Patiënt van de maand Juli

Patiënt van de maand Juli

Dit is Sibra, onze bijzondere patiënt van de maand Juli. Waarom Sibra onze bijzondere patiënt is leest u hieronder. 

Sibra is een Europese Korthaar van 8 jaar oud. Zijn verhaal is begonnen op 22-07-2023 toen hij in de spoeddienst langs is geweest. Hij at namelijk al een paar dagen minder, maar wou nu helemaal niets meer eten. Het is inderdaad verstandig om dan niet langer af te wachten en een dierenarts te raadplegen. Sibra heeft medicatie gehad om zijn eetlust weer op te wekken. Intussen was de eigenaresse ook bezig gegaan met dwangvoeding om in ieder geval wat in zijn maag-darmkanaal te krijgen. 

Helaas bleken de medicatie en voeding niet goed aan te slaan en kwam Sibra na een paar dagen bij ons op controle. Het herstel ging te traag en er was te weinig verschil. De buik van Sibra werd helemaal doorgevoeld en er was een 'streng' van 1.5 x 4 cm aanwezig in zijn buik. In overleg met de eigenaresse zouden we dit graag beter in kaart willen brengen en er werd een röntgenfoto gemaakt. Helaas gaf deze geen directe diagnose, maar mogelijk zou er een vreemd voorwerp (corpus alienum) in de buik kunnen zitten. Om erachter te komen wat dit was werd er de dag erna een kijk operatie van de buik -dit noemen we een laparatomie- ingepland. We moesten er immers achter komen wat deze streng was, want deze zorgde voor de problemen. De eigenaresse was gemotiveerd en wilde dat we Sibra zo goed mogelijk konden helpen.

De volgende dag kwam Sibra dus terug voor zijn operatie en het bleek een erg moeilijke te worden. Het jejunum was geïnvagineerd in zijn colon (zie bijgevoegde foto). Zijn dunne darm was dus als het ware helemaal in zijn dikke darm geschoven. De streng die eerder voelbaar was, is dus een ophoping van darm. De invaginatie is door de arts voorzichtig  uit elkaar geschoven en tot onze verbazing zat er een tumor bij zijn ceacum (overgang van dunne naar dikke darm). Op dit moment zag het er somber uit voor Sibra. De eigenaresse is gebeld en moest een erg snel een haast onmogelijke keuze maken: doorgaan met de operatie en hopen dat deze succesvol was met het risico van vele complicaties tijdens de operatie en nadien of Sibra laten gaan. 

De eigenaresse koos voor de operatie en we hebben ons best gedaan om deze zo goed mogelijk uit te voeren. We hebben nog contact gehad met een chirurgisch specialist om ons hierbij te ondersteunen. In simpele taal: we hebben zijn dunne darm weer vast moeten maken aan zijn dikke darm. Dit is een zeer complexe operatie, want de darm moet actief blijven, er mag geen ontlasting in de buik lekken en bloedvaten moeten weer kunnen aansluiten. Tijdens de operatie werd Sibra ondersteund met infuus, zuurstof en gasanesthesie. Daarnaast konden we alle vitale functies monitoren op onze geavanceerde apparatuur. Gelukkig verliep de narcose erg goed! Toen de operatie achter de rug was werd hij zelfs verbazingwekkend snel wakker. 

Sibra is toen naar huis gegaan met medicatie om zijn darmen te ondersteunen en antibiotica in verband met mogelijk infectiegevaar en pijnstilling. 

Die maandag erna zagen we Sibra terug en hij maakte een wonderbaarlijk herstel! Wauw! Een van onze assistenten die bij de operatie was, had in het weekend zelfs gedroomd dat hij het wél zou halen en deze droom is dus uitgekomen! Wij vinden het ontzettend dapper dat de eigenaresse de operatie heeft aangedurfd en hopen dat Sibra nog lang mag genieten van zijn kattenleven. 

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
  • Ma
    08.30 - 18.30 uur
  • Di
    08.30 - 18.30 uur
  • Wo
    08.30 - 18.30 uur
  • Do
    08.30 - 18.30 uur
  • Vrij
    08.30 - 18.30 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05