Patiënt van de maand Augustus

Patiënt van de maand Augustus

Snuffie is een 4 jarige Lotharinger met een prachtig karakter. De eigenaren van Snuffie laten zijn gebit standaard 2x per jaar controleren. Zo zagen wij hem dit jaar op 28 Februari en wederom op 18 Augustus.
Aan zijn linkerzijde zagen we naar binnen groeiende ‘haken’ op zijn kiezen (richting tong).
Dit zijn de kiezen die niet goed horizontaal op elkaar slijten, maar dus schuin. Gelukkig waren deze haken nog niet dusdanig groot dat ze ook beschadigingen op de tong aanbrachten. Aan zijn rechterzijde precies andersom, daar groeiden al haken naar de buitenzijde (richting wang). Tijd om actie te ondernemen! Het advies was dan ook om deze haken onder sedatie weg te slijpen, voordat deze beschadigingen en pijn zouden gaan veroorzaken. Snuffie at, dronk en ontlastte tot dan gelukkig goed. 
Een paar dagen later zagen we hem terug voor zijn behandeling.

Om goed bij de kiezen te kunnen komen dient de bek van Snuffie goed geopend te zijn. We willen namelijk zorgvuldig te werk gaan en daarbij is een goed beeld belangrijk. Op de bijgevoegde foto's ziet u een vóór en ná foto van de linkerkant. Er zit een soort scherpe punt op de kies (haak) die richting de tong aan het groeien is. Mochten deze haken te lang doorgroeien kunnen ze beschadigingen maken op de tong of wang, afhankelijk van welke kant ze op groeien. Dit gaat gepaard met pijn en ongemak. Konijnen kunnen hierdoor niet meer goed kauwen en door de pijn gaan ze minder of zelfs stoppen met eten en dit is bij konijnen en knagers erg zorgelijk. Hun maag-darm kanaal moet namelijk in beweging blijven en er moet dus voedsel naar binnen komen. Gelukkig heeft het bij Snuffie niet zover hoeven komen en dat is in onze ogen een heel goed voorbeeld. Beter voorkomen dan genezen, dus halfjaarlijkse controles zijn zeker aan te raden! De kiezen van Snuffie zijn recht geslepen en tevens zijn de snijtanden ook gecontroleerd. Deze waren prima in orde. Snuffie kwam goed bij van zijn narcose en kon diezelfde dag nog lekker naar huis.Heeft u twijfels of vragen over het gebit van uw konijn of knaagdier? Of ziet u dat het eten minder goed gaat dan voorheen? Trek dan zeker aan de bel!
Wij zien Snuffie in ieder geval over een half jaar weer terug voor zijn controle!

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Enschede

Terug
 • Ma
  08.30 - 18.30 uur
 • Di
  08.30 - 18.30 uur
 • Wo
  08.30 - 18.30 uur
 • Do
  08.30 - 18.30 uur
 • Vrij
  08.30 - 18.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

053 - 430 58 05
Terug

Vind ons hier:

Brinkstraat 234 7541 AV Enschede 1 x per maand hebben we een avond vaccinatie spreekuur. Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

053 - 430 58 05