Patiënt van de maand December

Dit is Sam, onze bijzondere patiënt van de maand December. Waarom Sam bijzondere patiënt van de maand is leest u hieronder.

Sam is een Tibetaanse Mastiff van 2 jaar oud. Er was al een langere tijd bekend dat Sam maar 1 ingedaalde testikel heeft. Vaak bevindt de andere zich dan in het lieskanaal of in de buikholte.

Honden met een niet ingedaalde testikel hebben een grotere kans op (goedaardige) testikeltumoren of een testikeltorsie (draaiing rond het eigen bloedvat). Ook gaat de testosteronproductie bij de niet ingedaalde testikel gewoon door. De testikel zit ergens in het lichaam waar de temperatuur hoger ligt en dit kan resulteren in hyper seksueel gedrag. Alle bovengenoemde zaken tezamen maakt dus het advies om reuen en katers met een niet ingedaalde testikel te castreren. Dit was bij Sam niet anders.

Op 11 december was het Sam zijn 'grote' dag. Hij mocht komen voor zijn castratie. Voorafgaand aan de operatie gaan we eerst met behulp van de echo de testikel in de lies of buikholte lokaliseren. Op deze manier weet je waar je moet gaan opereren, is de operatieduur vaak korter en is er een minder grote wond nadien. Maar nu komt het! De arts bleef maar zoeken en zoeken en nergens was de testikel te vinden. Je gaat er natuurlijk gewoon vanuit dat deze er moet zijn en ze zijn soms inderdaad erg lastig te vinden op de echo. Dus, nog een poging en wat blijkt!? Sam heeft ook maar 1 nier en de testikels worden vanuit hier aangelegd. Dit betekent dat de tweede testikel dus nooit gevormd is en het klopte dat deze testikel onvindbaar was.

In uitzonderlijke gevallen kan het zo zijn dat een dier, in dit geval Sam, eenzijdig is aangelegd binnen in zijn lichaam. Hij heeft dus écht maar 1 nier en 1 testikel en de operatie hoefde dus niet gedaan te worden. We hebben de eigenaresse hiervan op de hoogte gebracht, want je brengt bijzonder nieuws. Wat de eenzijdige aanleg ook betekent is dat deze ene nier al het werk op zich dient te nemen en dus 'harder' moet werken. Daarom hebben we ook een bloedonderzoek gedaan om in de nierfunctie in kaart te brengen. Op dit moment is er een kleine verhoging bij 1 van de nierwaarden. Voor nu vereist dit nog geen actie, maar we hebben de eigenaresse aangeraden om dit 2x per jaar te blijven checken. Mocht de nier van Sam het nu moeilijk krijgen en functie gaan verliezen dan kunnen we hem tijdig gaan ondersteunen met voeding of eventuele medicatie.

Maar gelukkig gaat het op dit moment super met Sam en heeft hij er zelf geen hinder van. Het maakt hem speciaal en uniek! En daarbij is het ook een wandelende knuffelbeer!

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05