw kat dit fijn vindt). Veel spellen zijn gebaseerd op het natuurlijke roofdiergedrag van de kat, dus korte uitbarstingen van activiteit met regelmatige tussenpozen zouden het meest gunstig zijn. Heeft u vragen over de speelbehoefte van uw kat, neem dan gerust contact met ons op! 

Stress

Stress bij de kat 

Stress veroorzaakt de meeste voorkomende gedragsproblemen en het kan zelfs ziekten veroorzaken bij uw kat. Ze tonen hun emoties namelijk niet zo duidelijk als andere diersoorten en het is voor eigenaren dan ook belangrijk om subtiele tekenen van stress te kunnen herkennen.  
 

Katten kunnen acute of chronische stress ervaren. Acute stress is vaak duidelijker te herkennen dan chronische stress. De tekenen van chronische stress zijn vaak subtieler. Acute stress wordt vaak veroorzaakt door een onverwacht incident of een bedreiging. Onderstaande symptomen zou u kunnen waarnemen: 
- ‘bevriezen’ dus niet meer bewegen. 
- gebogen poten 
- ze houden hun staart vaak dichtbij het lichaam. 
- het hoofd bevindt zich lager dan het lichaam. 
- volledig geopende ogen met grote pupillen. 
- de oren zitten plat op het hoofd. 
- de snorharen zijn teruggetrokken. 
- sissen, grommen of kwijlen. 
- onvrijwillig plassen en/of poepen. 
- agressief wanneer de kat benaderd wordt. 
 
Chronische stress kenmerkt zich vaak op andere gebieden. Onderstaand de meest voorkomende symptomen, maar dit kan erg wisselend zijn per kat. 
- verstoppen. 
- meer aandacht opzoeken of juist zich erg terugtrekken. 
- naast de kattenbak plassen of poepen. 
- over-grooming (zichzelf extreem veel wassen). 
- verhoogde schrikreactie. 
- defensieve agressie naar mensen, katten of andere huisdieren. 
- minder goed eten. 
- het afgeven van tegenstrijdige signalen. 
 
 

Het is dus erg vervelend voor uw kat, maar ook voor u als eigenaar. Onthoud dus altijd dat dingen die uw kat stress geven, dingen kunnen zijn die u zelf helemaal niet verontrustend vindt. Denk hierbij aan een wisseling van een type kattengrit of een nieuw wasmiddel, een nieuwe bank of het verplaatsen van de meubels. 
Katten voelen zich gerustgesteld als hun leven bestaat uit vertrouwde routines en een zekere mate van voorspelbaarheid heeft. Dit kunt u creëren door zelf voorspelbaar te zijn in uw gedrag en dagelijkse routines aan te houden.  
Ook het aantal middelen dat u voor uw kat in huis heeft moet voldoende zijn om aan de behoeftes te voldoen. Een goede maatstaaf hierin is: één per kat plus één extra. Denk hierbij aan water-en voerbakken, schuilplaatsen, krabpalen, kattenbakken, etc. Uw huis dient dus katvriendelijk ingericht te zijn, want katten moeten zich als katten kunnen gedragen voor hun emotionele en fysieke gezondheid. Wat bij het basisgedrag van uw kat hoort vindt u op deze pagina onder het kopje: ‘Basisgedrag’. Heeft u vragen over het katvriendelijk inrichten van uw huis of denkt u dat uw kat stress ervaart? Neem dan gerust contact met ons op.  

Terug naar Katvriendelijke kliniek

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
  • Ma
    08.30 - 18.30 uur
  • Di
    08.30 - 18.30 uur
  • Wo
    08.30 - 18.30 uur
  • Do
    08.30 - 18.30 uur
  • Vrij
    08.30 - 18.30 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05