Let op: helaas hebben we tijdelijk een patiëntenstop; u kunt zich niet inschrijven als klant van onze kliniek.

Gezondheidszorg

 • Castratie/Sterilisatie
 • Chippen
 • Dier en Zorg Plan
 • Dwangvoeren
 • Gebitsverzorging
 • Medicatie toedienen
 • Ogen zalven
 • Ontvlooien
 • Ontwormen
 • Oren zalven
 • Vaccineren
 • Voeding

Castratie/Sterilisatie

Sterilisatie/Castratie 

Wat is sterilisatie?  
Wat de meeste mensen kennen is dat er bij een poes gesproken wordt over een sterilisatie en bij een kater over een castratie. 
Maar technisch en medisch gezien, spreken wij in de veterinaire wereld eigenlijk van een castratie. Dit is het weghalen van de geslachtsorganen. Op het moment dat je spreekt van een sterilisatie zouden de eierstokken worden afgebonden of worden doorgehaald en blijven dus in het lichaam aanwezig. Met deze methode zou de kat alsnog krols kunnen worden. Dit wordt in de praktijk niet uitgevoerd. Maar omdat deze termen algemeen bekend zijn houden we hieronder het onderscheid: sterilisatie bij de poes en een castratie bij de kater aan. 
 
Bij een sterilisatie van de poes verwijderen wij tijdens de ingreep alleen de eierstokken en in hele bijzondere gevallen -omdat dit medisch gezien beter is- in overleg met de eigenaar, de baarmoeder.  

Wel of niet steriliseren/castreren? 
Het is natuurlijk altijd een afweging die u als eigenaar zelf moet maken. Er wordt ons vaak gevraagd of het verstandig is om te steriliseren of castreren en zo ja, wanneer. Op deze vraag is niet één juist antwoord te geven. Er zijn veel argumenten die de beslissing kunnen beïnvloeden. Wij hebben geprobeerd deze voor u op een rijtje te zetten. 

Voordelen sterilisatie/castratie

 • Hoofdreden voor een sterilisatie is dat de poes niet meer krols kan worden en dus ook niet meer drachtig. De kat wordt dus onvruchtbaar. 

 • Sterilisatie van de poes vermindert de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd. Daarnaast kan uw kat geen baarmoederontsteking meer krijgen. 

 • Het voorkomen van over-populatie. (Dit is tot op heden een serieus probleem!) 

 • Uit onderzoek blijkt dat een gecastreerde kat gemiddeld 2x zo lang leeft als een niet  gecastreerde kat. 

 • Castratie kan gezondheidsproblemen voorkomen en meestal wordt de kat rustiger, minder uithuizig en meer op u gericht. 

Nadelen sterilisatie/castratie: 

 • De poes/kater moet een operatie ondergaan en hiervoor onder narcose worden gebracht. Dit brengt altijd een risico met zich mee. Wij zullen er uiteraard alles aan doen om dit risico te minimaliseren, door te kiezen voor een zo veilig mogelijke narcose en bewaking tijdens de operatie. 

 • Één van de meest geziene nadelen is het toenemen van het gewicht van de poes/kater.  
  Na sterilisatie/castratie is de kat gevoeliger voor overgewicht. Na castratie verandert de stofwisseling: de energiebehoefte daalt, maar blijft u de poes of kater vervolgens hetzelfde voer en ook de zelfde hoeveelheid hiervan geven, kan een kat dus snel en fors aankomen. 
  Het is dus een noodzaak om de hoeveelheid voer na de operatie te verminderen.  
  Gelukkig bestaat er ook speciaal voer voor gecastreerde katten en dit is minder energierijk. Mits u de juiste hoeveelheid geeft, kan dit helpen te voorkomen dat uw kat niet zal aankomen na een sterilisatie/castratie. Het is dus erg belangrijk om overgewicht en vetzucht te voorkomen omdat het de levensduur kan verkorten en de kwaliteit van leven aantasten. (Blaasproblemen, diabetes, gewrichtsaandoeningen enz.) 

Wanneer steriliseren/castreren? 
Wij adviseren uw poes en ook de kater op een leeftijd van ongeveer 6 maanden te laten castreren. Dit is het meest optimale moment in verband met de krolsheid bij poezen en het gaan sproeien bij de katers.  

Voeding na sterilisatie/castratie 
De gesteriliseerde/gecastreerde kat is gevoeliger voor overgewicht. Vooral bij te dikke katers is er een grotere kans op het ontstaan van blaasgruis. Dit geeft blaasontsteking en er kunnen blaassteentjes ontstaan. Daarom is het belangrijk om uw kat direct na de castratie een speciale voeding te geven die helpt deze aandoeningen te voorkomen. Wij adviseren u daarom Purina Pro Plan Sterilised. De voordelen van deze voedingen zijn: 

 • Het draagt bij aan het handhaven van een gezond gewicht, het voorkomen van overgewicht en helpt hierdoor het ontstaan van suikerziekte te voorkomen. 

 • Helpt gezonde urinewegen bij gecastreerde katten te behouden. 

 • Helpt de tanden tegen plak- en tandsteenvorming te beschermen. 

 • Verkrijgbaar in de smaken zalm en kalkoen.  

 

Chippen

Chippen   

429 Pet Microchip Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock 

Wat is een chip? 
Een chip is een klein implantaatje dat onder de huid gezet wordt en gebonden is aan een identiek nummer. In dit geval het identificatienummer van uw kat (of ander diersoort). Het is ongeveer ter grootte van een rijstkorrel en kan vanaf de buitenkant middels een chipreader afgelezen worden.  

Waarom een chip? 
Zoals hierboven al aangegeven, geeft een chip uw kat een eigen identificatienummer. Deze moet gekoppeld worden aan de gegevens van de eigenaar. Wanneer de chip gezet wordt bij ons zorgen wij voor de aanmelding hiervan en krijgt u vervolgens een mail zodat u verdere gegevens kan aanvullen. Wanneer u een dier overneemt of adopteert die al in het bezit is van een chip dient u deze zelf over te schrijven. Op www.chipnummer.nl kunt u inzien bij welke database de chip bekend is en vervolgens de chip via die betreffende site overzetten. Denk er ook aan dat wanneer u verhuist, uw adresgegevens aangepast dienen te worden. Wij zien helaas dat dit vaak vergeten wordt.  
Een chip herleidt uw kat dus terug naar u als eigenaar. Dit kan in vele situaties handig zijn, maar de meest bekende is wel de kat die toch ontsnapt en hierdoor onbedoeld naar het asiel wordt gebracht door de dierenambulance. Wanneer uw kat gechipt is kunnen ze hem/haar dus herleiden naar u als eigenaar. 
We horen nog vaak van mensen dat ze hun kat niet willen laten chippen omdat het toch een ‘binnen-kat' is. Maar juist bij deze katten, die dan per ongeluk tóch een keer ontsnappen naar buiten en dan niet meer thuiskomen, kunnen ze u als eigenaar niet meer terugvinden.  
 
Andere vervelende situaties zijn: diefstal van uw dier, overlijden van uw dier buitenshuis of als er onenigheid is over wie de eigenaar zou zijn.  

Het chippen is dus (helaas) niet een verplichting voor de kat, maar vanuit ons wel een advies om te doen. Bij honden is het overigens al wel verplicht.  
Een mooi moment voor het chippen van uw kat is tijdens de sterilisatie of castratie. Ze zijn dan immers al onder narcose en zullen daardoor het plaatsten van de chip niet voelen. Uiteraard kan het ook gewoon op spreekuur gedaan worden middels een afspraak.  
 
Microchipping Your Pet | Dog & Cat Microchipping | Medivet 

Dier en Zorg Plan

Dier en Zorgplan 

In het Dier en Zorg Plan staat de gezondheid van uw kat(ten) centraal. Door uw kat goede preventieve zorg te bieden kunt u zoveel mogelijk doen om te voorkomen  dat ze ziek worden.  
Parasieten (wormen/vlooien) worden buiten de deur gehouden, u beschermt door middel van vaccinatie(s) uw huisdier tegen besmettelijke ziekten en door de preventieve gezondheidscontroles bij de dierenarts en paraveterinair bespaart u uiteindelijk niet alleen geld maar mogelijk ook leed bij uw huisdier. Voorkomen is immers beter dan genezen. 
 
 

Met een vast bedrag per maand ontvangt uw huisdier de beste preventieve zorg en daarnaast bespaart u ook nog eens veel geld op dierenartskosten.  
Er zijn hierin twee opties:  
-het Basisplan tegen een kostprijs van € 20,95 per maand  
-het Plus-plan tegen een kostprijs van €30,95 per maand.  
Wanneer u gebruik maakt van alle producten en diensten bespaart u vanaf €220,- per abonnementsjaar.
Met het Dier en Zorg Plan wordt u volledig ontzorgd. De automatische herinneringen zorgen ervoor dat uw huisdier op het juiste moment de beste preventieve zorg krijgt. Deze herinneringen ontvangt u per mail en/of de post. Voor meer inhoudelijke informatie verwijs ik u graag door naar de volgende pagina op onze website: https://www.dierenkliniekenschede.nl/dier-en-zorg-plan 

Dwangvoeren

Hoe krijgt u uw kat weer aan het eten. 

Als katten zicht niet goed voelen of wanneer ze stress ondervinden kan een kat al gauw gaan stopen met eten. En wanneer de eetlust van een kat verminderd is kan het erg lastig zijn om deze weer op te wekken. Gelukkig reageren katten goed op rust, reinheid en regelmaat, of hoe wij het noemen: TLC (Tender Loving Care). 
 
Het kan dus voorkomen dat uw kat na bijvoorbeeld een operatie of bij het herstel en/of behandeling van ziekte niet goed wil eten. Een bijkomend probleem is vaak dat dit een vicieuze cirkel is/wordt. Uw kat voelt zich slecht dus wil het niet eten, zonder eten geen energie dus uw kat wordt zwakker en voelt zich alleen maar slechter en zo verder. Het lichaam begint op een gegeven moment ergens voedingstoffen weg te halen om te kunnen blijven functioneren en hierbij gebruikt het lichaam de eigen de bespiering of vet, dit resulteert in vermageren en vertraagde genezing. Een groot deel van een herstel is voeding. Het immuunsysteem kan anders niet goed functioneren en hierdoor kan uw dier gevoeliger zijn voor infecties. Ook kan de manier hoe het lichaam reageert op medicatie erg verschillen als het lichaam een verminderde conditie heeft. 

Als een kat een aantal dagen (denk hierbij aan 2-3 dagen) geen voeding binnen krijgt kunnen er serieuze consequenties uit voortkomen. Lever-vervetting is hier een voorbeeld van en deze kan dodelijk zijn bij het niet tijdig ingrijpen. Dit is ook echt een resultaat van niet eten. 
Katten zijn van nature niet zo extreem gericht op voeding als honden waardoor ze best kieskeurig kunnen zijn. Belangrijk is om verschillende soorten voeding aan te bieden zodat uw kat in ieder geval keuze heeft. De reuk van een kat speelt hier een grote rol in. Voeding opwarmen kan helpen om de geurstoffen meer vrij te laten komen en zo interesse te wekken om misschien tóch wat te gaan eten. Dit kan zowel met brokken als natvoeding/vlees.  
Het is ook zo dat katten een voedingsaversie kunnen ontwikkelen net zo als ons. Denk bijvoorbeeld zelf eens aan iets waar u al misselijk van wordt als u het enkel nog maar ruikt. 
Let hier dan ook op bij uw kat en hoe deze op voeding reageert. De kop wegdraaien, zichzelf  
distantiëren van de voeding of zelfs kokhalzen kunnen tekenen zijn dat er andere voeding geprobeerd moet gaan worden. Dit kán tijdelijk, maar ook blijvend zijn. Als uw kat bijvoorbeeld een aantal keer misselijk is geweest en dan een bepaalde voeding heeft gekregen kan het best zijn dat hij/zij de misselijkheid koppelt aan de voeding terwijl dat er eigenlijk los van staat. Naast misselijkheid kan bijvoorbeeld pijn en ongemak ook met bepaalde voeding gekoppeld zijn omdat de kat dit op dat moment ervaren heeft. Probeer ook dan eens wat ander voedsel. 
 

Wat kun je er aan doen? 
Het aller belangrijkste is om uw kat eerst een veilige en comfortabele omgeving aan te bieden. Een rustige plek houdt ook in dat het afgescheiden is van andere dieren en drukte zoals bijvoorbeeld van onbekende mensen. Uw kat moet namelijk geen gevoel krijgen van competitie voor voer.  
Aandacht, rustplekken en TLC is dus erg belangrijk en ook een regelmaat in interactie. Het voorspelbaar maken door op vaste tijden bij uw kat te gaan kijken en dus ook interactie te hebben met uw kat voor een bepaalde tijd geeft rust. De combinatie van het warm maken van de voeding , andere soorten voer met sterke geur en het in kleine beetjes aanbieden van voeding (bijvoorbeeld op uw vinger) kan helpen met uw kat weer aan het eten te krijgen.  

 
Dwangvoeren 
Natuurlijk zou het fijnste zijn als uw kat uit zichzelf het eten weer oppakt. Mocht dit niet het geval zijn dan is het belangrijk om te gaan ‘dwangvoeren’. Dit is nodig wanneer al het andere niet lukt.  
Dwangvoeding kan gedaan worden met eigen voeding of met voeding van de dierenkliniek. 
Wat er gedaan wordt bij dwangvoeren is met behulp van een spuitje kleine hoeveelheden per keer, achter in de bek van uw kat te spuiten.  Deze speciale spuit heeft een bredere opening waardoor de voeding er gemakkelijker doorheen zou moeten gaan. Wat wel makkelijk is, is dat de voeding zacht is. Denk hierbij aan een paté of het wellen en van uw eigen voeding in gekookt water (laat dit uiteraard wel afkoelen) en erná prakken. Het voordeel van de natte voeding is dat uw kat ook direct wat meer vocht binnen krijgt waardoor hij/zij niet uitdroogt. Katten zijn van zichzelf ook moeilijke drinkers, dus het beetje extra vocht is altijd goed. De hoeveelheid dwangvoeding is afhankelijk van de grootte van uw kat. Hier kunnen de assistenten op de praktijk u goed over adviseren.  
Wanneer bijvoorbeeld is voorgeschreven om uw kat ongeveer 60 milliliter per dag te dwangvoeren, geeft u dit natuurlijk niet in 1 keer maar verdeeld over 6 kleinere porties van 10ml. per keer. En van die 10 ml. spuit u dan steeds een klein beetje van de voeding uit het spuitje in de bek van uw kat. Het is een intensief werkje maar uiterst belonend. Mocht uw kat nu niet per keer 10ml. willen, doet u gewoon wat minder. Het is belangrijkste is dat er voeding binnen komt. Probeer het later weer.  
De manier van dwangvoeren kan per kat verschillen. Om ongemak of schade aan uzelf of uw kat te voorkomen kunt u uw kat in een handdoek wikkelen zodat het gemakkelijker is om te hanteren. Nagels kunnen namelijk nare verwondingen aanrichten. Het dwangvoeren kunt u alleen doen, maar kan natuurlijk ook met zijn tweeën worden gedaan. Dan kan het best één persoon de kat vasthouden en de ander het bekje open houden en voorzichtig steeds ietsje voeding uit de spuit toedienen. Mocht uw kat erg makkelijk en tam zijn is het misschien wel fijner om het alleen te doen, maar dit weet u als eigenaar het beste. Houd dan uw kat tegen uw lichaam aan maar met de kop van u af gericht en plaats uw vingers op de wangen ter hoogte van de achterste kiezen. Oefen lichte druk uit waardoor de bek iets open gaat. Mocht uw kat erg rustig zijn hoeft dit misschien niet eens. Zorg bij het vasthouden van de kop dat de snorharen niet onder uw vingers zitten, dit kan erg vervelend zijn voor uw kat.  
 
Wij hebben hieronder ook een instructievideo gezet waarop u kunt zien hoe onze collega u uitlegt en voordoet wat we hierboven hebben omschreven. 
instructie video dwangvoeren kat 

 

Gebitsverzorging

Gebitsverzorging

Als eigenaar van een kat heeft u naast de gezelligheid en het plezier van het dier ook belangrijke verantwoordelijkheden. Er zijn allerlei zaken die u tijdens de verzorging van uw kat in de gaten moet houden, zo ook het gebit. Graag voorzien wij u van advies over het belang van gebitsverzorging bij uw kat. 
  

Gebitsproblemen 
Een vies gebit is niet bevorderlijk voor de gezondheid van uw dier. Een gebit wordt vies door het ontstaan van tandplak, dat weer leidt tot vorming van tandsteen en tandvleesontsteking. Een tandvleesontsteking veroorzaakt stank en pijn. Dit alles heeft tot gevolg dat het gebit van uw dier verslechtert en dat er zelfs tanden en kiezen verloren kunnen gaan. Daarnaast is het zo, dat bij elke kauwactie van het dier bacteriën via het ontstoken tandvlees in de bloedbaan terecht kunnen komen. Zo kunnen op den duur problemen met onder andere de nieren, de lever en het hart ontstaan.  

Door middel van dagelijkse gebitsverzorging kunt u preventief handelen en wordt het risico op gebitsproblemen verminderd. Dagelijks tanden poetsen met een zachte (vinger-)tandenborstel of tandenpoetsdoekje is de beste manier om het gebit van uw dier schoon te houden. Mocht dit echt een onmogelijke opgave zijn, dan zijn er ook goede alternatieven in de vorm van speciale dieetbrokken/tandpasta’s en kauwstaven. 

 

Praktische tandenpoets tips: 

 • Bij katten kan het aanleren van poetsen erg veel tijd en energie kosten. Daarom is ons advies om hiermee te beginnen als uw kat nog jong is. Dus het liefst al van kitten af aan. Geduld zul je als katteneigenaar zeker moeten hebben.  

 • Neem de tijd om bij uw kat de tanden te poetsen. Zeker de eerste keren kan het erg onwennig zijn voor uw huisdier. Wees geduldig, forceer niet en zorg erna voor beloning (Bijvoorbeeld in de vorm van een spelletje of iets wat de kat prettig vindt).  

 • Probeer een vast moment op de dag te kiezen, bijvoorbeeld na de laatste maaltijd.  

 • Tijdens het poetsen kunt u uw huisdier op schoot nemen, op een verhoging zetten of netjes laten zitten. 

 • Om te beginnen masseert u de wangen over de tanden. Deze “wangmassage” helpt al iets om het tandplak los te masseren, het bevordert de speekselvloed en het zorgt voor goed doorbloed tandvlees. Houdt deze stap minimaal 1 á 2 weken aan voordat u verder gaat naar een volgende stap, zodat het leuk voor uw kat blijft en geen onaangenaam ritueel wordt.  

 • Vervolgens kunt u met uw vinger (en eventueel een vingertandenborstel of tandenpoetsdoekje) langs de tanden te wrijven. Als het dier dit accepteert, kunt u de tandenborstel proberen. Doe dit op een rustige, zachtaardige manier. Ga dus niet poetsen zoals wij dat doen. (Extra tip: doe hierop een beetje dierentandpasta. Vaak heeft dit een lekkere smaak en vinden ze het daarom best aangenaam.) 

 • Begin met het poetsen van de hoektanden en de kiezen. De voortanden zijn wat gevoeliger en het vergt vaak nog iets meer oefening en controle om deze goed te kunnen poetsen. 

 • Het optimale effect bereikt u wanneer u poetst met een zachte tandenborstel en een tandpasta speciaal voor dieren. Dierentandpasta bevat bepaalde enzymen die het gebit beter reinigen, helpen tandplak te voorkomen en bovendien zorgt de lekkere smaak van de pasta voor gemak tijdens het poetsen. Op dit punt kunt u ook proberen wat meer kracht uit te oefenen op de tandenborstel.  

 • Humane tandpasta (=tandpasta voor mensen) is ongeschikt. Deze bevat veel fluor hetgeen maagklachten bij uw dier kan veroorzaken aangezien de pasta doorgeslikt wordt. 

 • Poets het gebit in een vaste volgorde en begin met de buitenkant van de tanden/kiezen.  

 • Als uw dier op de tandenborstel kauwt, let dan wel op dat er geen deeltjes afgebeten worden van de haartjes of de borstel zelf. 

 • Wanneer het poetsen goed lukt, pakt u ook de binnenkant van het gebit mee.  

 • De achterste kiezen in de bovenkaak hebben extra aandacht nodig. Hier monden namelijk de speekselklieren uit en daardoor hoopt zich daar sneller plak en viezigheid op. 

Alternatieven naast het tandenpoetsen: 

 • Speciaal voer. Dit is speciaal ontwikkeld om gebitsproblemen te voorkomen. De grootte en de structuur van de brok evenals de toegevoegde enzymen zorgen voor een gebitsreinigend effect. 

 • Dentisept pasta: deze pasta kunt u met uw vinger of de applicator in de mond van uw hond of kat aanbrengen. U hoeft hierbij niet te poetsen! Deze pasta werkt bacteriedodend en voorkomt de vorming van tandplak.  

 

Extra tips: 

 • Leer uw kat van jongs af aan dat u aan zijn/haar mond en tanden mag komen. Door dagelijkse oefening en contact zal uw dier het als gewoon ervaren en kunt u het tandenpoetsen makkelijker toepassen en volhouden. 

 • Elk jaar, in de maand februari, staat bij ons het gebit centraal. U kunt zich dan aanmelden voor een GRATIS gebitscontrole bij uw dier. 

Alle bovengenoemde maatregelen zorgen ervoor dat de hoeveelheid gevormd tandplak en dus tandsteen minder wordt. Geheel voorkomen kunnen ze de vorming helaas niet. Ondanks uw moeite om het gebit van uw dier gezond te houden, kan er toch tandsteen ontstaan.  

Wij raden u daarom aan het gebit van uw huisdier halfjaarlijks te laten controleren. Tijdens de jaarlijkse vaccinatie kijkt de dierenarts naar het gebit en de andere controle kan plaatsvinden tijdens het assistentenspreekuur waarbij de assistent het gebit controleert en u desgewenst van advies zal voorzien. 

Medicatie toedienen

Hoe geef ik mijn kat pillen. 

Als wij als dierenkliniek u medicatie meegeven voor uw kat en deze wil het niet zelfstandig eten, ook al verstopt u het in wat lekker voer, dan zult u de medicatie moeten gaan toedienen bij uw kat.Hieronder leggen we u uit hoe u dit het beste kunt doen.

Een heel erg belangrijke regel bij het geven van pillen bij uw kat is om het rustig en met vertrouwen te gaan doen. Hieronder volgen de stappen hoe dit te doen: 
- Wat vaak erg fijn werkt is om uw kat in een handdoek te wikkelen. Op deze manier voelt uw kat zich prettiger en is hij minder beweeglijk. Ook is het prettig dat zijn nagels op deze manier zijn uitgeschakeld. 
 
- Houd de pil tussen de wijsvinger en uw duim van de andere hand. 
- Zet het hoofd in de houding zoals op het plaatje, zodat de neus omhoog wijst. 
 
- Gebruik uw overige vingers om de mond open te doen. Dit doet u door uw vingers op de snijtanden van uw kat te leggen en langzaam de onderkaak naar beneden te duwen. 
- AIs de mond eenmaal open, zorg dat de tablet achter in de keel terecht komt en laat de onderkaak los zodat de kat kan slikken. Om ervoor te zorgen dat uw kat dit gaat doen kunt u ook wrijven op de keel/hals. 
- LET OP: houd het hoofd wel vast, laat niet alles los. 
- Wanneer u een pillenschieter gebruikt werkt het op dezelfde manier. Pas er wel voor op dat u de pillenschieter niet te ver in de mond steekt. 
 
 
- Het kan ook helpen om een beetje water in de mond te spuiten nadat u de tablet hebt toegediend. Op deze manier worden ze ook gedwongen om te slikken. 

 
 
Wij hebben hieronder een instructievideo gemaakt waarop u kunt zien hoe onze collega u uitlegt en voordoet hoe medicatie toe te dienen. 
 
Instructie video pillen toedienen huisdier 

Ogen zalven

Hoe dien ik oogdruppels/oogzalf toe bij mijn kat? 

- Houd uw kat voorzichtig in bedwang: de hulp van een tweede persoon kan het eenvoudiger maken of u kunt uw kat verpakken in een handdoek of deken als uw kat erg beweeglijk is. Probeer uw kat niet te strak of in het nekvel vast te pakken, dit werkt vaak averechts. 
Afbeelding met persoon, binnen, huiskat

Automatisch gegenereerde beschrijving 

-Houd het hoofd van uw kat in uw handen, kantel het hoofd van uw kat zodanig dat de neus van uw kat omhoog wijst.  

- Leg uw duim op het bovenooglid en uw wijsvinger op het onderooglid, open de oogleden voorzichtig. 
Afbeelding met kat, binnen, persoon, huiskat

Automatisch gegenereerde beschrijving 

- Dien een paar druppels of een lijn (afhankelijk van wat voorgeschreven is) toe op het oppervlak van het oog zonder deze aan te raken. Dit om verdere beschadiging te voorkomen. 
- Doordat de kat knippert verdeelt hij/zij de druppels/zalf zelf over het gehele oog. 
-Probeer af te sluiten met een beloning, bijvoorbeeld een snack of een aai. 

 

Wij hebben hieronder een instructievideo gemaakt waarop u kunt zien hoe onze collega u uitlegt en voordoet hoe u oogmedicatie toedient bij uw kat. 
instructie video oogzalf toedienen kat 

Ontvlooien

Ontvlooiing 

Vlooien bij uw kat. Dat is natuurlijk iets dat we allemaal willen voorkomen. Vlooien zijn parasieten die zich op de huid van uw kat bevinden en voortplanten. Ze hebben bloed nodig om hun eitjes te produceren. De volwassen vlo leeft op uw kat, maar de verdere levenscyclus speelt zich echter af in de leefomgeving van uw kat – dus uw huis. De eitjes die een vrouwtjes vlo legt rollen uit de vacht en komen zo in deze omgeving terecht. Denk hierbij aan alle kiertjes, hoekjes, naden, maar ook de bank, ligmandjes, krabpalen, etc.  Hier ontwikkelen deze eitjes zich verder tot larf en deze komen meestal na 1,5 tot 10 dagen uit. In de tussentijd voeden deze larven zich met huidschilfers, andere larven en ontlasting van de volwassen vlo. Op het moment dat er een geschikte gastheer voorbijloopt, in dit geval uw kat, komen ze binnen enkele seconden uit en springen op uw kat. Dit hele proces blijft zo doorgaan tot dat de vlooien op een goede manier bestreden worden.  
Realiseert u zich dan ook dat 5 – 10 % van de vlooien op uw kat leeft en de overige 90 – 95% in de omgeving. Dus de ene of enkele vlooien die u daadwerkelijk op uw kat ziet is het welbekende ‘topje van de ijsberg’. 
 

Vlooien zijn dus voor uw kat erg vervelend. Ze veroorzaken jeuk, kunnen de huid beschadigen en wanneer onbehandeld zelfs bloedarmoede veroorzaken. Dit kan vooral bij kittens gevaarlijk zijn. 
Tevens zijn vlooien de gastheer van wormeitjes, dus als uw kat vlooien heeft is het ook erg belangrijk om uw kat ook te behandelen tegen wormen. (Zie ons hoofdstuk ontwormen.) 
Daarbij is het voor u als eigenaar ook vervelend, want het is niet hygiënisch en kost veel tijd en energie om een plaag te bestrijden. Daarom is ons advies: voorkomen is beter dan genezen. Wij maken gebruik van vijf middelen bij ons op de kliniek. Dit zijn middelen die alle stadia van de vlo aanpakken. Dit is een belangrijke factor bij de bestrijding van een plaag. Tevens dient u ook de omgeving goed aan te pakken met behulp van een spray en alle dekentjes heet te wassen of 24 uur in de diepvries te stoppen. Vlooien zijn er gedurende het hele jaar en trekken in de winter, net zoals ons, lekker naar de kachelwarmte. Daarom dien je vlooien ook het hele jaar te bestrijden.