Gedrag

  • Aflezen lichaamstaal
  • Basisgedrag
  • Gedragsconsult
  • Introductie andere huisdieren
  • Spelen (mens & dier)
  • Stress

Aflezen lichaamstaal

Positieve of negatieve emoties van een kat aflezen. 
Tijdens interacties met mensen kunnen sociale katten plezier en positieve emoties ervaren zoals positieve verwachtingen en een gevoel van tevredenheid en ontspanning. 
Om te meten of een kat geniet in plaats van alleen de interacties te tolereren, is het in de gaten houden van gedragssignalen- die wijzen op de ervaring van positieve emoties- net zo belangrijk als het zoeken naar de tekenen die wijzen op de ervaring van negatieve emoties. 

Plezier en positieve emoties worden meestal op de volgende manieren getoond tijdens interacties tussen kat en mens: 
 

Lichaamstaal 

Ogen
De ogen van de kat kunnen ontspannen en amandelvormig zijn met vernauwde pupillen of breed en rond met verwijde pupillen als de kat zeer positief opgewonden is. Deze tekenen moeten worden waargenomen in combinatie met andere positieve symptomen die hieronder worden vermeld. 
Mocht er een stressvolle situatie optreden is het gebruikelijk dat de pupillen van een kat ook verwijden. Dus het is erg situatie afhankelijk wanneer dit een positief- of negatief teken kan zijn.  Angst en agressie liggen daarbij dicht bij elkaar.  

 
 
 

Oren
De oren van de kat worden over het algemeen rechtop gehouden en zijn naar voren gericht, hoewel ze af en toe kunnen draaien als reactie op geluiden/bewegingen. Mochten ze echter tegen het achterhoofd worden gedraaid of zelfs plat is dit een teken van angst of agressie.  

Staart
Wanneer de kat nadert, wordt zijn staart verticaal gehouden, meestal met een kleine knik op het uiteinde van de staart. 

De staart van de kat kan zachtjes/rustig van links naar rechts zwaaien, meestal wanneer de staart van de grond wordt gehouden. Dit kan een teken zijn van positieve opwinding, maar wanneer de staart krachtig van links naar rechts zwiept kan dit negatieve opwinding zijn. Het is belangrijk op te merken dat verschillende katten verschillende manieren van staartzwaaien toepassen in hun ontspannen toestand, variërend van geen tot constant, maar staartzwaaien in relaxte toestand zou niet krachtig moeten zijn. Het is daarom een goed idee om te observeren hoe de staart van uw beweegt wanneer deze ontspannen is in vergelijking met andere momenten en situaties. 

 

Vocalisaties: 
Spinnen, langzaam en ritmisch, in combinatie met verschillende andere positieve gedragsindicatoren zoals hierboven en onder beschreven staan.  

Miauwen, dat afgewisseld kan worden met trillen en chirruping; deze kunnen met name aan het begin van een interactie worden waargenomen. Dit kan zijn om aandacht te wekken maar ook ter uiting. 
 

Algemene houding: 
De lichaamshouding van de kat is over het algemeen ontspannen en vrij van spanning, ledematen mogen niet strak tegen hun lichaam worden gedrukt tenzij de ruimte beperkt is, bijvoorbeeld als ze op uw schoot zitten. 

Gedrag: 
Als de kat er uit zichzelf voor kiest om u te benaderen is dat positief. Mocht de kat weg rennen of zich verschuilen probeer dan ook niet de interactie op te zoeken, dit kan erg negatief uitpakken. Niet alleen op dat moment maar ook later in het leven. 

De kat kiest ervoor om fysiek contact in te zetten of in de buurt te zijn, zonder hierbij te hoeven worden beperkt in zijn of haar vrijheid op welke manier dan ook. Mocht de kat dit dus uit zichzelf willen, push dit dan ook niet. 

Het kan zijn dat als je van de kat weggaat, hij je volgt. Ga niet uw kat achtervolgen. 

De kat wrijft vaak over u met zijn wangen, kop of zijkant van zijn lichaam en of staart en kan hetzelfde doen op objecten in het huis/rondom u. Hiermee creëert de kat een vertrouwde omgeving met eigen geur. Op deze plekken van de kop van uw kat bevinden zich namelijk geurklieren. 

De kat beweegt zijn pootje zachtjes naar u toe of miauwt als het strelen wordt gestopt, meestal kijkend naar je gezicht. Mocht uw kat naast u komen zitten hoeft het niet perse te betekenen dat hij/zij geaaid wil worden. Naast u komen zitten is voor een kat al erg sociaal, probeer dit moment niet verkeerd op te vatten door te gaan aaien. Mocht uw kat u kopjes gaan geven of echt de aandacht “vragen” dan kunt u er natuurlijk gerust op in gaan. 

Kneden/melken met poten (op of bij je in de buurt). Is erg rustgevend en positief voor uw kat. Verwar dit niet met krabben aan meubels etc. 

De kat voert een sociale rol uit, meestal in de buurt van of tegenover u. Het feit dat de kat zijn of haar buikje kwetsbaar opstelt is geen uitnodiging om dit te gaan misbruiken door de buik te gaan aaien. Dit vinden katten niet altijd even fijn en kan het vertrouwen beschadigen.